• Over So Celebrate!
  • Samenwerken?
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

So Celebrate! - vier de seizoenen

  • Binnen
    • Decoratie
    • Tafel dekken
    • Opruimen & organiseren
  • Buiten
    • (Moes)tuin
    • Dahlia’s
  • Feestdagen
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag & Vaderdag
    • Halloween
    • Kerst
    • WK & EK Voetbal
    • Valentijn
    • Carnaval
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • DIY
  • Koken
    • Feestdrankjes & Cocktails
    • Ontbijt & Lunch
    • Amuses & Borrelhapjes
    • Voor- & Hoofdgerechten
    • Zoetigheid & Desserts
  • Activiteiten

Amuses & borrelhapjes Eten & Drinken Home & Garden Moestuin Ontbijt & Lunch Recepten Seizoenen Zoetigheid & Desserts Zomer

RECEPT | Zoet-pittige chili jam

chili jam pepers en paprika

Heb je – net als ik – een of meerdere rode peper-planten in je moestuin staan? Dan weet je dat ze vruchten geven en blíjven geven zolang je maar blijft plukken. Je komt al gauw met een peperoverschot te zitten. Natuurlijk kun je pepers drogen, of invriezen (worden ze wel wat slap van). Of je maakt er een lekkere sambal van, of hot sauce. Ik ging aan de slag met een pittige chili jam! Lekker bij een toastje brie bijvoorbeeld.


Chili jam met spaanse peper & rode paprika

Een tijdje geleden ontdekten wij hier thuis de chili jam van Tracklements. Ik vind het zó lekker! Ik heb er al vaker iets over gedeeld op Instagram en je vindt ‘m ook terug in deze blog met vaderdag cadeau ideetjes. Maar aangezien ik maar liefst 3 chiliplanten in huis heb, wist ik gewoon dat ik ook een keertje zelf aan de slag wilde gaan met het maken van jam.

Het recept hieronder is gebaseerd op de ingrediëntenlijst van mijn favo chili jam en een stuk of drie verschillende recepten voor chili jam die ik online vond, haha. Uiteindelijk heb ik er mijn eigen versie van gemaakt. De potjes waar mijn jam in zit, kocht ik trouwens bij de Dille & Kamille. Daar kocht ik ook de leuke rood-witte bijpassende dekseltjes.

chili jam pepers en paprika

Pittige chili jam maken

Wat heb je nodig voor deze pittige chili jam? Haal in huis:

  • 150 gram in stukken gesneden rode paprika (rood)
  • 1 sjalotje
  • 70 gram in stukjes gesneden rode peper
  • 3 tenen knoflook
  • 500 gram geleisuiker
  • 200 gram rietsuiker
  • 400 ml appelazijn
  • 4 jampotjes

Hoe maak je de chili jam?

1. Zet de afzuigkap aan en draag bij voorkeur handschoenen als je de pepers gaat snijden. Halveer de rode peper, verwijder het gros van de zaadjes + zaadlijsten en snijd in grove stukken. Je moet ongeveer 70 gram overhouden (of minder, als je de jam niet zo pittig wilt, dan voeg je gewoon meer paprika toe). Voor extra pit kun je eventueel ook wat zaadjes laten zitten, maar dat hoeft niet.

2. Verwijder de zaadlijsten + zaadjes van de rode paprika en snijd in grove stukken. Je hebt ongeveer 150 gram gesneden paprika nodig. Snijd het sjalotje en de teentjes knoflook in grove stukken. Mik alles in een food processor (keukenmachine). Pulseer een aantal keer tot het mengsel mooi gemengd en fijngehakt is.

3. Doe de azijn in een grote, hoge pan en voeg de twee soorten suiker toe. Zet de pan op medium vuur en laat de suiker oplossen zónder te roeren. Voeg daarna het peper-paprikamengsel toe (wederom: zonder te roeren). Breng de jam aan de kook en laat 12 minuten flink hard koken. Je mengsel gaat behoorlijk schuimen (daarom heb je een hoge pan nodig). Blijf erbij, zodat je kunt ingrijpen als het dreigt over te koken.

JAM DIRECT NA KOKEN
JAM NA 45 MINUTEN AFKOELEN

4. Neem de pan van het vuur en laat 45 minuutjes afkoelen (zonder te roeren). Je zult zien dat het mengsel steeds dikker wordt naarmate het afkoelt. In het begin liggen de zaadjes en stukjes paprika & peper bovenop het mengsel, langzaamaan zakken ze naar beneden.

JAMPOTJES VULLEN
GEVULDE JAMPOTJES

5. Als het goed verdeeld lijkt, kun je de jam over de jampotjes verdelen. Lichtjes roeren kan nu geen kwaad meer. Giet de chili jam in de schone (eventueel gesteriliseerde) jampotjes en schroef de dop er stevig op. Na een dag of twee is het perfect op smaak!


De chili jam bewaren

Als je potjes gesteriliseerd zijn, kun je de jam tot een jaar bewaren in de voorraadkast. Doe je dit niet, zet de jam dan in de koelkast en gebruik het binnen een maand. Na openen bewaar je de jam sowieso in de koelkast. Eet ‘m dan binnen vier weken op. Heel lekker op een toastje met brie, als dip bij blokjes kaas of als sausje bij gefrituurde snacks zoals loempia’s!


Hoe smaakt de chili jam?

Heel eerlijk? Ik vond hem zelf een tikkie te pittig, haha! Wel erg lekker met een blokje jonge kaas of een toastje brie. Maar voor mijn smaakpapillen toch iets te heet. Natuurlijk is het ook heel lastig inschatten vooraf, je weet nooit hoe pittig je pepers zijn (dat is echt per peper verschillend). En ik heb er – achteraf gezien – toch wat te veel zaadjes in gedaan.

chili jam pepers en paprika

Het komt denk ik ook doordat ik de jam van Tracklements gewend ben. Die is zo zoet dat je hem bijna op een boterham kunt smeren (hoezo bijna trouwens, dat doe ik regelmatig haha). Dit spul is dus wel effe een tikkie heter. De volgende keer ga ik een mix proberen met iets minder chili en iets meer paprika. En ook: bijna geen zaadjes haha. Ik denk dat dat veel uitmaakt.

cadeau voor liefhebbers van pittig eten

Ik denk dat het ook echt een kwestie van proberen is wat jouw ideale combinatie is. Misschien doe jij er liever iets meer suiker of iets meer peper in. Dat vind ik trouwens ook het leuke van recepten: iedereen geeft er zijn of haar eigen draai aan! Maar één geluk: Robert vindt de jam heerlijk zo! Dus als je een liefhebber van pittig eten in de familie hebt, dan is dit recept perféct als cadeautje bijvoorbeeld. Ik heb mijn potjes inmiddels ook uitgedeeld aan liefhebbers in mijn omgeving.

Meer leuke blogs:

  • DIY | Kaars-krans van gedroogde SzechuanpepersDIY | Kaars-krans van gedroogde Szechuanpepers
  • Volop genieten van groente & bloemen | MoestuindagboekVolop genieten van groente & bloemen | Moestuindagboek
  • Dahlia’s ondersteunen: 3 handige manierenDahlia’s ondersteunen: 3 handige manieren
  • Plukbloemen in potten & bakken? Dat kan zeker! | een stappenplanPlukbloemen in potten & bakken? Dat kan zeker! | een stappenplan


7 Comments

About Saskia de Laat

Saskia is professioneel levensgenieter! Hier op So Celebrate deelt ze inspiratie om zoveel mogelijk plezier uit de seizoenen en feestdagen te halen. Volg ook haar kerstavonturen via Christmaholic.nl .

Previous Post: « Het is zomer in mijn moestuin! – Moestuindagboek
Next Post: Strawberry basil cocktail (met of zonder alcohol) »

Reader Interactions

Comments

  1. Rianne van der Rijt says

    01/07/2021 at 11:34

    Ja chili jam is zo lekker! Een fijn lunchplekje in Dordrecht (coffeelicious) verkoopt een tosti met brie, bacon en chili jam, dat is al jaren mijn favoriete broodje daar. De chili jam die ik gewend ben is ook wat zoeter, die kun je inderdaad ook prima op brood smeren. Vooral lekker op een boterham met oude kaas ook denk ik. Ik ga dit recept zeker uitproberen en dan voor een wat zoetere versie inderdaad zonder de zaadjes en wat meer paprika misschien.

    Beantwoorden
    • Tessa♡ says

      02/07/2021 at 08:47

      Deze ga ik zeker uitproberen ik zelf ben niet erg dol op pittig maar mijn partner wel die smeert altijd zelfgemaakte sambal op bijna alles. Leuk om te maken en zeker leuk om te geven in een gezellig potje!

      Beantwoorden
  2. Clasien Kaethoven says

    01/07/2021 at 14:38

    Die ga ik ook uitproberen, maar dan idd met heel weinig zaadjes. Die potjes lijken op de potjes van bonne maman jam, die bewaar ik altijd om zelf jam te maken, ik vind dat zo gezellig staan.

    Beantwoorden
  3. Jo says

    31/08/2022 at 17:37

    Beste, als je de jam 45 minuten moet laten staan voordat je deze in de bokalen doet, is deze toch al afgekoeld, gaan de bokalen dan nog vacuum trekken?
    Groetjes

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      02/09/2022 at 16:21

      Hij is nog steeds warm hoor Jo 🙂 alleen niet meer gloeiend heet.

      Beantwoorden
  4. Adrianne says

    12/07/2023 at 12:48

    Goede dag,
    Een vraagje,
    Waarom mag je niet roeren?

    Met vriendelijke groet,

    Adrianne

    Beantwoorden
  5. Hubert says

    17/12/2024 at 19:55

    Ik heb je recept gevolgd maar het is inderdaad behoorlijk pittig! Dat wordt een kwestie van heel voorzichtig, met heel kleine beetjes, op kaas of loempia’s etc, eten! Maar het is wel echt erg lekker!
    Ik zou iedereen die het maakt adviseren minder pepers toe te voegen en inderdaad de afzuigkap op de hoogste stand te zetten. De dampen van de kokende azijn samen met de pepers hebben nogal een impact op neus en ogen. Pepers schoonmaken gaat het beste onder water, dan heb je er de minste last van.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Hi! Welkom op mijn blog

Hi! Ik ben Saskia en deel hier op So Celebrate seizoensinspiratie, decoratie-ideeën, moestuintips, DIY's en nog veel meer! Lees hier meer.

Zoeken

Instagram

So Celebrate! | Saskia

socelebrate

☀️ VIER DE SEIZOENEN! ☀️
• DIY & decoratie 🌸
• moestuin + bloemen op balkon 👩🏻‍🌾
• kerstgekkie @christmaholic

Kleur bekennen! 🌸 Ik merk dat ik de laatste tij Kleur bekennen! 🌸 Ik merk dat ik de laatste tijd wat meer kleur wil in mijn leven. Het begon met kleding, maar ik durf nu langzaam ook wat meer kleur in huis te gebruiken. Zoals in mijn perzikkleurige zomerdeco in de keuken. Heb van de week zelfs een muur een donkere kleur gegeven! 😬

En dat terwijl ik vroeger altijd voor veilig wit en neutraal (millennial green 🤣) koos. Ik vroeg ChatGPT waar die verandering aan kan liggen en dit waren de opvallendste takeaways:

- Kleurgebruik kan wijzen op meer zelfexpressie en durf, dit kan duiden op toegenomen zelfverzekerdheid.

- Witte en neutrale kleuren worden vaak geassocieerd met afstand, controle of minimalisme. De wens om warmere en donkerde kleuren te gebruiken wijst op een behoefte aan warmte, zintuigelijkheid, aarding.

- Als je vroeger koos voor 'veilige' kleuren die altijd wel konden, kan de huidige overgang naar kleur staan voor het toelaten van meer eigenheid en lef.

Denk dat het dit spijker op zijn kop slaat 😆. Ben jij van de neutrale en rustige kleuren thuis of mag het juist lekker knallen? Mocht je trouwens nog meer foto's willen zien + linkjes waar alles vandaan komt, reageer even met "perzik" (mag in een zin) en ik dm je automatisch de link naar de blog 🥰.

#zomerdecoratie #zomerdeco #perzik #peach #summerdecor #keukendecoratie #bloemen
Peachy and a little beachy! 🍑🐚 Veel mensen v Peachy and a little beachy! 🍑🐚 Veel mensen vinden de zomer één van de lastigste seizoenen om voor te decoreren. Maar je kunt zoveel kanten op! Ik heb geïnvesteerd in wat mooie kunstbloemen en perzikkleurige decoratie voor in de keuken. Staat best zomers en sfeervol toch? En zo is de overgang naar herfstdecoratie straksjes in augustus heel natuurlijk, misschien dat de bloemen zelfs blijven hangen 😁. Doe jij thuis iets qua zomerdeco? 

#decoratewithme #zomerdecoratie #zomer #zomers #peachy #keukendecoratie
Wat is er zoal te doen in de moestuin / pluktuin i Wat is er zoal te doen in de moestuin / pluktuin in mei? De grote zaaidrukte is inmiddels achter de rug, maar dat betekent niet dat ik stil zit 😊.

- Met deze warmte en droogte is water geven cruciaal, zéker als je in potten (moes)tuiniert. 
- Het gaat niet meer vriezen dus alle vorstgevoelige planten kunnen naar buiten!
- Geef planten die hoog worden voldoende steun, liefst voor ze het nodig hebben. Maak steunconstructies, bind vast of rijg door hekwerk heen
- Voeding geven. Ik geef 1x in de week de biologische moestuinvoeding van @canna.nederland en daar groeien mijn planten zo goed door ❤️.
- Controleer op problemen en plagen (slakken, rupsen etc.)
- Dun uit, snoei vaste planten waar nodig, haal dor blad weg
- Oogsten! Oogst liefst in de ochtend, dan is de groente het meest fris. Zaai meteen iets nieuws als er plek vrij komt!

Wat doe jij zoal in de moestuin in de maand mei?

#samenwerking #moestuin #daktuin #balkontuin #moestuinieren #dakterras #balkon
ZONDAG ☀️ De zonsondergangen zijn zó mooi op ZONDAG ☀️ De zonsondergangen zijn zó mooi op het dakterras dat ik net spontaan besloot mijn camera er even bij te pakken voor een fabulous fluflu fotoshoot 😬. It's been a while. En aangezien ik onlangs van tientallen volgers hoorde dat deze witte jurk net een nachthemd is, vond ik het wel zo toepasselijk om er vlak voor bedtijd even in rond te dartelen 😂. 

Uiteraard was ongeveer elke foto fantastisch leuk (als je zo'n fotoshoot plant, mislukt meestal alles). En dus kon ik niet kiezen welke ik zou plaatsen. Ah well, dan maar een serietje. De laatste is denk ik toch mijn fave 🤭. 

Realiseerde me me net dat ik eigenlijk nooit meer van dit soort spontane, doelloze fotoposts plaats. Ze doen het vast ook niet goed meer tegenwoordig tussen al dat videogeweld 😝. Maar ik had er ff zin in. For old time's sake. Byeaaaa!!
Jaaaa, ik ga weer een poppenhuis make-over doen! 🏠 Eerst was het plan om te wachten met delen tot ik al wat verder was (net als de vorige keer). Maar ik heb geen geduld en ben veel te enthousiast haha. Een poppenhuis opknappen kost véél tijd. Het plan is om de komende maanden elke twee a drie weken een update te maken, even afhankelijk van hoe snel ik ga 😊. En yess, ik heb uiteraard weer een thema gekozen voor het huis! Wat denk jij dat het thema is? Place your bets hieronder! 😜

#poppenhuis #dollhouse #poppenhuismaken #poppenhuisrenovatie
Hoe plant je je Dahlia's buiten uit? Nou, zo! 😅 Hoe plant je je Dahlia's buiten uit? Nou, zo! 😅 Als je nog vragen hebt, stel ze gerust even hieronder. En als je meer wil weten over de steunconstructie, reageer ff met het woordje 'steun' en ik stuur je alle info via dm! 😙

#dahlias #dahlialiefde #dahliasondersteunen #dahljaskweken #pluktuinieren #pluktuin #balkontuin #dakterras #balkon
Van die warmte krijg ik zin in zomergroente!! ☀️Jij ook? Dit is hét moment om courgettes en pompoenen voor te zaaien (als je dat nog niet gedaan hebt). Wist je dat je beide prima kunt kweken in potten? In deze reel vind je alvast een paar tips, maar ik heb ook een uitgebreid stappenplan geschreven! Reageer hieronder met het woordje 'pompoen' en ik stuur je de link direct toe 🤎. Also... waarom zijn er geen gewone pompoen (alleen een jack-o-lantern) en geen courgette emoji? Petitie om die toe te voegen!! 😊

#samenwerking #pompoenkweken #moestuininpotten #moestuinieren #balkontuinieren #balkontuin #balkonieren
Morgen is het alweer mei! Tijd voor een maandoverz Morgen is het alweer mei! Tijd voor een maandoverzichtje. Dit was april 😊. Pfoe, wat is de maand april voorbij gevlogen. En het kostte me weer moeite om 20 foto's bij elkaar te zoeken, haha. De hoogtepunten waren het avondje dansen bij @vroegpieken, Pasen vieren met familie en ja toch ook wel de vele uren die ik doorbracht in de moestuin. Ik ben zo dankbaar dat ik daar zo lekker kan rommelen in de aarde elke dag 🤩. Wat was jouw hoogtepunt van de afgelopen maand??
Hey hallo, daar was ik weer! Missed me? 😉 Mijn Hey hallo, daar was ik weer! Missed me? 😉 Mijn weekje vrij is goed bevallen, dit heb ik zo ongeveer allemaal gedaan! De komende week gaat ook zo fijn zijn, al is het alleen maar door dat zonnetje. Vandaag lekker gewerkt aan een betaalde klus. Ik ga deze week de Dahlia's en tomaten uitplanten. En verder vrijdag filmen voor Christmaholic, iets met kerst dus 🎄. Op het moment vind ik mijn leven echt weer even heel erg leuk en fijn, ook al gaat het lichamelijk niet fantastisch. En dat komt denk ik juist doordat het me lukt iets meer rust te vinden. Niet zozeer fysiek - ik ben graag bezig - maar vooral juist mentaal. En ahhh daar was ik zo aan toe haha. Nu zorgen dat ik die balans blijf vasthouden 😁. Enneh, altijd leuk als je even iets van je laat weten in de reacties hieronder. Liefs, Sas

#dagboek #dagboekvlog #weekvlog #dagvlog #f1experience #lowlanderbeer #dakterras
Meer laden Volg op Instagram

Advertentie

Pinteresting!

Nieuwste DIY’s

DIY | Konijn paaskrans maken (met oren!)

Een paaskrans, maar dan anders! Van drie

Paaseieren beschilderen voor volwassenen: tulpen & bloemen

Eieren beschilderen hóórt gewoon bij Pasen. En het

Wanddecoratie voor Pasen & de lente

Samenwerking - Van het zonnetje de afgelopen dagen

Cowboy & western themafeest organiseren: decoratie, tips & ideeën

Dit weekend was mijn man Robert jarig. Al jaren

DIY | 3D Tekstbord maken voor verjaardag of feestje

Mijn man Robert werd afgelopen weekend 45 en we

Halloween DIY | Skelet schilderij maken

Een skelet in een schilderij die een kaars

DIY | Servetringen van touw, WC-rol & eikeltjes maken

We gaan lekker verder met leuke DIY's en

Pasen op Pinterest!

Copyright © 2025 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2025 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in