Ken je de uitdrukking “die saus is zo lekker, je zou hem moeten verkopen”. Nou, dat is most certainly het geval voor deze Masala dip! Een hele tijd terug waren we bij mijn vader voor een uitgebreid diner (hij kan ontzettend goed koken). Hij maakte toen – vaag op basis van een recept uit een boek, maar met heel wat aanpassingen – een heerlijke Masala dipsaus met gefrituurde pappadum chips. En dat was echt waanzinnig lekker. Ik vroeg meteen of ik het recept mocht!
Pappa-niet-dum met dipsaus
Maar mijn vader is iemand die vooral op gevoel kookt. Hij weegt niet af, schrijft niet op wat hij precies gebruikt. Puur kooktalent! Best knap dus dat hij deze saus al twee keer ongeveer hetzelfde heeft kunnen maken. Beide keren was iedereen razend enthousiast en was het binnen een paar minuten op. Ik heb eerst geprobeerd om de Masala dip na te maken op basis van het oorspronkelijke recept en wat van mijn vaders suggesties. Maar dat was een epic fail!
De saus was heerlijk hoor, het werd een soort zoete currysaus die we bij rijst hebben gegeten. Maar het was NIET de dipsaus die mijn pa gemaakt had. Blijkbaar had hij toch meer aanpassingen gedaan dan gedacht. Gelukkig heeft hij daarna speciaal voor deze blog alle ingrediënten afgewogen en het recept in een paar korte Whatsapp-berichtjes voor me uitgewerkt. En mijn tweede poging was wel een succes. Hieronder vind je het heerlijke recept!
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor het maken van de gefrituurde pappadum chips met pittige Masala dipsaus? Haal de volgende ingrediënten in huis:
- 30 gram verse gember
- 10 gram rode currypasta (of meer als je van pittig houdt)
- 5 gram mosterdzaad
- 5 gram kurkuma
- 2 gram kerriepoeder
- 1 eetlepel (plantaardige) bakboter
- 2 tenen knoflook
- 400 gram tomatenblokjes (blikje)
- 50 gram Santen (creamed coconut)
- 1 eetlepel limoensap
- evt. zeezout
- pappadums
- zonnebloemolie om te frituren (of andere plantaardige olie)
Qua materiaal heb je twee pannen met dikke bodem + een staafmixer nodig. Voor dit recept heb je pappadums nodig die nog NIET gebakken zijn (dus geen kant-en-klare). Deze pappadums zijn bij alle toko’s en online te vinden. Wij gebruiken verder altijd de rode curry pasta van Mae Ploy, die koop je hier online en je vindt hem in de meeste toko’s. Maar je kunt ook prima een ander merk rode currypasta gebruiken.
Bij 10 gram currypasta is de dipsaus lekker kruidig en heeft ie een flinke kick! Hou je van pittig, maak er dan gerust 15 gram van (hebben wij ook gedaan). Santen is een soort kokosnootcreme. Die vind je bij de toko, hier online en gelukkig ook gewoon bij de Albert Heijn. En tot slot: als je plantaardige bakboter en plantaardige rode curry gebruikt voor dit recept, is het volledig vegan.
Bereidingswijze
- Plet het mosterdzaad met een vijzel. Hak de geschilde gemberwortel en knoflookteentjes fijn. Weeg verder alle ingrediënten af en zet klaar voor het maken van de saus.
- Smelt een flinke eetlepel (plantaardige) boter in een koekenpan of sauspan met dikke bodem en fruit de knoflook, gember, currypasta, kerriepoeder, kurkumapoeder, geplet mosterdzaad en rode currypasta aan. Laat vijf minuutjes doorpruttelen op laag vuur. Roer af en toe door.
- Doe nu de tomatenblokjes erbij, roer door. Breng aan de kook en laat tien minuutjes zachtjes inkoken. Voeg vervolgens 50 gram Santen (creamed coconut) toe, laat vijf minuutjes zachtjes koken tot de kokos is opgelost. Regelmatig doorroeren.
- Haal de pan van het vuur en breng de saus op smaak met het limoensap en eventueel wat zeezout. Mix het met de staafmixer tot een grove dipsaus. Is de saus iets te dik geworden? Dan kun je er altijd een klein beetje water doorheen roeren om het te verdunnen.
- Nu gaan we de papadum chips maken. Doe een laagje zonnebloemolie of andere plantaardige olie (geen olijfolie) in een pan met dikke bodem, bijvoorbeeld een gietijzeren pan. Laat de olie warm worden. Niet gloeiend heet, als het gaat walmen is het te warm.
- Breek de papadums in 6-8 stukken en frituur de stukken één voor één 4 a 5 seconden in de olie. De chips beginnen meteen te krullen en er ontstaan kleine bubbels. Dit gaat echt heel snel. Haal de pappadum chips met een metalen tang uit de hete olie, tik de overtollige olie er vanaf en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
Pappadum chips met pittige Masala dipsaus
En dat was het! Je bent klaar om te genieten van deze heerlijke papadum chips met kruidige en pittige Masala dipsaus. Als je het leuk vindt, kun je eventueel nog wat paprikapoeder of – als je nog meer spice wil – chilipoeder over de chips strooien als deze net uit de olie komen en nog plakkerig zijn. Dan blijft het beter zitten.
De saus kun je prima een dag van tevoren maken en koud bewaren. Serveer de saus wel op kamertemperatuur (of lauwwarm, dat is ook heel lekker). De chips zijn direct na het frituren het lekkerst en knapperigst, dus die zou ik meteen opdienen. Mocht je nog vragen hebben over dit recept, deel ze dan gerust hieronder. Geniet ervan!
Tessa♡ says
Dat klinkt heeeeeeerlijk! En het meeste heb ik gewoon al thuis liggen!
Genoteerd voor dit weekend ik ben benieuwd!!!
Saskia de Laat says
Smakelijk alvast!! 🙂