Gezond & feest-eten, gaan die twee eigenlijk wel samen? Volgens Amber Albarda (auteur van o.a. ‘Eet jezelf mooi, slank & gelukkig’) wel! Zij komt met een nieuw boek vol feestrecepten die net even wat minder suiker, koolhydraten en ander minder gezond spul bevatten dan normale feestrecepten. Leuk!
Het boek: Gezond Feesten
Van een uitbundige nieuwjaarsreceptie tot een intiem Valentijnsdinertje, en van gezellige Paasbrunch tot een lief Moederdagontbijtje. Voor alle feestmomenten heeft Amber wel gezonde(re) hapjes & gerechtjes verzameld in haar nieuwe kookboek ‘Gezond Feesten’. Dus ook voor Halloween, Sinterklaas en Kerst!
Heerlijk lijkt me de spinnenwebbensoep voor Halloween op basis van bloemkool en peterselieolie. En de abrikozenkaneelbroodjes voor Pasen lijken me ook goddelijk. Eigenlijk zien alle recepten in het boek er yummie uit. Het enige nadeel van de recepten in dit boek?
In sommige recepten zitten ingrediënten die je alleen in speciaalzaken zoals de Ekoplaza kunt vinden. Denk aan wortelpoeder, bietenpoeder of koudgeslingerde honing. En ook de quinoapuffs en cacaoboter in het recept hieronder koop je niet overal. Maar de meeste ingrediënten die genoemd worden, zijn tegenwoordig in de grotere supermarkten wel te vinden! Kortom: dit boek zeker een aanrader als je gezonder wil genieten tijdens alle feestmomentjes het komende jaar. Je bestelt het boek ‘Gezond Feesten’ o.a. bij Bol.com.
Recept: crispy paaseitjes met rauwe chocolade
Als je Amber een beetje kent, dan weet je dat ze gek is op chocolade. Het boek staat dan ook vol met gezonde chocoladerecepten. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar chocolade is eigenlijk hartstikke gezond! Vooral de cacaorijke varianten die laag in suiker zijn. En zeker wanneer je de rauwe chocolade zelf maakt, zoals in het recept hieronder. Je hebt voor dit recept een mal voor chocolade-eitjes nodig (koop je o.a. bij Xenos) en een kwastje.
Stap 1. Maak de rauwe chocolade
Ingrediënten (voor 15 – 20 stuks)
- 90 gram cacaoboter
- 45 gram rauwe cacaopoeder
- 3 eetlepels ahornsiroop
Bereiding
Smelt voor de rauwe chocolade de cacaoboter in een hittebestendige kom die je boven een pannetje heet water hangt (au bain-marie). De kom mag het water niet raken. Haal de kom van de pan en laat een paar minuten afkoelen. Meng het rauwe cacaopoeder met de ahornsiroop en de cacaoboter tot een gladde massa.
Stap 2. Maak de vulling
Ingredienten (elke vulling is genoeg voor 15 – 20 kleine eitjes)
- 7 eetlepels quinoapuffs (gepofte quinoa)
- 4 eetlepels cacaonibs
- 100 gram vloeibare chocolade met een zo hoog mogelijk percentage aan cacao (smelten in magnetron of au bain-marie)
Bereiding
Roer alle ingrediënten door elkaar voor de vulling.
Stap 3. Maak de eitjes of figuurtjes
Smeer met een kwastje beide helften van een mal voor kleine paaseitjes of een mal met andere paasfiguurtjes in met een laag rauwe chocolade. Laat hard worden in de koelkast en smeer nogmaals in met chocolade. Schep vulling in alle helften tot net onder de rand van de mal.
Zet 10 minuten in de vriezer, dan wordt de vulling steviger, en smeer daarna telkens één helft in met vloeibare chocolade waarbij je de vulling helemaal afdekt. Plak vervolgens de andere helft erop. Laat in de koelkast hard worden.
Maak je platte figuurtjes in plaats van ronde eitjes? Schep dan vulling in de holtes en giet er een dun laagje chocolade over om het figuurtje te sluiten. Laat in de koelkast hard worden en klaar is je paaschocolade.
In het boek vind je trouwens nog veel meer lekkere vullingen voor paaseitjes (die zie je ook op de foto hierboven). Denk aan gezonde ‘snicker’-vulling, notenvulling en bounty-eitjes. Ze lijken me allemaal heerlijk! Nieuwsgierig geworden? Je bestelt het boek ‘Gezond Feesten’ van Amber Albarda o.a. bij Bol.com.
Fotografie: Cameron studio – Lieke Heijn & Pim Janswaard
Vormgeving: Oranje vormgevers
Vincent Rondwijk says
Bedankt voor het delen van de stappen om deze leuke paaseitjes te maken. Mijn kinderen zouden dit ook graag eens willen doen voor een feestdag. Ik heb nog mallen en versieringen thuis, dus dat moet vast goed komen. Iedereen is natuurlijk gek op chocolade.