Al een paar jaar maak ik graag een pompoensoep met koekkruiden. Meestal gebruik ik melk en yoghurt voor dit recept. Maar het leek me een leuke uitdaging om er een (plantaardige) variant van te maken. Zo geschiedde! In deze blog vind je mijn recept voor zijdezachte pumpkin spice soup. Geserveerd als gezellige pompoencappuccino’s (of moet ik zeggen: pumpkinchino’s?).
Wat heb je nodig?
Ik heb voor de pumpkin spice soep de volgende ingrediënten gebruikt:
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 theelepel cayennepeper (of meer als je van pittig houdt)
- 0,5 eetlepel pumpkin spice kruiden of speculaas/koekkruiden
- 1 Hokkaido pompoen van circa 1 kilo
- 300 ml kokos drink naturel (Albert Heijn)
- 200 ml coconut cream (ik gebruik het merk Kara)
- 1 groentebouillonblokje (vegan)
- Kokos-slagroom (ik gebruikte pakje ‘Kokos op te kloppen’ van Albert Heijn a 200 ml)
- maanzaad of pompoenzaadjes voor garnering
- evt: koriander / peterselie
- olijfolie
Hoe maak je de pumpkin spice soep?
- Snipper de sjalotten en snijd de knoflookteentjes fijn. Was de pompoen. Snij de pompoen open, haal de pitten en draden eruit en snijd de pompoen in stukken. De schil kun je gewoon laten zitten, die kookt mee.
- Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit de sjalot een paar minuten, tot ie wat glazig ziet. Voeg daarna de knoflook, cayennepeper, pumpkin spice (of koek-)kruiden toe en laat een minuutje al roerend garen. Doe daarna de pompoenblokjes, de kokos drink, coconut cream, 500 ml water en het groentebouillonblokje erbij. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat ongeveer 20 minuutjes koken.
- Test met een vork of de pompoen zacht genoeg is. Haal de pan van het vuur en laat de soep een paar minuten afkoelen. Klop ondertussen de kokos-slagroom op met een handmixer tot hij lobbig is. Pak dan je staafmixer erbij en pureer de soep tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper. Als de soep te dik is kun je altijd wat water toevoegen.
- Schenk de soep in glazen, kommetjes of borden en garneer met een toefje van de kokos-slagroom, wat maanzaadjes of pompoenzaadjes en eventueel wat koriander of peterselie als je dat lekker vindt. Smakelijk!
Pumpkin spice soep
De soep wordt super zijdeachtig en zalig als je hem gepureerd hebt. Mmmm, zo lekker. Ik heb zelf trouwens een hele theelepel cayennepeper toegevoegd en nog wat eroverheen gesprinkeld, ik hou wel van een beetje pit. Het past ook wel bij de smaak van de soep, de kokos maakt hem echt curry-achtig.
Als je het niet nodig vindt om vegan te koken, kun je in plaats van de kokosdrink + kokoscrème ook volle melk gebruiken (500 ml) en gewone slagroom of Griekse yoghurt als topping. Vragen? Andere variatie-ideetjes voor deze pumpkin spice soep? Drop ze hieronder!
Geef een reactie