• Over So Celebrate!
  • Samenwerken?
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

So Celebrate! - vier de seizoenen

  • Binnen
    • Decoratie
    • Tafel dekken
    • Opruimen & organiseren
  • Buiten
    • (Moes)tuin
    • Dahlia’s
  • Feestdagen
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag & Vaderdag
    • Halloween
    • Kerst
    • WK & EK Voetbal
    • Valentijn
    • Carnaval
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • DIY
  • Koken
    • Feestdrankjes & Cocktails
    • Ontbijt & Lunch
    • Amuses & Borrelhapjes
    • Voor- & Hoofdgerechten
    • Zoetigheid & Desserts
  • Activiteiten

Eten & Drinken Feestdrankjes & cocktails Tips & Tricks

Wijn & eten combineren doe je zo!

wijn met eten combinerenGeef je een gezellig etentje? Dan heb je vast al uitgebreid nagedacht over het eten. Maar heb je ook al gedacht aan wat voor wijn je erbij gaat serveren? Ik vind het vaak best pittig om een goede wijn te vinden bij het gerecht dat ik serveer, maar vind het wel erg leuk om mooie combinaties te maken. Daarom heb ik het internet afgestruind naar de allerbeste tips & tricks van sommeliers en wijnexperts. Je vindt ze hieronder!

De beste tips voor wijn-spijs-combinaties

Hoe kies jij welke wijn je bij het eten serveert? Waarschijnlijk blijft het bij het lezen van etiketten en de informatie op het kaartje in het schap. Wil je met nét iets meer inzicht op zak je keuze kunnen maken? Met deze 9 basistips ben je al een heel eind op weg!

1. Combineer geweldig met geweldig, en bescheiden met bescheiden

Dit klinkt misschien als een heel simpel idee, geeft wijnjournalist Karen MacNeil aan op Decanter.com, maar het simpele principe is heel belangrijk. Combineer geweldige gerechten met geweldige wijnen. Je hoeft geen dure Merlot te drinken bij een club sandwich. En andersom, als je je best hebt gedaan in de keuken en een heerlijk stuk vlees uit de oven bereid hebt, dan past die krachtige, kruidige Cabernet Sauvignon daar heel goed bij.

Foto via Flickr | LexnGer

Foto via Flickr | LexnGer

2. Kies een flexibele wijn

Een flexibele wijn kiezen, dat klinkt makkelijker dan het is misschien. Maar sommige wijnen combineren gewoon makkelijker dan andere. Hoewel Chardonnay erg populair is, is het eigenlijk best een lastige wijn om te combineren. Hij is zo sterk van smaak door de houtrijping, dat veel gerechten erbij in het niet vallen. Met een Sauvignon Blanc of een droge Riesling zit je vaak veel veiliger.

De meest flexibele rode wijnen hebben genoeg zuur, zoals Chianti, Bourdeaux en Pinot Noir of hebben lekker veel fruitsmaak en zijn laag in tannines. Kortom: als je de plank niet wil misslaan, kies dan liever voor een simpele wijn dan voor een complexe wijn met uitgesproken smaak.

3. Serveer pittige wijnen bij pittig eten

Als je een  kruidig gerecht serveert zoals curry, verdwijnt een soepel rood wijntje natuurlijk wel volledig. Als je gerecht pikant, pittig of kruidig is dan hoort daar ook een pittig wijntje bij. Daarom passen de meeste Shiraz-wijnen bijvoorbeeld perfect bij ‘hot & spicy’ gerechten.

4. Spiegelen of contrasteren: kies!

Je kunt met wijnen twee kanten op gaan. Je kunt de smaak van het gerecht spiegelen en versterken door een vergelijkbare smaak mee te geven. Een Chardonnay bij kreeft in roomsaus bijvoorbeeld, is een typisch geval van spiegelen. Beide zijn rijk en romig en dat versterkt elkaar.

Maar je kunt ook juist voor het tegenovergestelde effect gaan en op zoek gaan naar contrast. Diezelfde kreeft in romige saus zou bijvoorbeeld ook prachtig samengaan met Champagne of Cava. Een wijn die fris en fruitig is en door de bubbels de tong voorzichtig kietelt.

wijn met eten combineren 2

5. Rook houdt van oak

Deze vierde tip komt van Manners. Vlees dat op de barbeque gegrild is of gerookt is, matcht volgens deze site prachtig met wijn die in eikenhouten vaten is gerijpt. Deze wijnen zijn vaak intens en kunnen een gerecht flink overheersen, maar bij een rooksmaak past die ‘oak-smaak’ juist heel goed. Combineer je gerookte vis bijvoorbeeld een Californische Chardonnay en je op de barbeque gegrilde biefstuk met een op eikenhouten vaten gerijpte Rioja.

6. Combineer zout met zuur

Als je een vrij zout gerecht hebt, dan doet een zuurdere wijn het daar heel mooi bij. Champagne en gerookte zalm is zo’n fantastische combinatie, of sushi met sojasaus en een frisse Riesling erbij. Heerlijk!

7. Of combineer zout met zoet

Ooohh ik hou zo van kaasjes. Serveer je na het diner een kaasplankje? Dan is een zoete wijn echt perfect. Het zout van de kaas zorgt dat het zoet wat wordt afgezwakt. Zout & zoet complimenteren elkaar en halen het beste uit elkaars smaken naar boven. Een stevig portje bij je kaasjes dus, of een prachtige Eiswijn. Nom! Overigens kan een zoete wijn ook bij bijvoorbeeld een zout Aziatisch gerecht (iets met sojasaus bijvoorbeeld) een hele verrassende combinatie zijn!

8. If it grows together, it goes together

Als het gerecht dat je serveert Italiaans is, dan past een Italiaanse wijn er waarschijnlijk heel goed bij. Wijnen uit een bepaalde streek combineren opvallend vaak goed met de typische gerechten uit die streek. Dat geldt vooral voor Europese wijnen, aldus Anderewijn.nl.

Foto via Flickr | Ken Hawkins

Foto via Flickr | Ken Hawkins

9. Pas op met teveel zoet

Als het om desserts en dessertwijnen gaat, zijn de meeste sommeliers het over een ding wel eens: pas op met teveel zoetigheid. Desserts die zoeter zijn dan de wijn, overpoweren de wijn. Maar al teveel zoetigheid is ook niet goed. Eigenlijk is de beste combinatie vaak een niet al te zoet dessert, met een zoetere wijn erbij. De wijn geeft het dessert dan net iets extra’s! Gelukkig hou ik persoonlijk niet zo van superzoet, dus deze tip is me op het hart geschreven.

Nog een extra tip van Sas: ga lekker proeven

Het gaat natuurlijk heel erg om smaak, dus uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je een wijn uitkiest die je lekker vindt. Ik zou dan ook altijd een wijn van tevoren proeven, voordat je hem gaat serveren.

In sommige slijterijen of wijnzaken organiseren ze regelmatig proeverijen. Mijn vriend en ik gaan daar graag naar toe, omdat je dan de kans krijgt om van alles uit te proberen. Mijn vriend houdt in de wijnapp Vivino precies bij welke wijnen we gedronken hebben, wat we ervan vonden en soms wat we erbij aten. Heel handig om later nog eens in terug te kijken als je inspiratie zoekt.

eten-en-wijn-combinerenBronnen:

  • Decanter
  • Manners
  • Anderewijn

Meer leuke blogs:

  • Roze woonaccessoires die écht leuk zijn (ja, echt!)Roze woonaccessoires die écht leuk zijn (ja, echt!)
  • 45+ fijne (woon)cadeautjes voor lieve mama’s | Monthly Favourites45+ fijne (woon)cadeautjes voor lieve mama’s | Monthly Favourites
  • Moestuin voor weinig geld: 15 slimme budget tipsMoestuin voor weinig geld: 15 slimme budget tips
  • 12x etagères & houders voor eieren12x etagères & houders voor eieren


Leave a Comment

About Saskia de Laat

Saskia is professioneel levensgenieter! Hier op So Celebrate deelt ze inspiratie om zoveel mogelijk plezier uit de seizoenen en feestdagen te halen. Volg ook haar kerstavonturen via Christmaholic.nl .

Previous Post: « 7x decoratie voor carnaval
Next Post: Decoratie voor je Valentijnsdiner »

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Hi! Welkom op mijn blog

Hi! Ik ben Saskia en deel hier op So Celebrate seizoensinspiratie, decoratie-ideeën, moestuintips, DIY's en nog veel meer! Lees hier meer.

Zoeken

Instagram

So Celebrate! | Saskia

socelebrate

☀️ VIER DE SEIZOENEN! ☀️
• DIY & decoratie 🌸
• moestuin + bloemen op balkon 👩🏻‍🌾
• kerstgekkie @christmaholic

Groetjes uit Normandië 😊. En rarara wat gaan w Groetjes uit Normandië 😊. En rarara wat gaan wij morgen doen? Pssst.. Robert geeft een hint op het einde ✨️.
Wij gaan binnenkort op vakantie en ik heb geen tui Wij gaan binnenkort op vakantie en ik heb geen tuinoppas. Dit is wat ik allemaal doe om de moestuin voor te bereiden op ons vertrek. 

☘️ ruim op tijd beginnen met zoveel mogelijk oogsten, verwerken en planten die niets meer opbrengen weghalen

🌱 een paar weken voor vertrek de laatste dingen uitplanten en zaaien

☘️ de watervoorziening checken, terracotta olla's en irritagors in de potten doen zonder bewateringssysteem

🌱 vlak voor vertrek mijn planten een dubbele dosis voeding geven van @canna.nederland zodat ze even vooruit kunnen.

Plus nog een aantal andere taakjes. Wil je nog wat extra tips om met een gerust hart op vakantie te gaan? Reageer dan even hieronder met het woordje 'vakantie', stuur ik je ze toe. Dan ga ik nu mijn koffer inpakken! ☀️

AD | in samenwerking met @canna.nederland

#moestuin #moestuinieren #moestuintje #daktuin #dakterras #stadsmoestuin #stadstuinieren #balkontuin
POPPENHUIS 👩🏼‍🚒⚠️ • in deze updat POPPENHUIS 👩🏼‍🚒⚠️ • in deze update gaan we een muurtje slopen & het eerste deel van het dak opknappen met kleine terracotta dakpannetjes + een simpele dakkapel van balsahout. En toen... had ik geen zin meer in bouwen en heb ik alvast wat mini pompoentjes van fimo klei gemaakt 🤣. Ben eigenlijk niet zo van het kleien, maar dit was nog net simpel genoeg 😅. De volgende keer ga ik aan de slag met het inrichten van de eerste ruimte van mijn mini Pumpkin Farmhouse. Vragen? Ideeën? Daarvoor zijn de comments hieronder bedoeld! 👇🏼

#poppenhuis #dollhouse #poppenhuisrenovatie #miniaturen #dollhouseproject
16x MEI IN BEELD 👀 Mei was zonovergoten, gezel 16x MEI IN BEELD 👀

Mei was zonovergoten, gezellig, lekker en fijn. Ik hou zo van de lente!! ☀️ Wat was jouw hoogtepunt van afgelopen maand??

1. Genieten van de zon op het dakterras
2. Op stap met Arvid bij @pixl.club 
3. Proostmomentje met Roob op onze trouwdag
4. Filmen voor @christmaholic bij Lemax
5. Heel veel zon = heel veel BBQ
6. Robert ❤️ katten
7. Demo day in het poppenhuis
8. Inkopen doen bij @pipooshobby 
9. Heerlijke koffiespot @koffiehuisjeeindhoven 
10. De hemel op aarde @bakhuisjeeindhoven 
11. Lekkerste cinnamon bun van de stad
12. Cocktails met Arvid bij @thebowtiesittard 
13. Pioenrozen gekregen van Robert voor onze trouwdag
14. Sleepte die bloemen de hele week met me mee
15. Heel veel perziken gekocht voor fotoshoot dus die gingen overal in 
16. Blije Sas want moestuindagje!
De lekkerste oogst als je moestuiniert in potten e De lekkerste oogst als je moestuiniert in potten en bakken? Drie praktische tips!

1. (TWEE)WEKELIJKS VOEDING GEVEN. Potgrond raakt snel uitgeput. Zeker als het veel regent spoelen voedingsstoffen vlot weg. 

Ik gebruik 4 producten van @canna.nederland:

- BIO VEGA 🥬: zorgt voor sterke planten, perfect voor het begin van de groei en alle groenblijvende groentes. 
- BIO RHIZOTONIC 🥕: zorgt voor sterke wortels. Ideaal in de groeifase van de plant en wanneer je stekjes uitplant. Ik geef deze tegelijk met de VEGA. 
- BIO FLORES 🫐 - voor bloemen, fruitsoorten en vruchtgewassen, geef vanaf het moment dat de bloemen verschijnen. Bevat in verhouding meer kali voor meer bloemen en vruchten.
- BIO BOOST 🌶 - vruchtextract die de stofwisseling in de plant bevordert. Zorgt voor stevige vruchtzetting en meer vruchtsuikers, dus echt een smaakbooster! Ik geef hem tegelijk met de Flores. 

2. VOLDOENDE WATER GEVEN 💦. Potgrond droogt snel uit. Geef liefst in de ochtend water (als het nodig is), dan verdampt het water langzamer & kunnen planten water beter opnemen. Bewater je in de avond, dan blijven de aarde en het blad langer vochtig, wat de kans op schimmelgroei en wortelrot vergroot. Gebruik een bodemvochtigheidsmeter, dan weet je wat je potten nodig hebben.

3. OP TIJD OOGSTEN 🫛. Oogst bij voorkeur in de ochtend, dan zijn groentes het lekkerst qua textuur en smaak én het is beter voor de plant. Eén van de meest gemaakte fouten is te lang wachten met oogsten. Ik plant mijn potten vaak extra vol maar ik oogst een aantal planten als ze nog klein zijn, daarna heeft de rest meer ruimte om te groeien.

Nog vragen? Stel ze hieronder!! 🍒 

AD | in samenwerking met @canna.nederland

#samenwerking #moestuin #moestuinieren #daktuin #balkontuin #balkonieren #balcony #rooftopgarden #balkontuintje
Dit is hoe we onze trouwdag gisteren hebben 'gevie Dit is hoe we onze trouwdag gisteren hebben 'gevierd'. Niet heel spannend, maar wel heerlijk óntspannend, gezellig en knus 😊. Wie kijkt er nog meer naar @itsclarksonsfarm? Echt zooo'n fan van dat programma!!! Ik kijk enorm uit naar de volgende afleveringen. Wou dat er nog honderden meer waren...

Also, ik heb nog nooit een filmpje zoals dit gepost hier. Beetje rommelig, niet gelikt, hap snap snel, zonder uren te steken in bedenken, filmen en editen. Experimentje. Benieuwd of dit boeiend genoeg is voor the gram. Anders hou ik het gewoon op Tikkedietok / stories 😅.

Bye, fijne zondag!
Vandaag zijn Robert en ik 8 jaar getrouwd!!! 💕 Vandaag zijn Robert en ik 8 jaar getrouwd!!! 💕 Jeetje wat gaat de tijd snel 🤯. Om onze trouwdag te vieren heb ik van het saaie muurtje naast de trap een gallery wall met een paar trouwfoto's gemaakt. Ik heb de foto's bij @fotofabrieknl op canvas laten drukken, met een neutrale baklijst eromheen. 

Als je meer wil weten over hoe ik de foto's heb opgehangen, reageer hieronder dan met het woordje 'fotomuur' (mag in een zin) en ik stuur je direct alle info via dm! ☺️ Tot slot een dikke tip: met code SOCELEBRATE35 krijg je nu 35% korting op alle wanddeco bij @fotofabrieknl (geldig t/m 30 juni). 

AD | in samenwerking met Fotofabriek 📸

#fotofabriek #fotomuur #gallerywall #trouwfotos
En het thema van het nieuwe poppenhuis is *tromger En het thema van het nieuwe poppenhuis is *tromgeroffel*... 

Pumpkin Farmhouse! 🎃🎃🎃 Had jij het goed geraden?? En jaa, misschien een beetje gek zo'n thema in mei haha. Maar het duurt nog wel een paar maanden voor ik klaar ben. En ik wil hem neerzetten als ik ga versieren voor de herfst in augustus! 

Dit is trouwens ook je kans om jouw suggesties en ideeën te opperen, vragen te stellen en mee te denken. Daar zijn de comments hieronder voor! 😄

#poppenhuis #dollhouse #miniaturen #poppenhuismaken
Kleur bekennen! 🌸 Ik merk dat ik de laatste tij Kleur bekennen! 🌸 Ik merk dat ik de laatste tijd wat meer kleur wil in mijn leven. Het begon met kleding, maar ik durf nu langzaam ook wat meer kleur in huis te gebruiken. Zoals in mijn perzikkleurige zomerdeco in de keuken. Heb van de week zelfs een muur een donkere kleur gegeven! 😬

En dat terwijl ik vroeger altijd voor veilig wit en neutraal (millennial green 🤣) koos. Ik vroeg ChatGPT waar die verandering aan kan liggen en dit waren de opvallendste takeaways:

- Kleurgebruik kan wijzen op meer zelfexpressie en durf, dit kan duiden op toegenomen zelfverzekerdheid.

- Witte en neutrale kleuren worden vaak geassocieerd met afstand, controle of minimalisme. De wens om warmere en donkerde kleuren te gebruiken wijst op een behoefte aan warmte, zintuigelijkheid, aarding.

- Als je vroeger koos voor 'veilige' kleuren die altijd wel konden, kan de huidige overgang naar kleur staan voor het toelaten van meer eigenheid en lef.

Denk dat het dit spijker op zijn kop slaat 😆. Ben jij van de neutrale en rustige kleuren thuis of mag het juist lekker knallen? Mocht je trouwens nog meer foto's willen zien + linkjes waar alles vandaan komt, reageer even met "perzik" (mag in een zin) en ik dm je automatisch de link naar de blog 🥰.

#zomerdecoratie #zomerdeco #perzik #peach #summerdecor #keukendecoratie #bloemen
Meer laden Volg op Instagram

Advertentie

Pinteresting!

Nieuwste DIY’s

Gallery wall | een fotomuur naast de trap maken

Advertentie - Heb je, net als ik, een hele saaie

DIY | Konijn paaskrans maken (met oren!)

Een paaskrans, maar dan anders! Van drie

Paaseieren beschilderen voor volwassenen: tulpen & bloemen

Eieren beschilderen hóórt gewoon bij Pasen. En het

Wanddecoratie voor Pasen & de lente

Samenwerking - Van het zonnetje de afgelopen dagen

Cowboy & western themafeest organiseren: decoratie, tips & ideeën

Dit weekend was mijn man Robert jarig. Al jaren

DIY | 3D Tekstbord maken voor verjaardag of feestje

Mijn man Robert werd afgelopen weekend 45 en we

Halloween DIY | Skelet schilderij maken

Een skelet in een schilderij die een kaars

Pasen op Pinterest!

Copyright © 2025 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2025 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in