Dit is alweer het tweede moestuindagboek waarin bloemen de hoofdrol spelen. Hmmm, misschien moet ik deze rubriek maar daktuindagboek gaan noemen ofzo. Wat vinden jullie? Anyway, dat is voor latere orde. Eerst krijg je van mij een update uit de moes-bloementuin met o.a. fotootjes van de opgehoogde kweekbakken, een nieuw klimrek, de eerste oogst en het uitplanten van pompoenen, Dahlia’s en andere bloemen. Let’s go!
Houten kweekbakken opgehoogd
Afgelopen weekend hebben we éindelijk de moestuinbakken opgehoogd (je weet wel, waar ik het al maanden over heb in mijn moestuindagboeken). Mijn vader was de hele zaterdag hier en de zon scheen uitbundig. De bakken op mijn dakterras hebben we in januari 2021 gemaakt. Twee zomers en winters lang heb ik er Dahlia’s en daarna tulpen & narcissen in gekweekt. Het ging nét, maar eigenlijk waren de bakken net wat te laag voor de Dahlia’s. Dat hebben we opgelost met wat extra hout dat op de oude bakken is geschroefd.
Pocket holes
We hebben eerder dit jaar pocket holes gemaakt in de Douglas-houten planken, zodat we ze blind op de bestaande bakken konden schroeven. Hierdoor zijn er geen schroefgaten boven op de planken zichtbaar. Dit is niet noodzakelijk hoor, maar wel mooi. Daarna hebben we een randje worteldoek tegen de zijkant aan geniet met dit handige machientje. Hij is van mijn vader, maar ik wil er nu ook eentje, wat een topding! In elke bak gingen vervolgens drie zakken aarde van Makkelijke Moestuin.
De nieuwe delen van de kweekbakken zijn weliswaar van het zelfde hout gemaakt als de oude, maar de bestaande bakken zijn al helemaal verweerd. De kleur van het nieuwe deel is dus heel anders. Maar geef het een seizoen, en je ziet het verschil niet meer! Bovendien zet ik er toch allemaal potten omheen, waardoor het onderste gedeelte verstopt is.
Extra klimrek
Van een stuk gaaspaneel dat over was van het maken van de tuinomheining, hebben we nog een trellis gemaakt. Deze hebben we bol vastgemaakt (voor extra stevigheid) aan de reling van ons dakterras met wat binddraad voor in de tuin. Het staat tegen de achterste verhoogde bak geklemd en staat super stabiel. Die gaat nergens heen. Hier kan ik nog wat klimmende groentjes tegenaan laten groeien, daarover zometeen meer. We hebben trouwens ook een paar hele mooie luchten gehad de afgelopen dagen, práchtig gewoon!
Dahlia’s en pompoenen uitgeplant
Twee dagen na het maken van de verhoogde bakken, heb ik de Dahlia’s buiten uitgeplant. Ik heb geprobeerd rekening te houden met het kleurenpalet en met hoe hoog de planten worden + de stand van de zon. In de voorste bak staan drie Dahlia’s, in de achterste twee. Ook heb ik nog drie Dahlia’s in losse, grote potten van 40 liter gezet. Tegen het bolle klimrek heb ik twee pompoenplantjes uitgeplant. Dit zijn kleinblijvende pompoenen, het ras heet Babybear. Perfect voor in een kleine moestuin dus.
Pompoenen kweken, gaat het lukken?
Ik moet de pompoenplantjes wel helpen om tegen het rek op te groeien, maar dat zal wel goed komen. Hoop ik, haha. Dit is alweer mijn derde poging om pompoenplantjes in leven te houden buiten, en dat mislukte telkens. Dus fingers crossed dat het nu eindelijk wel gaat lukken! Tussen de pompoenen en Dahlia’s heb ik tot slot een paar voorgezaaide Asters en Scabiosa (bloemen) gezet. Ik heb geen idee of ze voldoende plek en zonlicht krijgen zo, maar het leukste aan tuinieren is experimenteren. Dus: only one way to find out!
Prei, sla, radijsjes en bijna peultjes!
Wat een prutvoorjaar hebben we gehad, hè? Koud, nat, donker. Als gevolg deden de meeste groentes het niet zo goed. Tot nu dan! Het wordt eindelijk warmer en zonniger en dat is hard nodig. Wat ik al heb kunnen oogsten? Vooral lekkere kruiden, sla, paksoi, babyspinazie en radijsjes. En de eerste kleine preien!
Er wordt vaak gezegd dat je geen prei kunt kweken in bakken, maar dat kan dus wel! Ik heb ze afgelopen najaar geplant en nu zijn ze klaar om te oogsten. Niet groot en dik zoals die uit de volle grond, maar wel heerlijk! De peultjes en sugarsnaps komen er trouwens ook bijna aan, die bloeien al volop. En daar ben ik dol op, dus ik kan niet wachten.
Aardbeienplantjes, kruiden en tomaten
Wat ik ook nog gedaan heb de afgelopen weken, is nieuwe aardbeienplantjes van Fruticos in mijn balkonbakken planten. In elke bak die over de reling hangt zitten drie verschillende soorten. Ook heb ik mijn moestuin uitgebreid naar de tuin, haha. Mijn vader grapte al “jij weet echt van geen ophouden” en dat klopt. Beneden in de tuin krijgen we helaas niet zo veel zon, maar ik ga het toch proberen met wat kruiden.
Ook beneden een moestuin?
Ik heb een Gardena NatureUp! systeem gekregen en daar ga ik negen verschillende kruidenplantjes in doen. Er zitten er nu al drie in, de andere zes moet ik nog uitkiezen en bestellen! Ik heb ook een tomatenplant onder de overkapping gezet. Boven is het ieder jaar weer veel te nat voor tomaten, beneden komt waarschijnlijk niet genoeg zon. Maar ik ga het proberen. Ik zei het net ook al: dingen testen en experimenteren vind ik één van de leukste dingen aan tuinieren, dus daar besteed ik graag wat extra geld en tijd aan!
Wat staat er nog op de planning?
Voor de komende weken staat op de planning: een tweede ronde zaaien, veel vakjes zijn leeggeoogst dus er mag wat nieuws in. Ik zit te denken aan: venkel, basilicum, snijboon, paksoi en bietjes. De stamslabonen zijn niet allemaal opgekomen, ik denk dat het de afgelopen tijd wat te nat was voor ze, dus ik ga er nog wat bij zaaien. En verder vooral: genieten natuurlijk!
Dat was mijn moestuindagboek van mei. In juni ben ik er weer met een nieuwe update! Dan heb ik hopelijk wekenlang van mijn peultjes en sugarsnaps gesmuld en mijn courgettes uitgeplant. En verder? Dat zien we dan weer! Mocht je nog vragen hebben over wat je hierboven gelezen hebt of zelf iets leuks willen vertellen over jouw moestuin / bloemen: doe dat gerust! Ik vind het altijd ontzettend leuk om te lezen en help je graag wanneer ik dat kan.
Tot volgende maand!
Tessa♡ says
Wat ben je druk geweest! Maar het resultaat mag er zeker wezen.
Ik ben ZO benieuwd of de pompoentjes gaan lukken!!! Ik geniet van het beter wordende weer maar o wat zal ik blij zijn als ik mijn huis en tuin weer kan “decoreren” met pompoenen!
Heb weer genoten van je blog! ♡
Saskia de Laat says
Ik ben ook zo mega benieuwd!!! Fingers crossed.
SNEEUWKLOK says
Helaas moet ik Heermoes grondig aanpakken en sommige bloemborders zijn compleet ontploft. Één grote bloemenzee. Ook heb ik dorpsgenoten blij gemaakt met flinke gratis af te halen kerstrozen (stonden in bloei) en Maagdenpalm. Daarnaast moet ik ervoor zorgen dat de baardirissen, die ik vorig jaar bij Kwekerij Joosten heb gekocht, niet overwoekerd raken. Die willen namelijk lekker in de zon bakken! Komend weekend wordt het lekker weer om in de tuin te rommelen!
Saskia de Laat says
Het wordt perfect weer inderdaad! Gisteren met Hemelvaart was het al geweldig. Zondag misschien zelfs een beetje te warm in de middag hier in het zuiden met 24 graden. Dat is weer even wennen hoor! 🙂
Bianca G says
Zo leuk te lezen en zien dat jij ook zo enthousiast van de tuin/balkon wordt.
Zie ik het nou goed dat jij de paarse bloemen van de bieslook eet? (Althans ze liggen op de foto bij de gewassen groenten 😉).
Ik heb nu een plastic plantenkastje en daar staan potten met 4 soorten tomaten en paprika in. En in de tuin tussen de bloemen gele en groene courgette, en een midikomkommer. En uiteraard de kruiden, radijs, en sla.. alles gewoon tussen de vaste planten. 🤣..
Ik wordt er zoo blij van.
Laat je blogs en vlogs maar gewoon So Celebrate heten, dat klopt toch precies! Je viert de seizoenen en alles wat jij leuk vind. Dus lekker zo laten en zo doorgaan.
Ik wordt altijd blij van alles wat je plaatst.
Saskia de Laat says
Yes bieslookbloemetjes kun je gewoon eten! Leuk als garnering op een salade, maar je kunt er ook bijvoorbeeld heerlijke kruidenboter van maken of azijn.
Esther says
Heerlijk om dit te lezen, je enthousiasme straalt er vanaf! Ga duimen voor je pompoentjes.
Zelf hebben we nu venkel, paksoi, bloemkool en koolrabi geplant. Gaat tot nu toe prima, alleen de slakken vinden ze ook lekker😵💫. We gaan het vanzelf zien.