• Over So Celebrate!
  • Samenwerken?
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

So Celebrate! - vier de seizoenen

  • Binnen
    • Decoratie
    • Tafel dekken
    • Opruimen & organiseren
  • Buiten
    • (Moes)tuin
    • Dahlia’s
  • Feestdagen
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag & Vaderdag
    • Halloween
    • Kerst
    • WK & EK Voetbal
    • Valentijn
    • Carnaval
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • DIY
  • Koken
    • Feestdrankjes & Cocktails
    • Ontbijt & Lunch
    • Amuses & Borrelhapjes
    • Voor- & Hoofdgerechten
    • Zoetigheid & Desserts
  • Activiteiten

Amuses & borrelhapjes Eten & Drinken Home & Garden Moestuin Ontbijt & Lunch Recepten Seizoenen Zoetigheid & Desserts Zomer

RECEPT | Zoet-pittige chili jam

chili jam pepers en paprika

Heb je – net als ik – een of meerdere rode peper-planten in je moestuin staan? Dan weet je dat ze vruchten geven en blíjven geven zolang je maar blijft plukken. Je komt al gauw met een peperoverschot te zitten. Natuurlijk kun je pepers drogen, of invriezen (worden ze wel wat slap van). Of je maakt er een lekkere sambal van, of hot sauce. Ik ging aan de slag met een pittige chili jam! Lekker bij een toastje brie bijvoorbeeld.


Chili jam met spaanse peper & rode paprika

Een tijdje geleden ontdekten wij hier thuis de chili jam van Tracklements. Ik vind het zó lekker! Ik heb er al vaker iets over gedeeld op Instagram en je vindt ‘m ook terug in deze blog met vaderdag cadeau ideetjes. Maar aangezien ik maar liefst 3 chiliplanten in huis heb, wist ik gewoon dat ik ook een keertje zelf aan de slag wilde gaan met het maken van jam.

Het recept hieronder is gebaseerd op de ingrediëntenlijst van mijn favo chili jam en een stuk of drie verschillende recepten voor chili jam die ik online vond, haha. Uiteindelijk heb ik er mijn eigen versie van gemaakt. De potjes waar mijn jam in zit, kocht ik trouwens bij de Dille & Kamille. Daar kocht ik ook de leuke rood-witte bijpassende dekseltjes.

chili jam pepers en paprika

Pittige chili jam maken

Wat heb je nodig voor deze pittige chili jam? Haal in huis:

  • 150 gram in stukken gesneden rode paprika (rood)
  • 1 sjalotje
  • 70 gram in stukjes gesneden rode peper
  • 3 tenen knoflook
  • 500 gram geleisuiker
  • 200 gram rietsuiker
  • 400 ml appelazijn
  • 4 jampotjes

Hoe maak je de chili jam?

1. Zet de afzuigkap aan en draag bij voorkeur handschoenen als je de pepers gaat snijden. Halveer de rode peper, verwijder het gros van de zaadjes + zaadlijsten en snijd in grove stukken. Je moet ongeveer 70 gram overhouden (of minder, als je de jam niet zo pittig wilt, dan voeg je gewoon meer paprika toe). Voor extra pit kun je eventueel ook wat zaadjes laten zitten, maar dat hoeft niet.

2. Verwijder de zaadlijsten + zaadjes van de rode paprika en snijd in grove stukken. Je hebt ongeveer 150 gram gesneden paprika nodig. Snijd het sjalotje en de teentjes knoflook in grove stukken. Mik alles in een food processor (keukenmachine). Pulseer een aantal keer tot het mengsel mooi gemengd en fijngehakt is.

3. Doe de azijn in een grote, hoge pan en voeg de twee soorten suiker toe. Zet de pan op medium vuur en laat de suiker oplossen zónder te roeren. Voeg daarna het peper-paprikamengsel toe (wederom: zonder te roeren). Breng de jam aan de kook en laat 12 minuten flink hard koken. Je mengsel gaat behoorlijk schuimen (daarom heb je een hoge pan nodig). Blijf erbij, zodat je kunt ingrijpen als het dreigt over te koken.

JAM DIRECT NA KOKEN
JAM NA 45 MINUTEN AFKOELEN

4. Neem de pan van het vuur en laat 45 minuutjes afkoelen (zonder te roeren). Je zult zien dat het mengsel steeds dikker wordt naarmate het afkoelt. In het begin liggen de zaadjes en stukjes paprika & peper bovenop het mengsel, langzaamaan zakken ze naar beneden.

JAMPOTJES VULLEN
GEVULDE JAMPOTJES

5. Als het goed verdeeld lijkt, kun je de jam over de jampotjes verdelen. Lichtjes roeren kan nu geen kwaad meer. Giet de chili jam in de schone (eventueel gesteriliseerde) jampotjes en schroef de dop er stevig op. Na een dag of twee is het perfect op smaak!


De chili jam bewaren

Als je potjes gesteriliseerd zijn, kun je de jam tot een jaar bewaren in de voorraadkast. Doe je dit niet, zet de jam dan in de koelkast en gebruik het binnen een maand. Na openen bewaar je de jam sowieso in de koelkast. Eet ‘m dan binnen vier weken op. Heel lekker op een toastje met brie, als dip bij blokjes kaas of als sausje bij gefrituurde snacks zoals loempia’s!


Hoe smaakt de chili jam?

Heel eerlijk? Ik vond hem zelf een tikkie te pittig, haha! Wel erg lekker met een blokje jonge kaas of een toastje brie. Maar voor mijn smaakpapillen toch iets te heet. Natuurlijk is het ook heel lastig inschatten vooraf, je weet nooit hoe pittig je pepers zijn (dat is echt per peper verschillend). En ik heb er – achteraf gezien – toch wat te veel zaadjes in gedaan.

chili jam pepers en paprika

Het komt denk ik ook doordat ik de jam van Tracklements gewend ben. Die is zo zoet dat je hem bijna op een boterham kunt smeren (hoezo bijna trouwens, dat doe ik regelmatig haha). Dit spul is dus wel effe een tikkie heter. De volgende keer ga ik een mix proberen met iets minder chili en iets meer paprika. En ook: bijna geen zaadjes haha. Ik denk dat dat veel uitmaakt.

cadeau voor liefhebbers van pittig eten

Ik denk dat het ook echt een kwestie van proberen is wat jouw ideale combinatie is. Misschien doe jij er liever iets meer suiker of iets meer peper in. Dat vind ik trouwens ook het leuke van recepten: iedereen geeft er zijn of haar eigen draai aan! Maar één geluk: Robert vindt de jam heerlijk zo! Dus als je een liefhebber van pittig eten in de familie hebt, dan is dit recept perféct als cadeautje bijvoorbeeld. Ik heb mijn potjes inmiddels ook uitgedeeld aan liefhebbers in mijn omgeving.

Meer leuke blogs:

  • DIY | Kaars-krans van gedroogde SzechuanpepersDIY | Kaars-krans van gedroogde Szechuanpepers
  • Volop genieten van groente & bloemen | MoestuindagboekVolop genieten van groente & bloemen | Moestuindagboek
  • Dahlia’s ondersteunen: 3 handige manierenDahlia’s ondersteunen: 3 handige manieren
  • Plukbloemen in potten & bakken? Dat kan zeker! | een stappenplanPlukbloemen in potten & bakken? Dat kan zeker! | een stappenplan


7 Comments

About Saskia de Laat

Saskia is professioneel levensgenieter! Hier op So Celebrate deelt ze inspiratie om zoveel mogelijk plezier uit de seizoenen en feestdagen te halen. Volg ook haar kerstavonturen via Christmaholic.nl .

Previous Post: « Het is zomer in mijn moestuin! – Moestuindagboek
Next Post: Strawberry basil cocktail (met of zonder alcohol) »

Reader Interactions

Comments

  1. Rianne van der Rijt says

    01/07/2021 at 11:34

    Ja chili jam is zo lekker! Een fijn lunchplekje in Dordrecht (coffeelicious) verkoopt een tosti met brie, bacon en chili jam, dat is al jaren mijn favoriete broodje daar. De chili jam die ik gewend ben is ook wat zoeter, die kun je inderdaad ook prima op brood smeren. Vooral lekker op een boterham met oude kaas ook denk ik. Ik ga dit recept zeker uitproberen en dan voor een wat zoetere versie inderdaad zonder de zaadjes en wat meer paprika misschien.

    Beantwoorden
    • Tessa♡ says

      02/07/2021 at 08:47

      Deze ga ik zeker uitproberen ik zelf ben niet erg dol op pittig maar mijn partner wel die smeert altijd zelfgemaakte sambal op bijna alles. Leuk om te maken en zeker leuk om te geven in een gezellig potje!

      Beantwoorden
  2. Clasien Kaethoven says

    01/07/2021 at 14:38

    Die ga ik ook uitproberen, maar dan idd met heel weinig zaadjes. Die potjes lijken op de potjes van bonne maman jam, die bewaar ik altijd om zelf jam te maken, ik vind dat zo gezellig staan.

    Beantwoorden
  3. Jo says

    31/08/2022 at 17:37

    Beste, als je de jam 45 minuten moet laten staan voordat je deze in de bokalen doet, is deze toch al afgekoeld, gaan de bokalen dan nog vacuum trekken?
    Groetjes

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      02/09/2022 at 16:21

      Hij is nog steeds warm hoor Jo 🙂 alleen niet meer gloeiend heet.

      Beantwoorden
  4. Adrianne says

    12/07/2023 at 12:48

    Goede dag,
    Een vraagje,
    Waarom mag je niet roeren?

    Met vriendelijke groet,

    Adrianne

    Beantwoorden
  5. Hubert says

    17/12/2024 at 19:55

    Ik heb je recept gevolgd maar het is inderdaad behoorlijk pittig! Dat wordt een kwestie van heel voorzichtig, met heel kleine beetjes, op kaas of loempia’s etc, eten! Maar het is wel echt erg lekker!
    Ik zou iedereen die het maakt adviseren minder pepers toe te voegen en inderdaad de afzuigkap op de hoogste stand te zetten. De dampen van de kokende azijn samen met de pepers hebben nogal een impact op neus en ogen. Pepers schoonmaken gaat het beste onder water, dan heb je er de minste last van.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Hi! Welkom op mijn blog

Hi! Ik ben Saskia en deel hier op So Celebrate seizoensinspiratie, decoratie-ideeën, moestuintips, DIY's en nog veel meer! Lees hier meer.

Zoeken

Instagram

So Celebrate! | Saskia

socelebrate

☀️ VIER DE SEIZOENEN! ☀️
• DIY & decoratie 🌸
• moestuin + bloemen op balkon 👩🏻‍🌾
• kerstgekkie @christmaholic

Groetjes uit Normandië 😊. En rarara wat gaan w Groetjes uit Normandië 😊. En rarara wat gaan wij morgen doen? Pssst.. Robert geeft een hint op het einde ✨️.
Wij gaan binnenkort op vakantie en ik heb geen tui Wij gaan binnenkort op vakantie en ik heb geen tuinoppas. Dit is wat ik allemaal doe om de moestuin voor te bereiden op ons vertrek. 

☘️ ruim op tijd beginnen met zoveel mogelijk oogsten, verwerken en planten die niets meer opbrengen weghalen

🌱 een paar weken voor vertrek de laatste dingen uitplanten en zaaien

☘️ de watervoorziening checken, terracotta olla's en irritagors in de potten doen zonder bewateringssysteem

🌱 vlak voor vertrek mijn planten een dubbele dosis voeding geven van @canna.nederland zodat ze even vooruit kunnen.

Plus nog een aantal andere taakjes. Wil je nog wat extra tips om met een gerust hart op vakantie te gaan? Reageer dan even hieronder met het woordje 'vakantie', stuur ik je ze toe. Dan ga ik nu mijn koffer inpakken! ☀️

AD | in samenwerking met @canna.nederland

#moestuin #moestuinieren #moestuintje #daktuin #dakterras #stadsmoestuin #stadstuinieren #balkontuin
POPPENHUIS 👩🏼‍🚒⚠️ • in deze updat POPPENHUIS 👩🏼‍🚒⚠️ • in deze update gaan we een muurtje slopen & het eerste deel van het dak opknappen met kleine terracotta dakpannetjes + een simpele dakkapel van balsahout. En toen... had ik geen zin meer in bouwen en heb ik alvast wat mini pompoentjes van fimo klei gemaakt 🤣. Ben eigenlijk niet zo van het kleien, maar dit was nog net simpel genoeg 😅. De volgende keer ga ik aan de slag met het inrichten van de eerste ruimte van mijn mini Pumpkin Farmhouse. Vragen? Ideeën? Daarvoor zijn de comments hieronder bedoeld! 👇🏼

#poppenhuis #dollhouse #poppenhuisrenovatie #miniaturen #dollhouseproject
16x MEI IN BEELD 👀 Mei was zonovergoten, gezel 16x MEI IN BEELD 👀

Mei was zonovergoten, gezellig, lekker en fijn. Ik hou zo van de lente!! ☀️ Wat was jouw hoogtepunt van afgelopen maand??

1. Genieten van de zon op het dakterras
2. Op stap met Arvid bij @pixl.club 
3. Proostmomentje met Roob op onze trouwdag
4. Filmen voor @christmaholic bij Lemax
5. Heel veel zon = heel veel BBQ
6. Robert ❤️ katten
7. Demo day in het poppenhuis
8. Inkopen doen bij @pipooshobby 
9. Heerlijke koffiespot @koffiehuisjeeindhoven 
10. De hemel op aarde @bakhuisjeeindhoven 
11. Lekkerste cinnamon bun van de stad
12. Cocktails met Arvid bij @thebowtiesittard 
13. Pioenrozen gekregen van Robert voor onze trouwdag
14. Sleepte die bloemen de hele week met me mee
15. Heel veel perziken gekocht voor fotoshoot dus die gingen overal in 
16. Blije Sas want moestuindagje!
De lekkerste oogst als je moestuiniert in potten e De lekkerste oogst als je moestuiniert in potten en bakken? Drie praktische tips!

1. (TWEE)WEKELIJKS VOEDING GEVEN. Potgrond raakt snel uitgeput. Zeker als het veel regent spoelen voedingsstoffen vlot weg. 

Ik gebruik 4 producten van @canna.nederland:

- BIO VEGA 🥬: zorgt voor sterke planten, perfect voor het begin van de groei en alle groenblijvende groentes. 
- BIO RHIZOTONIC 🥕: zorgt voor sterke wortels. Ideaal in de groeifase van de plant en wanneer je stekjes uitplant. Ik geef deze tegelijk met de VEGA. 
- BIO FLORES 🫐 - voor bloemen, fruitsoorten en vruchtgewassen, geef vanaf het moment dat de bloemen verschijnen. Bevat in verhouding meer kali voor meer bloemen en vruchten.
- BIO BOOST 🌶 - vruchtextract die de stofwisseling in de plant bevordert. Zorgt voor stevige vruchtzetting en meer vruchtsuikers, dus echt een smaakbooster! Ik geef hem tegelijk met de Flores. 

2. VOLDOENDE WATER GEVEN 💦. Potgrond droogt snel uit. Geef liefst in de ochtend water (als het nodig is), dan verdampt het water langzamer & kunnen planten water beter opnemen. Bewater je in de avond, dan blijven de aarde en het blad langer vochtig, wat de kans op schimmelgroei en wortelrot vergroot. Gebruik een bodemvochtigheidsmeter, dan weet je wat je potten nodig hebben.

3. OP TIJD OOGSTEN 🫛. Oogst bij voorkeur in de ochtend, dan zijn groentes het lekkerst qua textuur en smaak én het is beter voor de plant. Eén van de meest gemaakte fouten is te lang wachten met oogsten. Ik plant mijn potten vaak extra vol maar ik oogst een aantal planten als ze nog klein zijn, daarna heeft de rest meer ruimte om te groeien.

Nog vragen? Stel ze hieronder!! 🍒 

AD | in samenwerking met @canna.nederland

#samenwerking #moestuin #moestuinieren #daktuin #balkontuin #balkonieren #balcony #rooftopgarden #balkontuintje
Dit is hoe we onze trouwdag gisteren hebben 'gevie Dit is hoe we onze trouwdag gisteren hebben 'gevierd'. Niet heel spannend, maar wel heerlijk óntspannend, gezellig en knus 😊. Wie kijkt er nog meer naar @itsclarksonsfarm? Echt zooo'n fan van dat programma!!! Ik kijk enorm uit naar de volgende afleveringen. Wou dat er nog honderden meer waren...

Also, ik heb nog nooit een filmpje zoals dit gepost hier. Beetje rommelig, niet gelikt, hap snap snel, zonder uren te steken in bedenken, filmen en editen. Experimentje. Benieuwd of dit boeiend genoeg is voor the gram. Anders hou ik het gewoon op Tikkedietok / stories 😅.

Bye, fijne zondag!
Vandaag zijn Robert en ik 8 jaar getrouwd!!! 💕 Vandaag zijn Robert en ik 8 jaar getrouwd!!! 💕 Jeetje wat gaat de tijd snel 🤯. Om onze trouwdag te vieren heb ik van het saaie muurtje naast de trap een gallery wall met een paar trouwfoto's gemaakt. Ik heb de foto's bij @fotofabrieknl op canvas laten drukken, met een neutrale baklijst eromheen. 

Als je meer wil weten over hoe ik de foto's heb opgehangen, reageer hieronder dan met het woordje 'fotomuur' (mag in een zin) en ik stuur je direct alle info via dm! ☺️ Tot slot een dikke tip: met code SOCELEBRATE35 krijg je nu 35% korting op alle wanddeco bij @fotofabrieknl (geldig t/m 30 juni). 

AD | in samenwerking met Fotofabriek 📸

#fotofabriek #fotomuur #gallerywall #trouwfotos
En het thema van het nieuwe poppenhuis is *tromger En het thema van het nieuwe poppenhuis is *tromgeroffel*... 

Pumpkin Farmhouse! 🎃🎃🎃 Had jij het goed geraden?? En jaa, misschien een beetje gek zo'n thema in mei haha. Maar het duurt nog wel een paar maanden voor ik klaar ben. En ik wil hem neerzetten als ik ga versieren voor de herfst in augustus! 

Dit is trouwens ook je kans om jouw suggesties en ideeën te opperen, vragen te stellen en mee te denken. Daar zijn de comments hieronder voor! 😄

#poppenhuis #dollhouse #miniaturen #poppenhuismaken
Kleur bekennen! 🌸 Ik merk dat ik de laatste tij Kleur bekennen! 🌸 Ik merk dat ik de laatste tijd wat meer kleur wil in mijn leven. Het begon met kleding, maar ik durf nu langzaam ook wat meer kleur in huis te gebruiken. Zoals in mijn perzikkleurige zomerdeco in de keuken. Heb van de week zelfs een muur een donkere kleur gegeven! 😬

En dat terwijl ik vroeger altijd voor veilig wit en neutraal (millennial green 🤣) koos. Ik vroeg ChatGPT waar die verandering aan kan liggen en dit waren de opvallendste takeaways:

- Kleurgebruik kan wijzen op meer zelfexpressie en durf, dit kan duiden op toegenomen zelfverzekerdheid.

- Witte en neutrale kleuren worden vaak geassocieerd met afstand, controle of minimalisme. De wens om warmere en donkerde kleuren te gebruiken wijst op een behoefte aan warmte, zintuigelijkheid, aarding.

- Als je vroeger koos voor 'veilige' kleuren die altijd wel konden, kan de huidige overgang naar kleur staan voor het toelaten van meer eigenheid en lef.

Denk dat het dit spijker op zijn kop slaat 😆. Ben jij van de neutrale en rustige kleuren thuis of mag het juist lekker knallen? Mocht je trouwens nog meer foto's willen zien + linkjes waar alles vandaan komt, reageer even met "perzik" (mag in een zin) en ik dm je automatisch de link naar de blog 🥰.

#zomerdecoratie #zomerdeco #perzik #peach #summerdecor #keukendecoratie #bloemen
Meer laden Volg op Instagram

Advertentie

Pinteresting!

Nieuwste DIY’s

Gallery wall | een fotomuur naast de trap maken

Advertentie - Heb je, net als ik, een hele saaie

DIY | Konijn paaskrans maken (met oren!)

Een paaskrans, maar dan anders! Van drie

Paaseieren beschilderen voor volwassenen: tulpen & bloemen

Eieren beschilderen hóórt gewoon bij Pasen. En het

Wanddecoratie voor Pasen & de lente

Samenwerking - Van het zonnetje de afgelopen dagen

Cowboy & western themafeest organiseren: decoratie, tips & ideeën

Dit weekend was mijn man Robert jarig. Al jaren

DIY | 3D Tekstbord maken voor verjaardag of feestje

Mijn man Robert werd afgelopen weekend 45 en we

Halloween DIY | Skelet schilderij maken

Een skelet in een schilderij die een kaars

Pasen op Pinterest!

Copyright © 2025 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2025 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in