
Ieder jaar in November vieren we Thanksgiving bij onze vrienden Arvid en Christina. Arvid is een Nederlander, maar zijn vrouw Christina komt uit California. Vandaar dat Thanksgiving uitgebreid gevierd wordt! Eén van de gerechten die we eten – naast de onmisbare kalkoen – is candied yams. Een zoet gerecht met sweet potato en marshmallows, dat perfect past bij de kalkoen en de andere frisse bijgerechten (zoals zoetzure cranberrysaus en frisse koolsalade). Maar het is óók gewoon hartstikke lekker als dessert voor de herfst!
Candied yams, wat is het eigenlijk?
Candied Yams is een klassiek Thanksgiving side dish in de VS. Maar de naam is eigenlijk misleidend. Het wordt namelijk bijna altijd gemaakt met zoete aardappel (sweet potato), niet met echte yams. De twee knollen lijken op elkaar, maar zijn andere gewassen. Yams hebben meer zetmeel, zijn wat droger en minder zoet dan zoete aardappel. Ook in de VS worden vaak zoete aardappels gebruikt voor dit gerecht, omdat die beter verkrijgbaar zijn.
En ze zijn zo lekker zoet vanzichzelf! Het voordeel daarvan is dat je minder suiker nodig hebt, en dat ze perfect passen bij de specerijen en de marshmallows. Want ja, er gaat snoep in. Voor ons Europeanen voelt die combinatie van marshmallows en groente vrij vreemd (ik vond het de eerste keer ook echt onwijs gek). Maar in de VS is het comfort food en pure nostalgie. En voor mij inmiddels ook. De combinatie van die zoete, kruidige puree met de crispy gekarameliseerde marshmallow erop is echt YUM!!

Voor hoeveel personen is dit recept?
Dit recept is geschikt voor 5-6 personen als je het als dessert serveert of voor zeker 8 wanneer je het als bijgerecht serveert. Het hangt een beetje af van de portiegrootte die je wil en wat je er nog bij doet. Wil je een lekker toetje maken voor 2 personen, dan heb je meer dan genoeg aan de helft van onderstaand recept.
Ingrediëntenlijst
Zorg dat je de volgende ingrediënten in huis hebt:
- 1 kilo oranje zoete aardappels
- marshmallows
- 40ml slagroom (evt extra)
- klontje roomboter (evt extra)
- 1 volle eetlepel bruine basterdsuiker
- 0,5 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1,5 theelepel kaneel
- zout
Daarnaast heb je een ovenschaal nodig. Je kunt dit gerecht in een grote ovenschaal maken, of verdelen over een aantal kleinere.
Bereiding
- Was de zoete aardappels en kook ze in ongeveer 40 minuten in de schil gaar. Test met een vork of ze gaar zijn. Laat ze in een vergiet minstens een kwartier afkoelen.
- Pers nu de zachte aardappel uit de schil. Dit gaat het makkelijkst door de aardappels doormidden te snijden en dan uit te knijpen met je handen. Je kunt de schil er ook van af pellen, het is maar net wat je makkelijker vindt. Doe in een kom.
- Meng in de kom de zoete aardappels met de slagroom, roomboter (naar smaak), de basterdsuiker, de nootmuskaat, kaneel en een flinke snuf zout. Meng met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd en zacht is. Proef en pas naar smaak aan. Is het mengsel te dik, voeg dan nog wat slagroom toe. Wil je het zoeter? Meer suiker!
- Warm de oven voor op 175 graden hetelucht. Verdeel het mengsel over je ovenschaal of ovenschaaltjes. Doe de marshmallows erop. Voor een klein ovenschaaltje kun je ze eventueel doormidden knippen (bij een grote zou ik dat niet doen). Laat wat ruimte tussen de marshmallows, want ze zwellen op in de oven. Eventueel kun je tussen de marshmallows nog wat mini klontjes boter en scheutjes slagroom doen voor extra smaak.
- Zet de candied yams onafgedekt (zonder deksel) 30-40 minuten in de oven tot de bovenkant van de marshmallows lichtbruin is. Laat even afkoelen en geniet!


Serveertips
Serveer de candied yams warm of op kamertemperatuur, niet ijskoud (dat is niet lekker). Je kunt het als bijgerecht serveren bij kip of kalkoen, met een lekkere salade erbij. Of als toetje! Gewoon lekker uitlepelen (het vult snel hoor!). Of je combineert het met iets lekker koels, zoals vanille-ijs of kaneelijs en bijvoorbeeld een lekker gemberkoekje of wat speculaaskruim erbij.
Tip! Als je dit gerecht wil voorbereiden, zet de aardappelpuree met boter, specerijen en kruiden dan afgedekt in de koelkast. Dit kan prima een dag van tevoren. Haal het een uurtje voordat het de oven in gaat uit de koelkast. Voeg de marshmallows dan toe en bak in de oven.
Vragen? Stel ze gerust!
Dit ziet eruit als iets wat mijn hele gezin lekker gaat vinden ik ga het ook echt meteen dit weekend uitproberen aangezien het hier lekker herfstig weer gaat worden!
Bedankt voor de tip ik heb er nu al zin in.
Liefs Tessa !♡
P.s
Ik vind het zo leuk dat jullie Thanksgiving mee vieren. Heel bijzonder!
Wat een aparte combinatie. Ik ga deze ook zeker uitproberen. Leuk zulke recepten daar kom je anders niet op. Bedankt weer voor het delen