Niks mis met tompoezen (of is het tompoucen?) natuurlijk. Maar Koningsdag vraagt gewoon om heerlijke hartige oranje snacks en hapjes als je het mij vraagt. Vind je ook niet? Dit jaar heb ik een lekkere oranje dipsaus gemaakt voor groentjes, chipjes of kleine toastjes met ingrediënten die ik nog in huis had en een heerlijk zoete, zelf gegrilde rode paprika.
Oranje dipsaus maken
De basis van deze yummie oranje dipsaus is een gegrilde rode paprika. Maar omdat je hem mixt met witte ingrediënten (geitenkaas en crème fraîche) wordt het een uiteindelijk een heerlijk zalmoranje dipsausje. Voor de bite heb ik er wat hazelnootjes doorheen gedaan (mijn favoriete nootjes die ik altijd in huis heb). Maar walnootjes of andere noten kunnen natuurlijk ook prima.
INGREDIËNTEN voor de oranje dipsaus
Wat heb je nodig om deze heerlijke oranje dipsaus te maken?
- 1 rode paprika
- 85 gram geitenkaas
- 30 gram hazelnoten
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
- 1 eetlepel honing
- paar takjes tijm
- flink wat zwarte peper en zeezout
Aan de slag: oranje dipsaus maken
Stap 1. We gaan aan de slag met het maken van de oranje dipsaus. Verwarm de oven voor op 240 graden. Snijd de paprika door de helft, haal de zaadjes eruit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ovenschaal met de gesneden kant naar boven. Sprinkel er wat zeezout overheen en zet 20 minuutjes in de oven tot de paprika hier en daar zwart ziet.
Stap 2. Haal de paprika uit de oven en laat een kwartiertje afkoelen onder vershoudfolie. Je kunt nu makkelijk het velletje van de paprika verwijderen. Deze stap kun je trouwens overslaan als je velletjes niet vervelend vindt.
Stap 3. Doe de afgekoelde paprika samen met de geitenkaas, hazelnootjes, crème fraîche, het paprikapoeder, de honing en blaadjes van een paar takjes verse tijm in een hakmolentje en blend tot een gladde massa. Proef en breng op smaak met flink wat verse zwarte peper en zeezout. Zet in de koelkast tot gebruik!
Oranje dipsaus voor Koningsdag, WK of EK voetbal
Een heerlijke dipsaus voor Koningsdag of een oranje feestje (WK of EK Voetbal bijvoorbeeld). Je kunt deze oranje dipsaus prima al de dag van tevoren maken, hij blijft lekker in de koelkast. Heerlijk met oranje paprikachips, maar ook met groentes (zoals wortel, komkommer en radijs) en met kleine toastjes zoals ik op de foto’s heb gedaan. Robert vond het één van de lekkerste sausjes die ik ooit gemaakt heb, dus dat zegt wat!
Tessa♡ says
Ziet er heerlijk uit dit ga ik morgen gewoon meteen maken (kan ook als het geen koningsdag is toch? :D) ik heb vandaag heerlijke geitenkaas gekocht op de markt toevallig. Wij zijn DOL op lekkere dip sausjes en zetten dit regelmatig savonds op tafel. Weer een fijne tip van jou bedankt!
Liefs Tessa