Samenwerking – Ik weet niet hoe het bij jou thuis is, maar bij ons gaat de BBQ aan zodra het lekker weer is! Er is zoveel lekkers dat je kunt klaarmaken op de barbecue. Vegetarisch, vis of vlees: in deze blog vind je inspiratie voor heerlijke BBQ-recepten en een paar handige tips om te zorgen dat jouw avondje barbecueën een smakelijk succes wordt!
Vegetarische BBQ-recepten
Robert en ik koken tegenwoordig zeker vier dagen per week vegetarisch. Ook op de BBQ beginnen we eigenlijk altijd met groente! Een heerlijke hele bloemkool, yummie groentespiezen, aspperges ingesmeerd met olijfolie en wat peper eroverheen. We doen ook wel eens gewoon wat courgette en kastanjechampignons in een aluminium schaal met wat olie erover. Simpel, maar zo lekker! En natuurlijk mag een maiskolf van de grill niet ontbreken.
Vegetarische BBQ ideeën
Ook lekker: gegrilde groene asperges met tomatensalsa of een heerlijke linzen-notenburger met geitenkaas en bieslook. Ik zag op de website van Jumbo ook een recept voor een tempeh-satéspies die je op de barbecue kunt bereiden. Genoeg BBQ recepten om de hele zomer lang van te genieten dus!
Vis op de barbecue
Liefhebber van vis? Dan is er zoveel mogelijk! Gamba- en garnalenspiesjes zijn meestal een groot succes bij zowel jong als oud. Ook leuk: combineer het lekkerste van land en zee met surf en turf spiezen! Andere smakelijke opties zijn forel of zalm met wat sojasaus in een aluminium pakketje op een bedje van wat ui, paksoi en gember. Wil je je echt uitleven? Gril dan een hele vis, zoals dorade, gevuld met verse kruiden. Dat staat nog altijd op mijn wensenlijstje om een keer te doen, maar Robert is er helaas geen fan van :).
Vleesgerechten voor op de barbecue
Vlees op de barbecue is natuurlijk een echte klassieker. Van smaakvolle hamburgers tot een malse biefstuk, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je een keer wat bijzonders, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een heerlijke picanha met cherrytomatensalsa (zie de foto hierboven) of een imposante tomahawk steak op de grill te leggen. Zo lekker! Wat ik zelf nog een keer wil proberen is een hele kip op een blikje bier. Dat zie je altijd in Amerikaanse series en films en lijkt me zo leuk!
Bijgerechten en sauzen voor bij de BBQ
Naast al die lekkernijen heb je ook een verfrissend bijgerecht en een lekkere saus nodig. Bijvoorbeeld de welbekende aardappelsalade, een lichte coleslaw of een zomerse pastasalade. Ook een gepofte aardappel met zure room en gesmolten kaas is vaak een echte hit! Wij hebben afgelopen weekend een zoete aardappel gepoft met een sausje van zure room, bosui en alfalfa. Dat was zo lekker!!
Qua sausjes voor bij de barbecue ben ik er fan van om zelf iets te maken. Niks mis met kant-en-klaar hoor, maar je BBQ wordt zoveel leuker als je een eigen BBQ sausje maakt. Denk aan een zelfgemaakte chimichurri of een pittige sriracha-mayonaise. Ik maak zelf graag whiskey-cocktailsaus en een yummie pittige mayonaisesausje met limoen en mosterd. Hier vind je de receptjes.
Tips voor een geslaagde barbecue
Nog een paar tips voor een geslaagde barbecue? Steek de barbecue ruim een half uur tot een uur voordat je wil eten aan. Zo kun je alles rustig op temperatuur laten komen en de ingrediënten die wat langer moeten garen er al op leggen, zodat je snel wat kunt eten als je aan tafel gaat. Pro tip: met een brikettenstarter is je barbecue veel sneller op temperatuur.
Krijg je gasten? Zorg dan voor voldoende variatie in je gerechten, zodat er voor ieder wat wils is. Het spreekt voor zich, maar wordt toch nog best vaak vergeten: hou rekening met eventuele dieetwensen of allergieën. En het is 2023: ook al eet er niemand mee die vegetarisch is, experimenteer echt eens met groente op de barbecue, want het is zo ontzettend lekker! Ik heb er al vele eters mee verrast!
Een feestelijke tafel
Dek ook de tuintafel eens feestelijk voor een barbecue, in deze blog vind je een aantal handige tips en foto’s ter inspiratie om de tafel te dekken voor een bbq. Verder is het altijd belangrijk om veilig te barbecueën, dus zorg voor een stabiele ondergrond en houd voor de zekerheid een blusmiddel zoals een emmer water bij de hand.
Wat maak jij op de barbecue?
Zo! Met al deze tips ben je helemaal klaar voor een geslaagde barbecue. Er is natuurlijk niks mis met je eigen klassiekers, maar experimenteer deze zomer vooral ook eens met verschillende gerechten en smaken om nieuwe favorietjes te ontdekken. Voor nog meer inspiratie en de BBQ-recepten voor de gerechtjes uit deze blog kun je terecht op de website van Jumbo. En natuuuurlijk ben ik benieuwd naar jouw lievelingsreceptjes voor de barbecue. Deel je jouw tips hieronder in de reacties? Ik wens je heel veel plezier tijdens je volgende etentje in de tuin!
Dit artikel is in samenwerking met Jumbo geschreven.
Tessa♡ says
Klinkt goeeeeeeeeeed! Goed idee om nog meer groente toe te voegen ik wilde zelf wel eens wat anders dan de standaard salades met stokbrood en kruidenboter. Maïskolven en asperges klinken dan ook goed!
Verder ben ik dol op souvlaki en inktvis van de BBQ.
Liefs en een mooi weekend, Tessa♡
Marjolijn says
Wat een leuke blog. Ik krijg al weer helemaal zin om te bbq-en! Wat ik zelf heel lekker vind op de bbq is een portobello, gevuld met geitenkaas, stukjes perzik, walnoten, en honing.