Geef je een gezellig etentje? Dan heb je vast al uitgebreid nagedacht over het eten. Maar heb je ook al gedacht aan wat voor wijn je erbij gaat serveren? Ik vind het vaak best pittig om een goede wijn te vinden bij het gerecht dat ik serveer, maar vind het wel erg leuk om mooie combinaties te maken. Daarom heb ik het internet afgestruind naar de allerbeste tips & tricks van sommeliers en wijnexperts. Je vindt ze hieronder!
De beste tips voor wijn-spijs-combinaties
Hoe kies jij welke wijn je bij het eten serveert? Waarschijnlijk blijft het bij het lezen van etiketten en de informatie op het kaartje in het schap. Wil je met nét iets meer inzicht op zak je keuze kunnen maken? Met deze 9 basistips ben je al een heel eind op weg!
1. Combineer geweldig met geweldig, en bescheiden met bescheiden
Dit klinkt misschien als een heel simpel idee, geeft wijnjournalist Karen MacNeil aan op Decanter.com, maar het simpele principe is heel belangrijk. Combineer geweldige gerechten met geweldige wijnen. Je hoeft geen dure Merlot te drinken bij een club sandwich. En andersom, als je je best hebt gedaan in de keuken en een heerlijk stuk vlees uit de oven bereid hebt, dan past die krachtige, kruidige Cabernet Sauvignon daar heel goed bij.
2. Kies een flexibele wijn
Een flexibele wijn kiezen, dat klinkt makkelijker dan het is misschien. Maar sommige wijnen combineren gewoon makkelijker dan andere. Hoewel Chardonnay erg populair is, is het eigenlijk best een lastige wijn om te combineren. Hij is zo sterk van smaak door de houtrijping, dat veel gerechten erbij in het niet vallen. Met een Sauvignon Blanc of een droge Riesling zit je vaak veel veiliger.
De meest flexibele rode wijnen hebben genoeg zuur, zoals Chianti, Bourdeaux en Pinot Noir of hebben lekker veel fruitsmaak en zijn laag in tannines. Kortom: als je de plank niet wil misslaan, kies dan liever voor een simpele wijn dan voor een complexe wijn met uitgesproken smaak.
3. Serveer pittige wijnen bij pittig eten
Als je een kruidig gerecht serveert zoals curry, verdwijnt een soepel rood wijntje natuurlijk wel volledig. Als je gerecht pikant, pittig of kruidig is dan hoort daar ook een pittig wijntje bij. Daarom passen de meeste Shiraz-wijnen bijvoorbeeld perfect bij ‘hot & spicy’ gerechten.
4. Spiegelen of contrasteren: kies!
Je kunt met wijnen twee kanten op gaan. Je kunt de smaak van het gerecht spiegelen en versterken door een vergelijkbare smaak mee te geven. Een Chardonnay bij kreeft in roomsaus bijvoorbeeld, is een typisch geval van spiegelen. Beide zijn rijk en romig en dat versterkt elkaar.
Maar je kunt ook juist voor het tegenovergestelde effect gaan en op zoek gaan naar contrast. Diezelfde kreeft in romige saus zou bijvoorbeeld ook prachtig samengaan met Champagne of Cava. Een wijn die fris en fruitig is en door de bubbels de tong voorzichtig kietelt.
5. Rook houdt van oak
Deze vierde tip komt van Manners. Vlees dat op de barbeque gegrild is of gerookt is, matcht volgens deze site prachtig met wijn die in eikenhouten vaten is gerijpt. Deze wijnen zijn vaak intens en kunnen een gerecht flink overheersen, maar bij een rooksmaak past die ‘oak-smaak’ juist heel goed. Combineer je gerookte vis bijvoorbeeld een Californische Chardonnay en je op de barbeque gegrilde biefstuk met een op eikenhouten vaten gerijpte Rioja.
6. Combineer zout met zuur
Als je een vrij zout gerecht hebt, dan doet een zuurdere wijn het daar heel mooi bij. Champagne en gerookte zalm is zo’n fantastische combinatie, of sushi met sojasaus en een frisse Riesling erbij. Heerlijk!
7. Of combineer zout met zoet
Ooohh ik hou zo van kaasjes. Serveer je na het diner een kaasplankje? Dan is een zoete wijn echt perfect. Het zout van de kaas zorgt dat het zoet wat wordt afgezwakt. Zout & zoet complimenteren elkaar en halen het beste uit elkaars smaken naar boven. Een stevig portje bij je kaasjes dus, of een prachtige Eiswijn. Nom! Overigens kan een zoete wijn ook bij bijvoorbeeld een zout Aziatisch gerecht (iets met sojasaus bijvoorbeeld) een hele verrassende combinatie zijn!
8. If it grows together, it goes together
Als het gerecht dat je serveert Italiaans is, dan past een Italiaanse wijn er waarschijnlijk heel goed bij. Wijnen uit een bepaalde streek combineren opvallend vaak goed met de typische gerechten uit die streek. Dat geldt vooral voor Europese wijnen, aldus Anderewijn.nl.
9. Pas op met teveel zoet
Als het om desserts en dessertwijnen gaat, zijn de meeste sommeliers het over een ding wel eens: pas op met teveel zoetigheid. Desserts die zoeter zijn dan de wijn, overpoweren de wijn. Maar al teveel zoetigheid is ook niet goed. Eigenlijk is de beste combinatie vaak een niet al te zoet dessert, met een zoetere wijn erbij. De wijn geeft het dessert dan net iets extra’s! Gelukkig hou ik persoonlijk niet zo van superzoet, dus deze tip is me op het hart geschreven.
Nog een extra tip van Sas: ga lekker proeven
Het gaat natuurlijk heel erg om smaak, dus uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je een wijn uitkiest die je lekker vindt. Ik zou dan ook altijd een wijn van tevoren proeven, voordat je hem gaat serveren.
In sommige slijterijen of wijnzaken organiseren ze regelmatig proeverijen. Mijn vriend en ik gaan daar graag naar toe, omdat je dan de kans krijgt om van alles uit te proberen. Mijn vriend houdt in de wijnapp Vivino precies bij welke wijnen we gedronken hebben, wat we ervan vonden en soms wat we erbij aten. Heel handig om later nog eens in terug te kijken als je inspiratie zoekt.
Geef een reactie