• Over So Celebrate!
  • Samenwerken?
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

So Celebrate! - vier de seizoenen

  • Binnen
    • Decoratie
    • Tafel dekken
    • Opruimen & organiseren
  • Buiten
    • (Moes)tuin
    • Dahlia’s
  • Feestdagen
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag & Vaderdag
    • Halloween
    • Kerst
    • WK & EK Voetbal
    • Valentijn
    • Carnaval
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • DIY
  • Koken
    • Feestdrankjes & Cocktails
    • Ontbijt & Lunch
    • Amuses & Borrelhapjes
    • Voor- & Hoofdgerechten
    • Zoetigheid & Desserts
  • Activiteiten

Amuses & borrelhapjes Eten & Drinken Recepten Seizoenen Voorgerechten & Hoofdgerechten Zomer

Zomers voorgerecht | meloen, basilicum & burrata

zomer voorgerecht - meloen en ham

Mmmm ham & meloen: een wereldberoemde, gouden combinatie. Het zoete sappige van de meloen combineert gewoon perfect met het zilte rokerige van de spaanse of Italiaanse ham. Samen met de burrata en de pesto-achtige dressing is deze salade een perfect zomers voorgerechtje voor een zonnig dinertje met vrienden. Of als starter voor de BBQ natuurlijk!


Zomers voorgerecht met meloen & ham

Deze salade is zooo lekker! Burrata is sowieso goddelijk, met die stevige mozzarella-achtige buitenkant en de room binnenin. En meloen smaakt gewoon naar zomer! Het receptje voor dit zomer voorgerecht is gebaseerd op een goddelijk caprese-receptje van de Amerikaanse foodblogger Half Baked Harvest.

Ik heb het natuurlijk wel aangepast aan mijn eigen smaakprofiel en getwist op basis van mijn eigen voorkeuren. Zo heb ik mijn favoriete meloensoorten gebruikt: watermeloen en Galia. Maar any melon goes! Ook honingmeloen, cantaloupe of piel de Sapo passen perfect! Qua ham ben ik voor serrano gegaan, maar een goede Italiaanse culatello is denk ik nog lekkerder.

zomer voorgerecht - meloen en ham

INGREDI脣NTEN | zomer voorgerecht

Oke, tijd voor het recept. Wat moet je in huis halen? Voor vier personen heb je nodig:

  • handje basilicumblaadjes + extra ter garnering
  • handje verse muntblaadjes
  • stuk of 20 hazelnootjes
  • ongeveer een kwart watermeloen
  • halve Galia meloen
  • 2 burrata’s
  • 40-50 gram Italiaanse of Spaanse ham
  • 0,5 eetlepel witte balsamico-azijn
  • 1,5 eetlepel honing
  • 3 eetlepels olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • flink wat zeezout

Qua materialen heb je o.a. nodig: een meloenlepeltje om bolletjes meloen mee te maken, een hakmolentje voor het mixen van de dressing, een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag en tot slot natuurlijk vier glaasjes om de salade in te serveren.


Hoe maak je dit zomerse voorgerechtje?

  1. Maak met een meloenlepel minimaal 12 bolletjes van de Galia en minimaal 12 bolletjes van de watermeloen. Meer mag natuurlijk ook!
  2. Rooster de hazelnootjes kort in een droge koekenpan. Hak ze grof. Doe de nootjes met de honing, olijfolie, azijn, het citroensap en de basilicumblaadjes in een hakmolentje en blend tot een dressing. Proef en breng op smaak met zeezout.
  3. Doe in elk glas een halve bol burrata, strooi er wat fijngehakte muntblaadjes overheen. Doe vervolgens circa zes bolletjes meloen in elk glas. Draai rolletjes van de ham en steek die er hier en daar tussen. Maak de salades af met een paar theelepels dressing en garneer met wat kleine basilicumblaadjes. Smakelijk!
zomer voorgerecht - meloen en ham
zomer voorgerecht - meloen en ham

Nog een paar variatips en suggesties

Eventueel kun je nog wat gehakte hazelnootjes over de glaasjes verdelen voor wat extra crunch. Eet je vegetarisch? Laat de ham dan gewoon weg. Eventueel kun je dan wat brokjes parmezaanse kaas voor extra ziltigheid toevoegen. En als je geen varkensvlees eet, dan is bresaola (een rundvlees-variant) ook heerlijk. Tot slot: heb je geen witte balsamico-azijn, gebruik dan wittewijnazijn of laat de azijn weg en gebruik het sap van een hele citroen.

Smakelijk en geniet van de zomer!


4 Comments

About Saskia de Laat

Saskia is professioneel levensgenieter! Hier op So Celebrate deelt ze inspiratie om zoveel mogelijk plezier uit de seizoenen en feestdagen te halen. Volg ook haar kerstavonturen via Christmaholic.nl .

Previous Post: « Mini make-over: van oppottafel naar buitenkeukentje
Next Post: Recept | Alcoholvrij zomerdrankje met limoen & gecondenseerde melk »

Reader Interactions

Comments

  1. Esther says

    06/06/2022 at 14:35

    Ziet er geweldig uit! Leuk om een keer te maken als we mensen te eten krijgen 馃槉

    Beantwoorden
  2. Tessa says

    06/06/2022 at 18:18

    Ok dit ziet er echt goddelijk uit. Ga ik zeker maken!!

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      07/06/2022 at 09:56

      Doen!! Het is echt super yum 馃グ

      Beantwoorden
  3. Wytske says

    27/08/2023 at 10:38

    Heerlijk we hebben genoten, vooral de dressing is een echte aanrader.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Zoeken

Advertentie

Nieuwste DIY’s

DIY | poppenhuis met pompoenen en herfstdecoratie

Daar is ze dan! Mijn herfst poppenhuis. Ik ben er

DIY | Hekserige apothekerspotten voor Halloween

Ieder jaar versier ik 茅茅n hoekje in huis in

Herfstige wanddecoratie: simpele ide毛en

Herfstdecoratie in huis? I love it! Je kunt zoveel

Gallery wall | een fotomuur naast de trap maken

Advertentie - Heb je, net als ik, een hele saaie

DIY | Konijn paaskrans maken (met oren!)

Een paaskrans, maar dan anders! Van drie

Paaseieren beschilderen voor volwassenen: tulpen & bloemen

Eieren beschilderen h贸贸rt gewoon bij Pasen. En het

Wanddecoratie voor Pasen & de lente

Samenwerking - Van het zonnetje de afgelopen dagen

Copyright © 2025 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2025 路 Divine Theme on Genesis Framework 路 WordPress 路 Log in