• Over So Celebrate!
  • Samenwerken?
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

So Celebrate! - vier de seizoenen

  • Binnen
    • Decoratie
    • Tafel dekken
    • Opruimen & organiseren
  • Buiten
    • (Moes)tuin
    • Dahlia’s
  • Feestdagen
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag & Vaderdag
    • Halloween
    • Kerst
    • WK & EK Voetbal
    • Valentijn
    • Carnaval
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • DIY
  • Koken
    • Feestdrankjes & Cocktails
    • Ontbijt & Lunch
    • Amuses & Borrelhapjes
    • Voor- & Hoofdgerechten
    • Zoetigheid & Desserts
  • Activiteiten

Eten & Drinken Feestdagen Herfst Koningsdag Recepten Seizoenen Voorjaar Winter WK & EK Voetbal Zoetigheid & Desserts Zomer

Glutenvrije & lactosevrije sinaasappelcake (met héle sinaasappels)

sinaasappelcake bakken

Voor deze lactosevrije én glutenvrije sinaasappelcake gebruik je de héle sinaasappel. Ja, alles! De schil, het witte spul, het vruchtvlees, alles. Oké, de pitjes halen we eruit. Maar verder gaat de hele sinaasappel erin. Wordt dat niet ontzettend bitter? Nee! Door de methode van koken gaat het gros van de bitterheid eraf. Er blijft wel een subtiel natuurlijk bittertje achter – moet je van houden. Maar het is vooral een sappige lichtzoete cake met van die heerlijke gekonfijte sinaasappelschilletjes erop!

Ingrediënten & benodigdheden

Ik maakte deze cake omdat ik wilde experimenteren met de whole oranje method. En omdat ik eindelijk eens gekonfijte sinaasappelschilletjes wilde maken. Dat is denk ik ook het leuke aan bloggen: je kunt nieuwe dingen uitproberen, leren & groeien terwijl je werkt :). Wat heb je nodig voor deze kleine cake (voor circa 4 a 6 personen)? Zorg dat je klaar hebt liggen:

  • 1 a 2 sinaasappels (in totaal 300 gram), heel
  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram kristalsuiker
  • 3 gram (glutenvrij) bakpoeder
  • 3 eieren

Materialen die je nodig hebt: food processor, springvorm van circa 18 a 20 cm, bakpapier.

sinaasappelcake

Sinaasappelcake van hele sinaasappels maken

1. Was de sinaasappels. Zet een pannetje met koud water op en leg de sinaasappels er (heel) in. Breng aan de kook. Laat 10 minuten koken. Giet de sinaasappels af en herhaal dit drie keer met vers water. In totaal kook je de sinaasappels dus 4 x 10 minuten, steeds in nieuw koud water. Deze methode zorgt ervoor dat de bitterheid veel minder wordt.

2. Spoel de sinaasappels af en laat afkoelen totdat je ze kunt verwerken. Snijd in plakjes van circa 1 cm en verwijder alle pitten. Snijd vervolgens in kleine blokjes. Laat volledig afkoelen (eventueel in de koelkast).

3. Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed je springvorm met bakpapier.

4. Doe de sinaasappelblokjes in een foodprocessor en blend 3 tot 5x op hoge snelheid. Schraap tussentijds het mengsel van de zijkanten. Ga door totdat je een grove puree hebt en niet teveel grote stukken schil meer ziet. Het hoeft dus niet helemaal glad te zijn. Voeg de eieren, het amandelmeel, bakpoeder en de suiker toe aan de blender en mix tot het een egaal geheel is.

5. Giet het mengsel in je springvorm en zet 60 minuten in de oven, tot een satéprikker er droog uit komt. Laat je cake afkoelen in de vorm. Hij is zonder enige decoratie en garnering al super lekker en moist. Maar je kunt hem natuurlijk ook decoreren met gekonfijte sinaasappelschilletjes en extra lekker maken met sinaasappelsiroop. Hoe je dat maakt, lees je hieronder.


Gesuikerde sinaasappelschilletjes & siroop maken

Dit recept is twee-in-één. Je maakt zowel een lekkere siroop die je over je cake kunt gieten (voor extra zoetheid). En heerlijke gekonfijte sinaasappelschilletjes ter decoratie. Het is wel een werkje hoor, om de sinaasappelschilletjes te maken. Maar ik vind ze echt heel lekker! Ook los als snoepje. Het is eigenlijk het handigste als je de sinaasappelschilletjes als eerst maakt, dan zijn je cake en je schilletjes tegelijk klaar!

Voor de gekonfijte sinaasappelschilletjes heb je nodig:

  • 1 sinaasappel
  • 200 gram kristalsuiker + extra om in te rollen
  • 300 ml water
  • scherp mes
  1. Was de sinaasappel en wrijf hem droog. Snijd nu in partjes.
  2. Verwijder het vruchtvlees met een scherp mes.
  3. Het witte spul is bitter, dat gaan we zoveel mogelijk verwijderen. Leg de schil met de oranje kant plat neer, hou hem vast met je duim en wijsvinger en snijd met een scherp mes dat je plat houdt het witte spul eraf. Het meeste is er nu af, de rest heb ik er met de punt van mijn mes vanaf gekrabt/geschaafd.
  4. Breng een pan met een laagje water aan de kook, voeg de schilletjes toe en blancheer ze gedurende 2 minuten. Herhaal dit 2x. In totaal blancheer je je schilletjes dus 3×2 minuten, steeds in vers water.
  5. Laat je schilletjes even afkoelen en snijd in dunne reepjes (werkt het beste als je ze met de oranje kant naar beneden plat neerlegt en met de punt van een scherp mes snijdt).
  6. Breng 300 ml water aan de kook en voeg dan 200 gram suiker toe. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg je schilletjes toe en laat ze 1,5 uur in de siroop koken op laag vuur tot ze doorzichtig zijn. Hou de siroop in de gaten, het moet indikken maar als er te weinig vocht in de pan zit, voeg dan nog wat water toe.
  7. Haal de schilletjes uit de siroop en laat de reepjes een half uur tot een uur afkoelen op een vel bakpapier. Zorg dat de schilletjes elkaar niet raken, anders plakken ze aan elkaar vast.
  8. Rol de schilletjes door wat suiker. Zodra je dit gedaan hebt, worden de schilletjes hard. Als je ze wil buigen, moet je dat dus nu meteen doen! Je kunt de gekonfijte sinaasappelschilletjes meteen eten of eventueel tot 24 uur aan de lucht laten drogen, dan worden ze steeds harder en steviger.
  9. Gooi de siroop in het pannetje niet weg! Giet het door een zeef heen en bewaar de sinaasappelsiroop in een kannetje. Het smaakt een beetje naar honing, maar dan sinaasapelachtig. Lekker over je cake heen bijvoorbeeld!
sinaasappelcake

Je sinaasappelcake decoreren

De laatste stap is het decoreren van je glutenvrije sinaasappelcake van hele sinaasappels. Prik wat gaatjes in je nog lauwwarme cake met een cocktailprikker en giet er wat (lauwwarme) siroop overheen. Niet teveel hoor, want het wordt al gauw te zoet (tenzij je daar van houdt natuurlijk). De gaatjes zorgen ervoor dat de siroop nog beter in de cake trekt.

Garneer je cake tot slot met stukjes heerlijke gekonfijte sinaasappel en eventueel wat eetbare bloemen. Tijdens het decoreren van de cake kwamen er wat korrels suiker op de cake terecht en dat was eigenlijk wel prima!

sinaasappelcake

Sinaasappelcake: oeps, vergeten!

Het resultaat is een kleine, licht bittere en zoete, sappige sinaasappelcake. Volledig lactose- en glutenvrij. Serveer au naturel of eventueel met wat Griekse yoghurt of crème fraîche erbij. Of slagroom, als je dat lekker vindt.

Oké, full disclosure, ik had niet mijn beste dag toen ik deze cake maakte. Misschien was het niet echt een goed idee om met een half werkend brein en knallende koppijn te gaan bakken. Ik was dus compleet vergeten het bakpoeder in het beslag te doen. De ervaren cakebakker ziet het misschien aan de foto. Daardoor is de cake niet echt goed gerezen haha.

Maar ach, desondanks was ie super lekker zoet, smeuiig en sappig. Denk wel dat het met het bakpoeder nóg lekkerder was geweest haha.

Meer leuke blogs:

  • Blini’s met gerookte zalm & pickled red onionBlini’s met gerookte zalm & pickled red onion
  • Tropische oranje smoothie (vegan)Tropische oranje smoothie (vegan)
  • Kroontjes van WC-rollen makenKroontjes van WC-rollen maken
  • Mandarijn Mojito ~ Oranje cocktail voor koningsdagMandarijn Mojito ~ Oranje cocktail voor koningsdag


5 Comments

About Saskia de Laat

Saskia is professioneel levensgenieter! Hier op So Celebrate deelt ze inspiratie om zoveel mogelijk plezier uit de seizoenen en feestdagen te halen. Volg ook haar kerstavonturen via Christmaholic.nl .

Previous Post: « ‘Vlag’ maken van restjes stof & lint
Next Post: Rood-wit-blauwe borrelplank voor koningsdag of voetbalfeest »

Reader Interactions

Comments

  1. Tessa♡ says

    18/04/2021 at 09:30

    Ziet er erg goed uit! Ga ik volgende week zeker uitproberen ben heel erg benieuwd. (Ik ben sinds corona aan het bakken geslagen) En ach wat maakt het uit dat je de bakpoeder vergeten bent het ziet er geweldig lekker uit!!

    Beantwoorden
  2. Anouk says

    18/04/2021 at 10:20

    Wat tof zeg, misschien ga ik dit weleens maken! Zou het ook met gewoon meel kunnen of werkt het recept dan niet meer (ik snap dat het dan niet meer glutenvrij is, maar amandelmeel is zo duur)

    Beantwoorden
  3. Sophie says

    22/08/2023 at 08:23

    Is er nog verschil als ik lichte basterdsuiker zou gebruiken in plaats van kristalsuiker? S

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Haak-en breiprojecten inspiratie koningsdag 2021 ~ Blog | Charlingual schreef:
    22/04/2021 om 11:49

    […] huis kunnen versieren met mooie, oranje woonaccessoires, of zou je helemaal in thema een heerlijke Sinaasappelcake kunnen bakken. Hoe jij koningsdag ook viert, geniet er […]

    Beantwoorden
  2. Koningsdag the Slow Living Way ~ Charlingual schreef:
    14/04/2022 om 16:08

    […] Deze glute- en lactosevrije koningsdagtaart van So Celebrate is verrukkelijk! […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Hi! Welkom op mijn blog

Hi! Ik ben Saskia en deel hier op So Celebrate seizoensinspiratie, decoratie-ideeën, moestuintips, DIY's en nog veel meer! Lees hier meer.

Zoeken

Instagram

So Celebrate! | Saskia

socelebrate

🍁 Het is hier HERFST! 🍁
• DIY & decoratie 🎃
• moestuin + bloemen op balkon 👩🏻‍🌾
• kerstgekkie @christmaholic

De leukste pompoendagen, pompoenfairs, pompoenkram De leukste pompoendagen, pompoenfairs, pompoenkramen en pompoenboerderijen? Ik heb ze allemaal verzameld op mijn blog! Reageer hieronder met het woordje 'pompoen' (mag natuurlijk in een zin) en ik stuur je direct alle info toe via dm 😘🎃🍁. Welke pompoenactiviteit of herfstig evenement staat er bij jou op de planning voor september?

#pompoenen #pompoenboerderij #herfst🍁 #pumpkinfarm
WIN ☆ 25.000 volgers, dat moet gevierd worden!! WIN ☆ 25.000 volgers, dat moet gevierd worden!! Ik maakte een fotoboek bij @fotofabrieknl. Om het moderne boek een vleugje nostalgie te geven (zoals de "ouderwetse" fotoalbums die we vroeger maakten), heb ik er met de hand wat teksten in geschreven, en ik vind het ZO LEUK!! Veel persoonlijker dan alleen gedrukte tekst ☺️.

Wil jij ook zo'n mooi fotoboek maken (of iets leuks voor aan de muur winnen)? Ik mag 2 volgers blij maken met €75,- shoptegoed bij Fotofabriek! Kans maken? Laat dan hieronder een reactie achter. Stuur ik je meteen een linkje naar mijn blog met nog meer ideetjes voor een persoonlijk fotoboek. Enneh, geen must, maar we zouden het natuurlijk ook erg leuk vinden als je @socelebrate en @fotofabrieknl volgt! 😘

Deze winactie loopt t/m zaterdag 23 augustus. De winnaars ontvangen via dm bericht ❤️. Wil je liever meteen bestellen? Met code SASKIA33 krijg je 33% korting op het hele assortiment bij Fotofabriek.

AD | in samenwerking met Fotofabriek

#fotoboek #vakantie #fotoalbum
Eerste hulp bij hitte: we gaan mini pompoentjes ma Eerste hulp bij hitte: we gaan mini pompoentjes maken van fimo klei en stof 🎃🌱. Het is nu veel te heet om boven aan mijn herfstpoppenhuis werken, dan maar beneden in de koele woonkamer wat details knutselen. Het klimrekje op het einde van deze video maak ik straks trouwens nog verder af met wat meer blaadjes en er komt nog een plantenbak onder met aarde. Maar eerst de keuken fixen en de buitenkant van het huis afwerken. Herfstknutselen helpt me trouwens echt om beter met die kl*tewarmte om te gaan 😝. Wat doe jij om deze hittegolf door te komen?? 

Dank aan @oktoberdots voor de kleitechniek! 😊

#herfstdecoratie #pompoenen #poppenhuis #miniaturen #pompoen
In augustus draait mijn moestuin op volle toeren, In augustus draait mijn moestuin op volle toeren, maar ik kan ook al goed merken dat de seizoenswissel voor de deur staat 🍁. Dit is hét moment om mijn planten een laatste boost te geven, te oogsten wat klaar is en volop te zaaien voor in de herfst. Wil je weten wat je nu kunt soen om je moestuin helemaal herfstproof te maken en nog lang te kunnen blijven genieten van je eigen gekweekte groente? Reageer dan hieronder even met het woordje 'herfst' en ik stuur je een linkje naar mijn blog met tips. Vragen? Stel ze gerust! 😘

#AD | in samenwerking met de biologische moestuinvoeding van @canna.nederland 

#herfst #pompoenen #moestuin #moestuinieren #stadstuinieren #balkontuin
Hier thuis cosplayen we de herfst en doen we net a Hier thuis cosplayen we de herfst en doen we net alsof het buiten niet belachelijk warm wordt komende week 😜. Daarover gesproken; ik heb mijn bijna 70 favo nieuwe herfstspulletjes, herfstdecoraties en mooie warme woonaccessoires die NU online te bestellen zijn op een rijtje gezet op mijn blog. Van mokken en pannen tot kussens, pompoenen en herfstblad. Jawel de Fall Favourites zijn terug!! Linkje hebben? Reageer hieronder even en ik stuur je meteen een chatberichtje 🤎.

Fijne zondag nog 😘.

Ps. Iedereen die zegt dat deze inspiratie te vroeg komt, omdat het júist nog zo lekker warm wordt, gun ik een opvlieger + nachtelijke zweetaanval 🤪.
I know, I know... er komt een hittegolf aan. Maar I know, I know... er komt een hittegolf aan. Maar ik ben toch alvast begonnen met herfstdecoreren in ons keukentje. Wellicht haal je er nog inspiratie uit voor als je straks in september zelf aan de slag gaat 😁🍁. Hoe mooi is mijn POMPOENPAN van @staubbenelux? Gekocht als cadeautje voor mezulluf, omdat ik dat verdien 😜. Mocht je ook graag een pompoenvormige pan of schaal willen, ik heb er 11 verschillende in diverse prijsklassen verzameld op mijn blog. Reageer hieronder met 'pompoen' (mag in een zin) en ik stuur je het linkje meteen toe via de chat 🎃. Ga jij je keuken ook in herfstsferen brengen straks?? 

#herfstdecoratie #herfst🍁 #herfst #keukeninspiratie #keukendecoratie #pompoen #staub
Om even rustig te kunnen kijken en inzoomen: ook w Om even rustig te kunnen kijken en inzoomen: ook wat fotootjes van de slaapkamer in het pompoen poppenhuis! 🍁🎃 En weet je wat gek is... in het poppenhuis durf ik veel meer mijn eigen smaak te volgen, gewaagde keuzes te maken en kleur te kiezen dan in mijn échte huis. Alles is hier veilig. De meeste muren zijn wit. De badkamer is wit met grijs, de keuken is wit met grijs. 

Als het opknappen van dit poppenhuis me één ding heeft geleerd, dan is het wel dat ik meer mijn eigen smaak mag volgen in het groot. Aan onze badkamer en keuken is niet veel te doen (geen budget en nog veel te nieuw). Maar mijn doel voor 2026 is om ons huis stukje bij beetje warmer, knusser en gezelliger te maken. Te beginnen bij de kleuren op de muren. Eerste taak op de lijst; mijn man zien mee te krijgen 😜. Is jouw huis kleurrijk of ben je net als wij vooral voor veilig gegaan? 😇

#poppenhuis #dollhouse #dollhouseminiatures #poppenhuisproject #herfst🍁 #herfstdecoratie #herfst
Wiehoooe, de slaapkamer van het pompoenhuis is (zo Wiehoooe, de slaapkamer van het pompoenhuis is (zo goed als) af. En ja, het wordt allemaal een stukje kleurrijker dan ik verwacht had. But I just go where inspiration takes me 😜. Ik wil later nog een hekje maken om het trapgat en een tafeltje voor bij het bad (met een flesje wijn erop ☺️). Maar ik heb besloten dat het belangrijker is om eerst de rest van het huis af te maken. De finishing touches kunnen altijd nog! Morgen zal ik ook nog een serie fotootjes van de slaapkamer delen zodat je rustig kunt kijken. Vragen? Iets leuks te zeggen? Dat mag altijd hieronder!! 🍁🍂 

#poppenhuis #poppenhuisproject #herfst🍁 #herfstdecoratie #herfst2025
Na 6 maanden mijn moestuinplanten te hebben gevoed Na 6 maanden mijn moestuinplanten te hebben gevoed met de biologische voeding van @canna.nederland was het tijd voor mijn *kuch* "examen". Henry kwam langs om te kijken hoe het met de aarde en de plantjes gaat. Conclusie? Ik doe het best goed! Maar beter kan het altijd 😅. Door de vele regen de afgelopen weken is veel voeding weggespoeld, dus ik moet even wat extra bijvoeden. Wil je weten welke producten ik precies gebruik en waarvoor precies? Reageer dan even hieronder met het woordje 'canna' (mag in een zin) en ik stuur je de info via dm toe! Als je nog vragen hebt over voeding geven... let me know! 😃

AD | in samenwerking met @canna.nederland

#moestuin #moestuinieren #biologisch
Meer laden Volg op Instagram

Advertentie

Pinteresting!

Nieuwste DIY’s

Herfstige wanddecoratie: simpele ideëen

Herfstdecoratie in huis? I love it! Je kunt zoveel

Gallery wall | een fotomuur naast de trap maken

Advertentie - Heb je, net als ik, een hele saaie

DIY | Konijn paaskrans maken (met oren!)

Een paaskrans, maar dan anders! Van drie

Paaseieren beschilderen voor volwassenen: tulpen & bloemen

Eieren beschilderen hóórt gewoon bij Pasen. En het

Wanddecoratie voor Pasen & de lente

Samenwerking - Van het zonnetje de afgelopen dagen

Cowboy & western themafeest organiseren: decoratie, tips & ideeën

Dit weekend was mijn man Robert jarig. Al jaren

DIY | 3D Tekstbord maken voor verjaardag of feestje

Mijn man Robert werd afgelopen weekend 45 en we

Pasen op Pinterest!

Copyright © 2025 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2025 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in