• Over So Celebrate!
  • Samenwerken?
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

So Celebrate! - vier de seizoenen

  • Binnen
    • Decoratie
    • Tafel dekken
  • Buiten
    • (Moes)tuin
  • Feestdagen
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag & Vaderdag
    • Halloween
    • Kerst
    • WK & EK Voetbal
    • Valentijn
    • Carnaval
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • DIY
  • Koken
    • Feestdrankjes & Cocktails
    • Ontbijt & Lunch
    • Amuses & Borrelhapjes
    • Voor- & Hoofdgerechten
    • Zoetigheid & Desserts
  • Activiteiten

Amuses & borrelhapjes Eten & Drinken Recepten Seizoenen Voorgerechten & Hoofdgerechten Voorjaar Zomer

Zomers voorgerecht: coquilles met citroen & verse dragon

coquilles recept met couscous en dragon

Tijdens een zomer themaweek mag een recept niet ontbreken! En aangezien we volop in de schelpen zitten, heb ik een heerlijk zeevruchtengerechtje voor je. Dit recept maken wij thuis al jaren in allerlei variaties en ik vind het nog altijd heerlijk. Het is een zomers voorgerecht met coquilles en een couscoussalade met verse dragon, citroen en bosui.

Gek op verse dragon!

Ik ben gek op dragon, vooral verse Franse dragon. Het smaakt anijsachtig en is heerlijk bij vis en schaaldieren. Dragon koop je bij de groenteboer, de groothandel (Sligro bijvoorbeeld) of op de markt. Je kunt ook een plantje Franse dragon kopen in het tuincentrum of bij een kweker en in een pot of in de tuin zetten. Dat heb ik twee jaar geleden gedaan en het is zo’n fijne vaste plant: hij komt elk jaar terug en je kunt hem elk voorjaar splitsen voor gratis extra planten!

Dit zomerse receptje met coquilles en couscous is super veelzijdig. Je kunt een kleine portie maken en met een enkele coquille serveren op een klein bordje (of in de schelp van de coquille zelf, als je die hebt). Maar je kunt er ook een groter gerechtje van maken. Zie de foto hieronder!


Wat heb je nodig?

Lijkt dat je lekker: coquilles met couscoussalade en verse kruiden? Pak de boodschappenlijst er dan maar bij. Voor vier personen heb je namelijk de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 (of meer) coquilles, uit de diepvries
  • 100 gram volkoren couscous
  • 3 a 4 eetlepels mayonaise
  • rasp van 1 citroen
  • sap van een halve citroen
  • 1 bosuitje
  • 10 gram verse dragon
  • 8 oesterblaadjes
  • klontje roomboter
  • 1/4 groentebouillonblokje
  • peper & zout

Coquilles vind je o.a. bij de visboer in de vriezer. Grotere Albert Heijn vestigingen verkopen ze ook. Als je een klein gerechtje maakt is één coquille per persoon voldoende. Wil je ruimere porties serveren of heb je kleine zeevruchtjes? Dan is 2 of 3 per persoon natuurlijk ook prima.

coquilles voorgerecht met couscous en dragon

Zo maak je dit zomerse voorgerecht

Let op! Zorg dat de coquilles ontdooid en helemaal droog zijn voor je ze gaat bakken.

  1. Doe de couscous in een kom. Maak 150ml bouillon van 1/4 groentebouillonblokje en 150 ml kokend water en giet over de couscous. Laat 5 minuten staan.
  2. Ris de dragonblaadjes van de takjes en hak ze fijn. Doe de mayonaise in een kommetje. Voeg de fijngehakte dragonblaadjes en de geraspte citroen toe. Voeg het sap van een halve citroen toe en breng op smaak met vers gemalen peper. Roer goed door.
  3. Maak de couscous los met een vork. Roer de saus door de couscous. De couscous moet nu plakkerig genoeg zijn om er bolletjes van te maken. Was het bosuitje en snipper in hele dunne ringetjes. Meng door de couscous. Proef de couscous en breng eventueel nog extra op smaak met peper & zout.
  4. Zet een koekenpan met anti-aanbaklaag op het fornuis en laat heet worden. Zorg dat de coquilles helemaal droog zijn, anders bruinen ze niet goed in de pan. Strooi een klein beetje zout over de coquilles. Doe een klontje boter in de pan en bak de coquilles 1 a 2 minuten per kant (in totaal dus 2 a 4 minuten). Coquilles mogen nog een beetje rauw zijn van binnen. Bak ze vooral niet te lang, want dan worden ze taai.
  5. Doe op elk bordje wat van de couscoussalade, maak er bijvoorbeeld met twee grote eetlepels quenelles van of gebruik een ijsschep en maak een half bolletje. Of schep het gewoon op het bord, net wat je wil. Leg er een coquille op of tegenaan. Garneer met oesterblaadjes en/of nog wat extra dragon. Maak af met vers gemalen peper en serveer!
coquilles recept met couscous en dragon

Coquilles met couscous

Ik heb er verder nog een klein schijfje citroen bij gelegd. In plaats van oesterblaadjes zou je trouwens ook een klein beetje pittige wakame bij dit gerechtje kunnen serveren, of je legt het hele gerechtje op een fris blaadje sla. Mijn schelpvormige bordjes kocht ik bij de Sligro voor €1,50 per stuk (dacht ik). Maar google vooral als je zoiets leuk vindt, er zijn online ook mooie exemplaren te koop. Mocht je nog vragen hebben over dit recept, stel ze dan gerust hieronder. En ga je de coquilles met couscoussalade maken? Dan wens ik je smakelijk eten!

Meer leuke blogs:

  • Zomers voorgerecht | meloen, basilicum & burrataZomers voorgerecht | meloen, basilicum & burrata
  • Let’s have a Sushi Party!Let’s have a Sushi Party!
  • Nieuwe decoratie voor tuin & balkon | Monthly FavouritesNieuwe decoratie voor tuin & balkon | Monthly Favourites
  • Mooie woondecoratie & tuinaccessoires | Monthly FavouritesMooie woondecoratie & tuinaccessoires | Monthly Favourites


3 Comments

Over Saskia de Laat

Saskia is professioneel levensgenieter! Hier op So Celebrate deelt ze inspiratie om zoveel mogelijk plezier uit de seizoenen en feestdagen te halen. Volg ook haar kerstavonturen via Christmaholic.nl .

Previous Post: « IKEA hack | schelpen tentoonstellen onder een stolp
Next Post: Decoratie in strand & zee thema »

Reader Interactions

Reacties

  1. Tessa♡ zegt

    08/06/2023 at 08:20

    Ziet er heerlijk uit ik ben benieuwd ik ga het zeker maken!!!! Ben atijd in voor een nieuw gerechtje/baksel/drankje!
    ♡

    Beantwoorden
  2. Sylvia Vandeven zegt

    08/06/2023 at 13:06

    Ik weet niet hoe couscous smaakt maar het ziet er wel lekker uit zo op dat schelpenbordje.😋

    Beantwoorden
  3. Kristel Dols zegt

    11/06/2023 at 00:05

    Vandaag naar de markt geweest om alle ingrediënten te kopen. Wat is dit weer een GE-WEL-DIG recept zeg! Wij hebben een grote portie als hoofdmenu gemaakt. Restaurant waardig!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Hi! Welkom op mijn blog

Hi! Ik ben Saskia en deel hier op So Celebrate seizoensinspiratie, decoratie-ideeën, moestuintips, DIY's en nog veel meer! Lees hier meer.

Zoeken

Instagram

[instagram-feed feed=2]

Advertentie

Pinteresting!

Nieuwste DIY’s

DIY | Halloween krans met spookjes en vleermuizen

Een paar weken geleden maakte ik een krans voor de

DIY | herfststukje op pompoen met sierfruit

Het is echt superleuk om pompoenen te decoreren

Herfst knutselen: 7 creatieve ideeën voor volwassenen

Zelf je herfstdecoratie maken is ZO LEUK om te

DIY | Herfstkrans met veren & herfstblaadjes

I love herfstknutselen! Nu het weer herfstachtig

Herfstdecoratie maken | herfstblad & houten paddenstoelen

We gaan weer herfstdecoratie maken! In deze blog

Herfstdecoratie maken van terracotta klei: eikeltjes & pompoenen

Genieten van de seizoenen, dat is waar deze blog

IKEA hack | schelpen tentoonstellen onder een stolp

Wil je mooie schelpen tentoonstellen in huis of

Pasen op Pinterest!

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in