• Over So Celebrate!
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • E-mailadres
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

So Celebrate!

Geniet van elke dag

  • Home
  • Huis & Tuin
    • Knutselen (DIY’s)
    • Decoratie
    • Moestuin
  • Feestdagen
    • Koningsdag
    • Pasen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Halloween
  • Eten & Drinken
    • Feestdrankjes & Cocktails
    • Ontbijt & Lunch
    • Amuses & Borrelhapjes
    • Voor- & Hoofdgerechten
    • Zoetigheid & Desserts
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Activiteiten

Eten & Drinken Feestdagen Pasen Recepten Seizoenen Valentijn Voorjaar Zoetigheid & Desserts Zomer

Lemon curd cake

Een paar weken geleden was ik met een vriendin bij de TK Maxx. We werden allebei verliefd op een super schattige kleine ‘cake pan’, een ovenschaaltje voor kleinere cakes. Hij was maar €4,50 en ik kon hem níet laten liggen. En natuurlijk moest ik er ook een receptje in maken. Dat werd deze supercitroenige lemon curd cake.

Echt, hij smaakt zoooo sterk naar citroen, gewoon mega lekker (als je van citroen houdt tenminste). Het is een zoet-zure, luchtige, lichte cake die bijna uit elkaar valt als je hem snijdt. Smeuiig en fris. Ik ben er happy mee.

Gewone vs. kleine cakevorm

Natuurlijk is het niet zo handig om een recept te delen voor een kleine cake, want de kans is klein dat jullie zo’n mini vorm in huis hebben. Daarom heb ik hieronder het recept voor een standaard cakeblik / cakevorm uitgewerkt.

Mocht je toch, net als ik, een kleine vorm hebben (die van mij is xx bij xx cm), dan heb je ongeveer 1/3 van het beslag zoals hieronder beschreven nodig. De baktijd is gewoon hetzelfde (cake is even dik). Ik heb het aluminiumfolie er na 35 minuten bovenop gelegd.

lemon curd cake

Wat heb je nodig?

Voor een gewone cake (standaard formaat cakeblik / cakevorm) heb je nodig:

  • 190 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 200 gram suiker
  • de rasp van 2 citroenen
  • 3 eetlepels citroensap
  • 115 gram ongezouten boter
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 120 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram lemon curd

Voor het glazuur gebruik je:

  • 125 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel citroenrasp
  • een theelepel beetje crème fraîche

Hoe maak je de lemon curd cake?

Stap 1. Weeg alle ingrediënten af en zet het klaar. Zo kun je straks snel werken. Gebruik je lemon curd uit een potje? Klop deze dan met een lepel even goed los. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je cakeblik in en leg er bakpapier in.

Stap 2. Meng in een kom de bloem, het zout en het bakpoeder door elkaar en zet aan de kant.

Stap 3. Doe de suiker en het citroenrasp in de kom van je mixer en mix dit 2 – 3 minuten. Zo kan de suiker de citroensmaak lekker opnemen. Voeg de boter in kleine blokjes toe en mix zo’n 3 a 4 minuten. Voeg daarna de zonnebloemolie toe en mix nog eens 2 minuutjes.

Stap 4. Voeg de eieren één voor één toe en mix. Voeg vervolgens het citroensap toe. Het beslag kan er nu een beetje gek uit gaan zien, dat is niet erg. Voeg de Griekse yoghurt toe en mix kort tot het één geheel is.

Stap 5. Haal de kom onder de mixer vandaan en vouw nu voorzichtig met een spatel de droge mix (bloem, zout en bakpoeder) er doorheen. Zo hou je het beslag luchtig.

Stap 6. Doe één derde van het beslag in je cakevorm. Leg er één derde van je lemon curd in kleine schepjes bovenop. Met een botermesje swirl je de lemon curd een beetje door het beslag heen (zoals op de foto’s hierboven). Voeg nog een laag beslag toe, wederom lemon curd en swirl weer. Sluit af met de rest van het beslag en de rest van de lemon curd.

Stap 7. Bak je cake 40 minuten in de oven op 180 graden. Doe er daarna wat aluminiumfolie overheen zodat je lemon curd bovenin niet verbrandt. Zet de cake nog eens 20 – 30 minuten terug in de oven. Tot een satéprikker er droog uit komt.

lemon curd cake

Stap 8. Laat je lemon curd cake minimaal 30 minuten afkoelen in de vorm op een rekje. Haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat nog eens 30 minuten afkoelen op het rekje. Maak ondertussen het glazuur door poedersuiker, citroensap, citroenrasp en de crème fraîche te mengen. Drizzle over de cake als hij volledig is afgekoeld. En genieten maar!

lemon curd cake
lemon curd cake

Toch een kleine vorm?

Zoals ik al zei: mocht je net als ik een kleine lemon curd cake willen maken, dan heb je ongeveer een derde van het beslag en van de lemon curd van het recept hierboven nodig. Verder volg je de stappen precies zoals hierboven. Hou je beslag over? Dan kun je er bijvoorbeeld lekkere cupcakes van maken. Daar deel ik binnenkort een leuk recept voor!

Zelf vond ik de cake lekkerder zonder het glazuur (iets minder zoet en plakkerig). Dus dat kan ook prima! Heb je dit recept gemaakt? Dan hoor ik graag wat je er van vond. En als je vragen hebt, stel ze dan ook gerust in de reacties hieronder. Vind het altijd leuk om van je te horen. Hier vind je al mijn receptjes.


Meer leuke blogs:

  • Cupcakes met lemon curd & maanzaadCupcakes met lemon curd & maanzaad
  • YAY! Citroencake met confettiYAY! Citroencake met confetti
  • Paastafel versieren: 12 snelle & stijlvolle ideetjesPaastafel versieren: 12 snelle & stijlvolle ideetjes
  • Quiche met spinazie & fetaQuiche met spinazie & feta


2 Comments

About Saskia de Laat

Het leven is een feestje! Dat is waar Saskia in gelooft. Hier op So Celebrate deelt ze leuke DIY's, seizoensdecoratie, recepten en feestideetjes. Saskia richtte al eerder de populaire kerstblog Christmaholic.nl op.

Previous Post: « Paasversiering & voorjaarsdeco – Monthly Favourites
Next Post: Eierdoos met blauwe druif voor pasen »

Reader Interactions

Comments

  1. Anouk says

    17/03/2020 at 10:22

    Klinkt heerlijk zeg!

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      17/03/2020 at 10:34

      Jaaa, is ie ook zeker! Bedankt voor je positieve reactie 🙂.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Hi! Welkom op mijn blog

Elke dag is er één om te vieren, toch? Ik ben Saskia en deel op So Celebrate feestelijke DIY's, receptjes, moestuininspiratie, stylingtips en nog veel meer! >> Lees meer over mij.

Zoeken

Instagram

socelebrate

V O O R R A A D K A S T • Swipe voor de before f V O O R R A A D K A S T • Swipe voor de before foto 🙈😜

Normaal maak ik nooit before foto's als ik ga opruimen en organiseren. Ben niet gewend om er over te bloggen en doe het normaalgesproken vooral voor mezelf. Dus ehh.. ja, ik vind dit best een beetje spannend haha. Ik weet dat het best meevalt, maar schaam me toch voor de zooi 🤣.

Maar toen ik laatst in mijn stories vroeg of iemand before en after foto's wilde zien werd er massaal met JA gereageerd. En zonder before is de after ook minder leuk om te zien. Dusseh: here we go! Mijn kleine voorraadkast voor & na de grote opruimsessie! 😜

Op de blog (link in bio) vind je meer foto's, linkjes naar de producten die ik gebruikt heb en een aantal handige tips die mij hebben geholpen. 

Hoe ziet jouw voorraadkast eruit? Meer als foto 1 of meer als foto 2? 😬
Sneeuwt het bij jou al?? ☃️ Hier in het Zuide Sneeuwt het bij jou al?? ☃️

Hier in het Zuiden no snow yet, maar we zijn wel ff uitgewaaid haha. Koude tengels en teentjes, want onderweg van Maastricht naar huis nog even uit de auto gewipt in Sittard en buiten koffie gedronken met @arvidbux. Die weet altijd de mooiste verhalen te vertellen over de binnenstad. 

Fun fact: ik ben geboren in Brabant, maar ben als klein meisje verhuisd en ik heb 13 jaar in Sittard gewoond. Dit "park" ligt op de plek waar vroeger o.a. mijn middelbare school lag. Een oud pand dat ze helaas een tijdje terug hebben afgebroken. Nu is er een grote open festivalweide.

Anyway, nu weer terug naar Eindhoven... ongeduldig wachten tot de eerste sneeuwvlokken daar verschijnen (zal vermoedelijk pas zijn als t donker is). Ik wil SNEEEEEUWW!!! 🤭
Gooooodmornos! Vandaag staat er een excursie op he Gooooodmornos! Vandaag staat er een excursie op het program 😃. Ben gewoon super excited, want we gaan een klein meubeltje ophalen in Maastricht dat ik zelf ga opknappen (it's a first haha). 

Gekocht vanaf een plaatje, dus ben benieuwd hoe het gaat passen & bevallen 🤣. Maar nu eerst: even tutten en relaxen in deze ruimte. Misschien doe ik zelfs wel wat makeup op 😜. 

Toch wel gek hoe je zulke simpele dingen als een ritje met de auto bijzonder kunt gaan vinden hè? Van welke kleine dingen word jij nu extra blij (pssst... sneeuw)?? 🤭
B L O G • De winter is dus écht NIET mijn favor B L O G • De winter is dus écht NIET mijn favoriete seizoen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken 🤣. Na Kerst val ik altijd in een zwart gat en de januari blues zijn me niet onbekend. En hoewel de dip dit jaar kleiner is dan normaal, merk ik het toch wel weer hoor. Heb jij dat ook? Of vind je de winter juist het fijnste seizoen? 

Gelukkig is er wel wat tegen te doen!! Op de blog vind je nu 11 activiteiten waarvan ik heb gemerkt dat ze me echt helpen. Link in bio! Op deze foto zie je er trouwens twee uitgebeeld. En ja... dit is de beruchte fotoshoot waarna de ski's mijn muur besmeurden met rode verf 🙈. Hier kon ik tenminste nog lachen, haha!

Oh enneh; elk seizoen heeft haar charmes, zo ook de winter! Door het bloggen zie ik de schoonheid van elk seizoen nog meer! Maar ik ben toch echt het meest gek op de lente en de herfst. De zomer is mijn minst favoriete periode. Anyway, benieuwd of jij ook zo'n last hebt van de winter blues en zoja: wat jou helpt er beter mee om te gaan ❤.
Ik weet EINDELIJK hoe ik mezelf moet motiveren om Ik weet EINDELIJK hoe ik mezelf moet motiveren om de badkamer te poetsen (dat was echt héél hard nodig) 🙈!!

Hoe? Nou, mezelf daarna trakteren op een uurtje oefenen met stylen en fotograferen. Dat had ik namelijk nog nooit gedaan. Er is geen daglicht in onze badkamer (en hij is ook nog niet af). Dus dat is nog best een uitdaging, haha! 🤣

Maar heb me echt vermaakt! Zal ik binnenkort nog wat meer plaatjes delen? Ben trouwens ook wel benieuwd naar jullie minst favoriete poetsklus in huis... waar heb jij de grootste hekel aan? En hoe maak je het "leuk" voor jezelf? 😜
Zeg, vertel eens... Ben jij iemand die graag blo Zeg, vertel eens... 

Ben jij iemand die graag blogs leest? Klik je regelmatig op de "link in bio"? Of ben je meer iemand die op Instagram blijft hangen, posts & stories kijkt en misschien hier en daar de enkele igtv of reels bekijkt?

Zoals je misschien hebt gezien in mijn stories ben ik vandaag bezig geweest met plannetjes maken. Ik heb je daar een hoop vragen gesteld, maar deze was ik vergeten 🤣. Dusseh: do let me know!

Op de foto trouwens nog een versiertipje voor de winter: een neutraal kerstboompje laten staan in een oude pot (dit is een grespot). En potten met gedroogde specerijen enzo doen het ook prima! Maarrehh... als je een fervent bloglezer bent, had je deze vast al gezien 🙃.
Meer laden… Volgen op Instagram

Advertentie

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Pinteresting!

Nieuwste DIY’s

Zomerse tafel dekken – beach vibes

geplaatst in Decoratie, DIY, Home & Garden, Seizoenen, Tafel dekken, Zomer

Ladeknopjes goud verven

Ladeknopjes goud verven met Rub ‘N Buff

geplaatst in Decoratie, DIY, Herfst, Home & Garden, Seizoenen, Voorjaar, Winter, Zomer

Je huis versieren voor Koningsdag: tips & ideeën

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Koningsdag, Party props, Seizoenen, Tafel dekken, Voorjaar

Kroontjes van WC-rollen maken

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Koningsdag, Party props, Seizoenen, Themafeesten, Voorjaar

Katoenen vlaggetjes maken voor Koningsdag

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Koningsdag, Party props, Seizoenen, Themafeesten, Voorjaar

Paastafel versieren: 12 snelle & stijlvolle ideetjes

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Party props, Pasen, Seizoenen, Tafel dekken, Voorjaar

Paastafel dekken met natuurlijke materialen

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Pasen, Seizoenen, Tafel dekken, Tips & Tricks, Voorjaar

WonenWonen

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in