• Over So Celebrate!
  • Samenwerken?
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • E-mailadres
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

So Celebrate!

Geniet van elke dag

  • Binnen
    • Decoratie
    • Tafel dekken
  • Buiten
    • (Moes)tuin
  • Feestdagen
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag & Vaderdag
    • Halloween
    • Kerst
    • WK & EK Voetbal
    • Valentijn
    • Carnaval
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • DIY
  • Koken
    • Feestdrankjes & Cocktails
    • Ontbijt & Lunch
    • Amuses & Borrelhapjes
    • Voor- & Hoofdgerechten
    • Zoetigheid & Desserts
  • Activiteiten

Eten & Drinken Feestdagen Herfst Koningsdag Recepten Seizoenen Voorjaar Winter WK & EK Voetbal Zoetigheid & Desserts Zomer

Glutenvrije & lactosevrije sinaasappelcake (met héle sinaasappels)

sinaasappelcake bakken

Voor deze lactosevrije én glutenvrije sinaasappelcake gebruik je de héle sinaasappel. Ja, alles! De schil, het witte spul, het vruchtvlees, alles. Oké, de pitjes halen we eruit. Maar verder gaat de hele sinaasappel erin. Wordt dat niet ontzettend bitter? Nee! Door de methode van koken gaat het gros van de bitterheid eraf. Er blijft wel een subtiel natuurlijk bittertje achter – moet je van houden. Maar het is vooral een sappige lichtzoete cake met van die heerlijke gekonfijte sinaasappelschilletjes erop!

Ingrediënten & benodigdheden

Ik maakte deze cake omdat ik wilde experimenteren met de whole oranje method. En omdat ik eindelijk eens gekonfijte sinaasappelschilletjes wilde maken. Dat is denk ik ook het leuke aan bloggen: je kunt nieuwe dingen uitproberen, leren & groeien terwijl je werkt :). Wat heb je nodig voor deze kleine cake (voor circa 4 a 6 personen)? Zorg dat je klaar hebt liggen:

  • 1 a 2 sinaasappels (in totaal 300 gram), heel
  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram kristalsuiker
  • 3 gram (glutenvrij) bakpoeder
  • 3 eieren

Materialen die je nodig hebt: food processor, springvorm van circa 18 a 20 cm, bakpapier.

sinaasappelcake

Sinaasappelcake van hele sinaasappels maken

1. Was de sinaasappels. Zet een pannetje met koud water op en leg de sinaasappels er (heel) in. Breng aan de kook. Laat 10 minuten koken. Giet de sinaasappels af en herhaal dit drie keer met vers water. In totaal kook je de sinaasappels dus 4 x 10 minuten, steeds in nieuw koud water. Deze methode zorgt ervoor dat de bitterheid veel minder wordt.

2. Spoel de sinaasappels af en laat afkoelen totdat je ze kunt verwerken. Snijd in plakjes van circa 1 cm en verwijder alle pitten. Snijd vervolgens in kleine blokjes. Laat volledig afkoelen (eventueel in de koelkast).

3. Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed je springvorm met bakpapier.

4. Doe de sinaasappelblokjes in een foodprocessor en blend 3 tot 5x op hoge snelheid. Schraap tussentijds het mengsel van de zijkanten. Ga door totdat je een grove puree hebt en niet teveel grote stukken schil meer ziet. Het hoeft dus niet helemaal glad te zijn. Voeg de eieren, het amandelmeel, bakpoeder en de suiker toe aan de blender en mix tot het een egaal geheel is.

5. Giet het mengsel in je springvorm en zet 60 minuten in de oven, tot een satéprikker er droog uit komt. Laat je cake afkoelen in de vorm. Hij is zonder enige decoratie en garnering al super lekker en moist. Maar je kunt hem natuurlijk ook decoreren met gekonfijte sinaasappelschilletjes en extra lekker maken met sinaasappelsiroop. Hoe je dat maakt, lees je hieronder.


Gesuikerde sinaasappelschilletjes & siroop maken

Dit recept is twee-in-één. Je maakt zowel een lekkere siroop die je over je cake kunt gieten (voor extra zoetheid). En heerlijke gekonfijte sinaasappelschilletjes ter decoratie. Het is wel een werkje hoor, om de sinaasappelschilletjes te maken. Maar ik vind ze echt heel lekker! Ook los als snoepje. Het is eigenlijk het handigste als je de sinaasappelschilletjes als eerst maakt, dan zijn je cake en je schilletjes tegelijk klaar!

Voor de gekonfijte sinaasappelschilletjes heb je nodig:

  • 1 sinaasappel
  • 200 gram kristalsuiker + extra om in te rollen
  • 300 ml water
  • scherp mes
  1. Was de sinaasappel en wrijf hem droog. Snijd nu in partjes.
  2. Verwijder het vruchtvlees met een scherp mes.
  3. Het witte spul is bitter, dat gaan we zoveel mogelijk verwijderen. Leg de schil met de oranje kant plat neer, hou hem vast met je duim en wijsvinger en snijd met een scherp mes dat je plat houdt het witte spul eraf. Het meeste is er nu af, de rest heb ik er met de punt van mijn mes vanaf gekrabt/geschaafd.
  4. Breng een pan met een laagje water aan de kook, voeg de schilletjes toe en blancheer ze gedurende 2 minuten. Herhaal dit 2x. In totaal blancheer je je schilletjes dus 3×2 minuten, steeds in vers water.
  5. Laat je schilletjes even afkoelen en snijd in dunne reepjes (werkt het beste als je ze met de oranje kant naar beneden plat neerlegt en met de punt van een scherp mes snijdt).
  6. Breng 300 ml water aan de kook en voeg dan 200 gram suiker toe. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg je schilletjes toe en laat ze 1,5 uur in de siroop koken op laag vuur tot ze doorzichtig zijn. Hou de siroop in de gaten, het moet indikken maar als er te weinig vocht in de pan zit, voeg dan nog wat water toe.
  7. Haal de schilletjes uit de siroop en laat de reepjes een half uur tot een uur afkoelen op een vel bakpapier. Zorg dat de schilletjes elkaar niet raken, anders plakken ze aan elkaar vast.
  8. Rol de schilletjes door wat suiker. Zodra je dit gedaan hebt, worden de schilletjes hard. Als je ze wil buigen, moet je dat dus nu meteen doen! Je kunt de gekonfijte sinaasappelschilletjes meteen eten of eventueel tot 24 uur aan de lucht laten drogen, dan worden ze steeds harder en steviger.
  9. Gooi de siroop in het pannetje niet weg! Giet het door een zeef heen en bewaar de sinaasappelsiroop in een kannetje. Het smaakt een beetje naar honing, maar dan sinaasapelachtig. Lekker over je cake heen bijvoorbeeld!
sinaasappelcake

Je sinaasappelcake decoreren

De laatste stap is het decoreren van je glutenvrije sinaasappelcake van hele sinaasappels. Prik wat gaatjes in je nog lauwwarme cake met een cocktailprikker en giet er wat (lauwwarme) siroop overheen. Niet teveel hoor, want het wordt al gauw te zoet (tenzij je daar van houdt natuurlijk). De gaatjes zorgen ervoor dat de siroop nog beter in de cake trekt.

Garneer je cake tot slot met stukjes heerlijke gekonfijte sinaasappel en eventueel wat eetbare bloemen. Tijdens het decoreren van de cake kwamen er wat korrels suiker op de cake terecht en dat was eigenlijk wel prima!

sinaasappelcake

Sinaasappelcake: oeps, vergeten!

Het resultaat is een kleine, licht bittere en zoete, sappige sinaasappelcake. Volledig lactose- en glutenvrij. Serveer au naturel of eventueel met wat Griekse yoghurt of crème fraîche erbij. Of slagroom, als je dat lekker vindt.

Oké, full disclosure, ik had niet mijn beste dag toen ik deze cake maakte. Misschien was het niet echt een goed idee om met een half werkend brein en knallende koppijn te gaan bakken. Ik was dus compleet vergeten het bakpoeder in het beslag te doen. De ervaren cakebakker ziet het misschien aan de foto. Daardoor is de cake niet echt goed gerezen haha.

Maar ach, desondanks was ie super lekker zoet, smeuiig en sappig. Denk wel dat het met het bakpoeder nóg lekkerder was geweest haha.

Meer leuke blogs:

  • Blini’s met gerookte zalm & pickled red onionBlini’s met gerookte zalm & pickled red onion
  • Tropische oranje smoothie (vegan)Tropische oranje smoothie (vegan)
  • Kroontjes van WC-rollen makenKroontjes van WC-rollen maken
  • Mandarijn Mojito ~ Oranje cocktail voor koningsdagMandarijn Mojito ~ Oranje cocktail voor koningsdag


4 Comments

About Saskia de Laat

Het leven is een feestje! Dat is waar Saskia in gelooft. Hier op So Celebrate deelt ze leuke DIY's, seizoensdecoratie, recepten en feestideetjes. Saskia richtte al eerder de populaire kerstblog Christmaholic.nl op.

Previous Post: « ‘Vlag’ maken van restjes stof & lint
Next Post: Rood-wit-blauwe borrelplank voor koningsdag of voetbalfeest »

Reader Interactions

Comments

  1. Tessa♡ says

    18/04/2021 at 09:30

    Ziet er erg goed uit! Ga ik volgende week zeker uitproberen ben heel erg benieuwd. (Ik ben sinds corona aan het bakken geslagen) En ach wat maakt het uit dat je de bakpoeder vergeten bent het ziet er geweldig lekker uit!!

    Beantwoorden
  2. Anouk says

    18/04/2021 at 10:20

    Wat tof zeg, misschien ga ik dit weleens maken! Zou het ook met gewoon meel kunnen of werkt het recept dan niet meer (ik snap dat het dan niet meer glutenvrij is, maar amandelmeel is zo duur)

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Haak-en breiprojecten inspiratie koningsdag 2021 ~ Blog | Charlingual schreef:
    22/04/2021 om 11:49

    […] huis kunnen versieren met mooie, oranje woonaccessoires, of zou je helemaal in thema een heerlijke Sinaasappelcake kunnen bakken. Hoe jij koningsdag ook viert, geniet er […]

    Beantwoorden
  2. Koningsdag the Slow Living Way ~ Charlingual schreef:
    14/04/2022 om 16:08

    […] Deze glute- en lactosevrije koningsdagtaart van So Celebrate is verrukkelijk! […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Hi! Welkom op mijn blog

Elke dag is er één om te vieren, toch? Ik ben Saskia en deel op So Celebrate feestelijke DIY's, receptjes, moestuininspiratie, stylingtips en nog veel meer! >> LEES MEER.

Zoeken

Instagram

socelebrate

5 jaar geleden zeiden Robert en ik JAAAA tegen elk 5 jaar geleden zeiden Robert en ik JAAAA tegen elkaar 💕. Eigenlijk zouden we dat vandaag in romantisch Italië vieren, maar dat liep even anders dan gepland. Ah well, through sickness & health 🥰.

We hadden op onze trouwdag geen videograaf ingehuurd vanwege 💰💰. Maar gelukkig was daar @arvidbux die met mijn oude vlogcamera en een paar telefoons wat beelden heeft gemaakt. En vijf jaar later heb ik éindelijk een korte edit in elkaar gedraaid haha. 

Vanmorgen heb ik dit korte filmpje aan Robert gegeven als cadeautje voor ons eerste jubileum ❤️. En ik mocht de video van hem ook aan jullie laten zien, dus bij deze. I hope you enjoy!

Enneh: lang leve de liefde!!! 🥂
Wat is het heerlijk weer vandaag! Zo fijn dat ik w Wat is het heerlijk weer vandaag! Zo fijn dat ik weer een beetje kan genieten van Balkonië en Tuinizië. Ook al is het hier echt geen Italië 🤪.

Oi oi oi, wat heb ik de afgelopen maanden toch een hoop pijn gehad van de galstenen. Er was geen pijl op te trekken of en zoja wanneer ik nog meer pijn zou krijgen, dus we vertrokken vol goede moed op reis. Maar de dag na de bruiloft van mijn broertje (en de dag dat we naar Italië zouden gaan) kreeg ik zo'n heftige pijnaanval dat ik in de ambulance en in het Estse ziekenhuis belandde 😔. 

Na een flinke cocktail aan pijnstillers en medicijnen knapte ik gelukkig weer een beetje op. Maar we wisten meteen: Italië zat er echt niet in. Dat ding (mijn galblaas) moest eruit. En met die pijnaanvallen wilde ik sowieso niet in Zuid-Italië zijn. 

Dus we vlogen zsm terug naar huis. De dag dat we thuiskwamen in Nederland mocht ik meteen langskomen bij de chirurg voor een consult over galblaasverwijdering en toen had ik wéér een heftige pijnaanval. Onderzoeken wezen uit dat de boel ontstoken en onrustig was en vierentwintig uur later werd ik de OK op gereden. Eruit met dat ding!

De dag na de operatie was op z'n zachtst een ramp. Ik was zó ziek van de narcose en medicijnen, ik kon nog geen water binnen houden. Alleen maar ijsberen en wiegen onder een hete douche om mijn lijf te kalmeren. Heb me nog nooit zo ziek gevoeld. Ik had al 3 dagen amper gegeten en gedronken, dus ik was dan ook uitgedroogd en een tikkie verzwakt. Maar na controle in het ziekenhuis, mocht ik gelukkig weer naar huis. Dat was zo fijn! 😌 

Fast forward naar vandaag, vier dagen later: en ik voel me alweer een beetje mezelf hoor! Ik doe heel rustig aan, maar ben blij weer een beetje te kunnen doen. Ik ben gewoon niet het type dat blij wordt van niksen haha. Bezig zijn maakt me happy en dat helpt de genezing!

De komende twee weken mag ik nog niet werken (wondjes moeten genezen en ik moet echt wel bijkomen). En daarna zien we wel weer! In elk geval zo blij dat dat ding eruit is en dat die vreselijke pijnaanvallen niet meer zullen plaatsvinden. Yay! 🤗

Nou, dat was mijn verhaaltje in een notendop. Ik wens jullie allemaal een hele fijne zondag! 😃
Mijn broertje is getrouwd en de emoties waren HUGE Mijn broertje is getrouwd en de emoties waren HUGE! Ik kan nog geen foto's van het bruidspaar delen, maar wel van ons! 🥰
👩🏻‍🌾 • Afharden, zaaien, oogsten, wat 👩🏻‍🌾 • Afharden, zaaien, oogsten, water en voeding geven, steun geven, bloembedden voorbereiden op het uitplanten van de Dahlia's... Mei is een hele drukke maand in de moestuin. Maar stiekem ook mijn favoriete 💕. Alles is zo fris groen, groeit als een malle en er is zoveel te zien en doen 😊.

Voor wie het leuk vindt om te lezen: er staat een nieuw moestuindagboek online (link in bio) waarin je leest wat ik de afgelopen weken heb gedaan in de moestuin 🍓. En ik geef antwoord op de meeste van jullie vragen! Sommige antwoorden staan in de moestuinupdate, maar heb er ook een paar los onderaan de blog beantwoord. Zoals wat je kunt doen tegen slakken en mieren. En ook wat de meest gemaakte moestuinfouten zijn van beginners! 🥕

Dan nu mijn vraag aan jou: wat is JOUW favoriete tijd van het jaar in je tuin of moestuin? Het vroege voorjaar? De nazomer? De herfst? Of vind je alle seizoenen even mooi? Hoor het graag!! 😃

#moestuin #moestuinieren #moestuintje #dakterrastuin #balkon #balkoninspiratie #dakterras #dakterrasmoestuin #stadstuinieren #stadstuintje #kweken #groentekweken #dahlias #liefdevoordahlias #growingflowers #gardenersworld #gardening #rooftopgarden #rooftopgardening #socelebrate
M O N T H L Y F A V O U R I T E S • Hoera, het M O N T H L Y  F A V O U R I T E S •

Hoera, het is mei 💕. Tijd voor een nieuwe Monthly Favourites! Mijn selectie van deze maand is nét een beetje anders. Ik heb een reeks toffe spulletjes verzameld die ook nog eens perfect zijn als cadeautje voor moederdag! 😊

Natuurlijk zijn het vooral woonaccessoires en spulletjes voor in huis. Maar ik heb hier en daar een heel klein uitstapje gemaakt naar andere categorieën (zoals sieraden)! Ik merk dat ik dit voorjaar heel erg aangetrokken wordt het door het Margrietje - Daisy in het Engels, klinkt eigenlijk nog mooier. En dat zie je terug in de lijst met favourites deze maand! 🌼

Mijn favoriete vondst van de afgelopen tijd zijn toch wel de Margriet-servetringen met kleine kraaltjes op deze foto's. Zo onwijs mooi! Net sieraden, toch? Anyway, linkjes alle 40+ favo items van deze maand vind je op www.socelebrate.nl! 

Laat je me weten als er iets voor je bij zit? 🤩 Oh en als jij nog een goede moederdagcadeautip hebt, let me know in de reacties hieronder!!

#monthlyfavourites #summertable #summertablescape #summerdecor #maydecor #zomerdecoratie #moederdag #moederdagtip #moederdagcadeau #mothersdaygift #mothersday #moederdag2022 #summertime #socelebrate #daisies
Er bestaan geen binnenmensen. Iedereen is een buit Er bestaan geen binnenmensen. Iedereen is een buitenmens! 💕 Het is wetenschappelijk bewezen dat zelfs slechts vijf minuutjes kijken naar een groen landschap het herstel van stress al kan bevorderen. In de natuur zijn werkt dus letterlijk ontspannend, ook als die natuur je eigen tuintje is of je eigen balkon. Een beetje groen helpt al! 🤩

De vraag van vandaag is: hoe zorg je dat je óptimaal geniet van je tuin en er echt tot rust komt? Mijn eerste tip is dus: zorg voor genoeg groen, genoeg planten en bloemen in je tuin of op je balkon. Ten eerste omdat het dus super gezond is. Daarnaast: een tuin vol tegels is misschien onderhoudsvriendelijk – al kunnen we daar over discussiëren – maar het zorgt er ook voor dat je tuin in de winter ijskoud is en in de zomer bloedheet. Planten zorgen voor verkoeling, sfeer en ze zijn gewoon prachtig om naar te kijken ❤️. Onze tuin is nog piepjong (want nieuwbouwwoning), maar wordt elk jaar al groener!! Mede dankzij de groene schutting 😃.

Op mijn blog (Socelebrate.nl) staan nog veel meer tips voor genieten in eigen tuin. Maar ik ben vooral ook benieuwd naar die van jou 🙃. Hoe zorg jij dat je óptimaal geniet van je buitenruimte? #samenwerking

#tuin #stadstuinieren #stadstuintje #tuinieren #hangstoel #tuintips #hangstoel #eggchair #tuinvrouw #gardening #gardenchair #tuinmeubels #socelebrate
Meer laden… Volgen op Instagram

Advertentie

Pinteresting!

Nieuwste DIY’s

DIY | Terracotta klok (zelfgemaakt moederdagcadeau)

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Moederdag & Vaderdag

Koningsdag versiering maken | oranje kroontjes van wol

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Koningsdag, Seizoenen, Voorjaar

Eieren verven met kurkuma & thee (+bladgoud!)

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Paasversiering maken, Pasen, Seizoenen, Voorjaar

DIY | Paaskransje van eierschalen

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Paasversiering maken, Pasen, Seizoenen, Voorjaar

DIY | Eierkrans van gestippelde kalkoeneieren & bloemetjes

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Paasversiering maken, Pasen, Seizoenen, Voorjaar

DIY | wanddecoratie met hangende paastakken

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Paasversiering maken, Pasen, Seizoenen, Voorjaar

Klein washok inrichten | wasruimte make-over!

geplaatst in DIY, Home & Garden

Pasen op Pinterest!

WonenWonen

Copyright © 2022 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in