• Over So Celebrate!
  • Samenwerken?
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

So Celebrate!

Geniet van elke dag

  • Binnen
    • Decoratie
    • Tafel dekken
  • Buiten
    • (Moes)tuin
  • Feestdagen
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag & Vaderdag
    • Halloween
    • Kerst
    • WK & EK Voetbal
    • Valentijn
    • Carnaval
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • DIY
  • Koken
    • Feestdrankjes & Cocktails
    • Ontbijt & Lunch
    • Amuses & Borrelhapjes
    • Voor- & Hoofdgerechten
    • Zoetigheid & Desserts
  • Activiteiten

Home & Garden Moestuin Seizoenen Voorjaar Zomer

Gardena micro-drip: automatische bewatering aanleggen (handleiding)

Afgelopen week heb ik het Gardena micro-drip automatische bewateringsysteem aangelegd in mijn moestuin op het dakterras. Tijdens mijn zoektocht naar tips voor het aanleggen van een irrigatiesysteem, kwam ik helaas weinig goede informatie tegen. Dus ik dacht: ik schrijf het zelf wel uit! In deze blog vind je een stappenplan voor het aanleggen van het Gardena automatisch bewateringssysteem. Plus mijn review, tips & hulp bij problemen die je kunt tegenkomen bij de aanleg. Ook vind je hieronder een handig boodschappenlijstje met alles wat je nodig hebt.



Inhoudsopgave

  1. Inleiding automatisch bewateren
  2. Stappenplan bewateringssysteem aanleggen
  3. Boodschappenlijstje: dit heb je nodig
  4. Recensie Gardena micro-drip systeem
  5. Trouble shooting: problemen oplossen


Waarom automatisch bewateren?

Planten kunnen niet zonder water. Zeker als je (moes)tuiniert in potten & bakken is zelf water geven essentieel. Potten & bakken houden veel minder water vast, dus je kunt bewateren eigenlijk niet aan moeder natuur overlaten. Vooral niet in de zomer. Niet dat water geven zoveel werk is, ik vind het zelfs één van de leukste dingen om te doen.

Maar als je langer op vakantie gaat en geen moestuinoppas hebt die om de dag even langs kan komen om water te geven, zijn er maar twee keuzes: vertrouwen op de weergoden en accepteren dat plantjes mogelijk sterven. Of een automatisch bewateringssysteem aanleggen!


Automatisch bewateringssysteem van Gardena

Ik koos – na lang twijfelen – voor het laatste. En wel voor het automatische bewateringssysteem dat in Nederland overal makkelijk verkrijgbaar is: het micro-drip-systeem van Gardena. Just to be clear: ik heb alle producten zelf gekocht, dit is geen samenwerking. Het aanleggen van het micro-drip systeem is uiteindelijk niet ingewikkeld, maar je moet wel even snappen hoe het werkt. Ik ben nogal tekst-georiënteerd en merkte dat alle schema’s en plaatjes die ik online tegenkwam over de aanleg van dit systeem voor mij niet duidelijk genoeg waren.

Sproeier
Druppelaar

Het duurde, zelfs met hulp van mijn beste vriend, best lang voor we door hadden wat je allemaal nodig hebt en hoe het bewateringssysteem werkt. Daarom heb ik het proces van aanleggen zoals wij dat gedaan hebben hieronder stap voor stap voor je uitgeschreven, inclusief handige foto’s. Wie weet helpt het jou ook!


Stappenplan: bewateringssysteem aanleggen

Oké, we gaan aan de slag met het bewateringssysteem aanleggen. Hieronder neem ik je stap voor stap mee langs alle dingen die je moet doen en nodig hebt voor het aanleggen van je Gardena micro-drip automatisch bewateringsysteem. Ik focus me specifiek op een (moes)tuin in potten & bakken, maar in feite is het voor elke tuin en moestuin hetzelfde.

Gardena micro-drip systeem

Stap 1. Kies een besproeiingscomputer

Het eerste wat je nodig hebt om je potten en bakken in je tuin & moestuin automatisch te bewateren, is een besproeiingscomputer. Deze bevestig je aan de waterkraan. Gardena heeft verschillende computers in verschillende prijsklassen (je vindt een overzicht onderaan deze blog). De duurste optie is een Smart systeem met een app waarmee je overal je systeem kunt besturen.

Besproeiingscomputer
Besproeiingscomputer + stuk tuinslang + starter

Wij hebben gekozen voor de Gardena Master. Met deze computer kun je tot 6 keer per dag besproeien en zelf instellen op welke dag en op welk tijdstip er bewaterd moet worden. Ook kun je eventueel een sensor aan koppelen die meet of de grond nat is. Als de grond te nat is, wordt de automatische bewatering tijdelijk onderbroken (regenstop).


Stap 2. De starter

Aan de computer maak je een stuk gewone tuinslang vast, deze tuinslang leg je tot aan de plek waar je wil beginnen met water geven. Ben je op de juiste plek aangekomen? Dan maak je de starter (het basisapparaat) vast aan de tuinslang met een koppelstuk (aquastop).

De starter (basisapparaat) zorgt ervoor dat de druk vanaf dit punt continu 1,5 bar is. En er zit een filter in die het water zuivert, dat is beter voor je plantjes. De filter moet je regelmatig schoonmaken. Aan de andere kant van de starter bevestig je een stuk 13mm dikke waterleiding.

13mm leiding – starter – tuinslang
Gardena micro-drip bewateringssysteem aanleggen - starter 1000
Tussen de starter & tuinslang zit een aquastop

Stap 3. De grote waterleiding (aorta)

De grote 13mm waterleiding zorgt ervoor dat het water door de hele tuin verdeeld wordt en dat je overal voldoende waterdruk houdt. Ik zie deze dikke waterleiding als de aorta (hoofdslagader) van je bewateringssysteem. Sluit de aorta aan op de starter en leg de aorta tot aan de eerste plek waar je sprinklers/druppelaars wil gaan plaatsen.

Knip de aorta op de juiste lengte af en voeg een 13mm T-stukje toe. Dit stukje zorgt ervoor dat je aan de andere kant van het T-stuk weer een stuk aorta kunt vastmaken en zo het water naar andere delen van je (moes)tuin kunt brengen. Aan de bovenzijde van het T-stukje kun je een smalle waterleiding bevestigen om je plantjes te bewateren.

Gardena micro-drip bewateringssysteem aanleggen - 13mm waterleiding vastmaken
Waterleiding (aorta) verlengen
Hoofdleiding (aorta) + smalle waterleiding

Stap 4. De smalle waterleiding

Aan de smalle waterleiding bevestig je namelijk alle eventuele sprinklers en druppelaars. Je hebt twee soorten smalle waterleidingen. In de ene soort zitten al gaatjes (die druppelt dus vanzelf). Deze wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in hagen, maar kan ook prima in een moestuin. Wij hebben gekozen voor de leiding zonder gaatjes. Die kun je op twee manieren gebruiken:

  1. Bij de ene methode maak je zelf gaatjes in de waterleiding op de juiste plek en daar prik je met een speciaal hulpstuk sprinklers & druppelaars in.
  2. Bij de tweede methode gebruik je steeds korte stukjes dunne waterleiding en daar zet je sprinklers & druppelaars tussen. Je kunt deze methodes natuurlijk ook combineren.
Gardena micro-drip bewateringssysteem aanleggen -sproeiers bevestigen
Sproeier bevestigen

Stap 6. De sproeiers & druppelaars

Wij kozen voor het plaatsen van sproeiers en druppelaars tussen de smalle waterleiding. Daarvoor maak je eerst een stuk dunne leiding vast aan het T-stuk dat verbonden is met de aorta. Knip het af op de plek waar de eerste sprinkler moet komen. Bevestig de sprinkler of druppelaar aan de dunne waterleiding en bevestig aan de andere zijde weer een stukje dunne leiding.

Deze leg je tot het volgende punt waar je een druppelaar of sprinkler wil toevoegen. Maak de volgende vast en ga zo door tot je klaar bent. Met speciale hulpstukken kun je de dunne leiding en de sprinklers vastzetten in de aarde, zodat ze goed blijven zitten. Deze heb je op diverse plekken echt nodig, anders blijft de leiding niet liggen. Belangrijk: zorg dat je altijd een sluitstukje op het einde van de dunne leiding zet, anders loopt het water eruit. Je kunt ook kiezen voor een einddruppelaar.


Stap 7. bewatering in De hele (moes)tuin aanleggen

Volg stap 3 t/m 6 tot alle gebieden in je tuin zijn aangesloten op het automatische bewateringssysteem. Je verlengt dus steeds de aorta tot je bij een punt komt waar je weer een smalle waterleiding nodig hebt. Als je een bocht om wil, kun je ook een handig L-stuk gebruiken. Vergeet niet de aorta af te sluiten! Daarvoor zijn speciale afsluitstukken beschikbaar. Je kunt ook hiervoor een grote einddruppelaar gebruiken.

Bij kleine losse potten hebben wij trouwens een kruisstuk gebruikt voor de smalle (4,6mm) leiding. Hiermee kun je de dunne leiding in vieren splitsen, en zo elke pot zijn eigen waterleiding geven. Je kunt op die manier de individuele waterbehoefte van elke pot instellen. En omdat je niet met één lange leiding werkt die over alle potten loopt, kun je de potten makkelijker verplaatsen.

Gardena micro-drip bewateringssysteem aanleggen - L stukje
L-stuk voor hoeken
Gardena micro-drip bewateringssysteem aanleggen - eindstuk
Eindstuk voor de hoofdleiding (aorta)

Stap 8. waterbehoefte bepalen & programma instellen

De laatste stap is het instellen van het ideale bewateringsprogramma. Dat is onder andere afhankelijk van hoeveel en welke sproeiers/druppelaars je gebruikt en wat de waterbehoefte is van de planten in je (moes)tuin. Ook het weer speelt natuurlijk mee.

Ik moestuinier volgens de Makkelijke Moestuin-methode. Dat wil zeggen: in vakken van 30×30 waar steeds één groente in staat. In mijn moestuin- en bloembakken van 120 x 60 cm zitten op dit moment circa 6 (bloemen) tot 8 sproeiers (groente). In de Elho kweekbakken op poten die ik heb, zitten er 2 per bak. Elke kleinere, losse pot heeft 1 sproeier.

Op dit moment (april) loopt de bewatering elke ochtend 3 minuten en dat is voor nu meer dan zat. Maar als het warmer wordt en/of langere tijd niet regent, kan het zijn dat ik die looptijd moet verlengen of nog een extra bewatering in de avond moet toevoegen.

In elk van mijn moestuinvakken (30x30cm) zit 1 sproeier

Neem de tijd om het programma te testen

Het is echt een kwestie van testen hoe vaak en hoe lang je het bewateringsprogramma moet lopen. Gebruik je alleen druppelaars of een leiding met gaatjes, dan loopt je programma bijvoorbeeld veel langer dan wanneer je sproeiers hebt zoals ik.

Ook de temperatuur en het weer speelt zoals gezegd natuurlijk mee. Ik kan je dan ook aanraden om dit systeem niet pas een week voor je op vakantie gaat aan te leggen, maar het zeker een week of drie te testen bij verschillende weersomstandigheden.

Sproeiers in bloembakken

Boodschappenlijstje: dit heb je nodig

Hieronder vind je nog een overzicht van alle spulletjes die je nodig hebt als je het Gardena micro-drip bewateringssysteem wil aanleggen in je eigen tuin of moestuin (op de manier zoals ik dat gedaan heb):

  • Besproeiingscomputer
  • Stuk gewone tuinslang + aquastop
  • Starter, die de druk op 1,5 bar houdt
  • Dikke waterleiding (aorta) om het water op juiste druk door de hele tuin te verdelen
  • Smalle waterleiding, met of zonder gaatjes
  • T-stukken om de smalle waterleidingen aan de grote vast te maken
  • Voldoende sproeiers en druppelaars
  • Sluitstukjes voor de grote en de smalle waterleiding

Eventueel kun je nog de volgende spullen aanschaffen:

  • L-stukken om de aorta de hoek om te helpen
  • Hulpstuk om gaatjes te maken (als je voor die methode kiest)
  • Watersplitter, zodat je je waterkraan ook nog op een andere manier kunt gebruiken (bijvoorbeeld met een losse tuinslang).
  • Vochtsensor voor het gewone Gardena micro-drip systeem of het smart systeem
  • Waterverdeler als verschillende delen van je tuin andere waterbehoeftes hebben
  • Mestbijmengapparaat, om direct voeding toe te voegen aan het water
  • Er zijn ook regentonpompen om water op te pompen
Gardena micro-drip bewateringssysteem aanleggen

Mijn ervaringen met gardena micro-drip

Ik hoop dat bovenstaand stappenplan voor het aanleggen van het Gardena micro-drip bewateringssysteem duidelijk is. Ik herhaal het nog maar een keertje voor wie alleen deze review leest: we hebben dit systeem volledig zelf gekocht en betaald, dit is geen samenwerking. Hieronder geef ik je graag mijn eerlijke recensie!

Positieve punten

  • Er zijn heel veel verschillende accessoires om je automatische bewateringsysteem aan te leggen op een manier die bij jou past. Dat maakt het systeem heel flexibel.
  • Het aanleggen ging eigenlijk vrij rap. In een uurtje of 4 hebben we de hele dakterrasmoestuin van waterleidingen voorzien en het programma ingesteld.
  • Het systeem is niet heel goedkoop, maar ik schrok ook niet van de prijzen. Het duurste is de computer. Maar de leidingen, koppelstukjes en druppelaars zijn goed te betalen en komen in setjes van 5 tot 10. Ik hoop dat ze lang blijven werken.
  • De dunne waterleiding aanleggen en de sprinklers/druppelaars bevestigen is super makkelijk. Als je wat extra smalle waterleiding hebt en extra sprinklers/druppelaars, ben je heel flexibel en kun je het systeem altijd aanpassen naar veranderende omstandigheden.
Gardena micro-drip bewateringssysteem aanleggen

Kritische punten

  • Er zijn veel verschillende manieren om je planten te bewateren beschikbaar. Dat is prettig, maar ik moet zeggen dat ik die ruime keuze ook wel wat verwarrend vond. Achteraf had ik prima met een dripsysteem (leiding met gaatjes) toegekund. Maar ik vind het systeem met sproeiers waar wij voor gekozen hebben wel een stuk veelzijdiger.
  • De aorta (dikke leiding) in de T-stukken duwen, was best een onhandig klusje. Je hebt behoorlijk wat kracht in je handen en vingers nodig om dit voor elkaar te krijgen, al ging het steeds beter toen ik er handigheid in kreeg.
  • De sprinklers bij ons doen het niet zoals zou moeten en we hebben nog niet uitgevogeld hoe dat kan. De dikke waterleiding wordt omhoog geleid naar de kweektafels, dus je zou denken dat het aan waterdruk ligt. Maar die lijkt goed, want als je de kopjes van de sproeiers verwijdert komt er een behoorlijk harde stroom water uit.
  • Er zijn nauwelijks instructievideo’s of -teksten beschikbaar van Gardena over het aanleggen van het bewateringssysteem. Wat er is, is summier en vooral commercieel. In het Engels is wel iets te vinden, maar zeer beperkt. Het zou ze sieren daar wat meer tijd in te steken.

Gardena micro-drip: trouble shooting

Hieronder vind je nog een tweetal vragen die wij tegenkwamen tijdens het uitzoeken van de juiste apparatuur en het aanleggen van de automatische bewatering van Gardena.


Welke computer kies je?

Ik vond het kiezen van de juiste computer bij het bewateringsysteem aanleggen best een uitdaging. Hieronder even een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de populairste besproeiingscomputers van Gardena. Klik op de naam van de computer voor meer informatie.

  • SMART | De duurste besproeiingscomputer is het Smart systeem, daarmee kun je overal ter wereld de besproeiing instellen met een handige app. Ook kan het smart systeem de besproeiing automatisch aanpassen aan weersvoorspelling. Super interessant! Let op: je hebt hier ook een Smart Gateway bij nodig en evt. een slimme sensor.
  • MULTICONTROL DUO | Het belangrijkste voordeel van deze computer is dat je hiermee twee aparte zones in je tuin kunt besproeien. Zone 1 is bijvoorbeeld het gazon + borders (waar je grote sproeiers wil laten draaien) en zone 2 de moestuin of planten in potten & bakken. Je kunt aparte programma’s laten draaien voor beide zones.
  • MASTER| Deze heb ik. Hij kan tot 6 programma’s per dag draaien en je kunt hem gebruiken samen met de Gardena waterverdeler. Er kan ook een bodemvochtigheidssensor aan gekoppeld worden, met automatische regenstop bij slecht weer.
  • SELECT | Kan maximaal 3 programma’s per dag draaien en werkt ook samen met de bodemvochtigheidssensor, maar niet met de waterverdeler.
  • FLEX | Alle andere computers stel je in op minuten, de Flex werkt met seconden. Daardoor is het ideaal voor een druppelsysteem en als je enkel potten en bakken hebt. Je kunt de vochtigheidssensor aansluiten. Het is de goedkoopste besproeiingscomputer in dit rijtje.
Gardena Master besproeiingscomputer
Gardena Master besproeiingscomputer

Verschillende waterbehoeftes

Het instellen van de hoeveelheid water en de hoeveelheid benodigde sproeiers en druppelaars is eigenlijk het meest complexe van het aanleggen van het Gardena micro-drip bewateringssysteem. Wat kun je doen als niet alle delen van je (moes)tuin evenveel water nodig hebben? Je hebt een aantal opties tot je beschikking:

  • Een computer met twee uitgangen splitst je tuin op in twee zones, apart te bewateren
  • Een waterverdeler deelt je tuin op in max. 6 zones, werkt niet met alle computers
  • Je kunt simpelweg meer sproeikoppen in de potten / bakken of gebieden in je tuin plaatsen die meer water nodig hebben.
  • In plaats van sproeiers (die 2 allemaal liter per uur doorgeven) kun je op plekken waar weinig waterbehoefte is een instelbare druppelaar zetten. Maar dit is lastig combineren.
Gardena micro-drip bewateringssysteem aanleggen

Gardena bewateringsysteem aanleggen

Heb je dit hele verhaal gelezen? Good on you, haha! Het is nogal een lap tekst hè? Ik heb nog één laatste tip voor je: vergelijk de prijzen van de verschillende items die je nodig hebt online. Op Bol.com was de computer die wij gekocht hebben een stuk goedkoper dan in het tuincentrum. En zeker als je grote hoeveelheden kleine onderdelen koopt, kan het een hoop tientjes schelen.

Ik hoop dat ik mensen die op zoek zijn naar tips & adviezen rondom het Gardena micro-drip bewateringssysteem aanleggen een beetje op weg heb kunnen helpen. Heb je nog andere vragen over het Gardena micro-drip systeem die in deze blog niet beantwoord zijn, stel ze dan gerust hieronder in de comments. Ik ben vanzelfsprekend geen expert. Maar als ik het antwoord weet op je vraag, help ik je graag!

Meer leuke blogs:

  • Moestuindagboek | Rustig herstellen tussen de plantjesMoestuindagboek | Rustig herstellen tussen de plantjes
  • Het is zomer in mijn moestuin! – MoestuindagboekHet is zomer in mijn moestuin! – Moestuindagboek
  • Moestuindagboek | Hoera, het is lente!Moestuindagboek | Hoera, het is lente!
  • Moestuin op balkon of dakterras: complete gids met tips!Moestuin op balkon of dakterras: complete gids met tips!


21 Comments

About Saskia de Laat

Het leven is een feestje! Dat is waar Saskia in gelooft. Hier op So Celebrate deelt ze leuke DIY's, seizoensdecoratie, recepten en feestideetjes. Saskia richtte al eerder de populaire kerstblog Christmaholic.nl op.

Previous Post: « De tafel dekken voor Pasen: 13x stijlvolle borddecoratie
Next Post: Koningsdag versiering maken | oranje kroontjes van wol »

Reader Interactions

Comments

  1. Johanna says

    13/04/2022 at 16:43

    Wij hadden dit dripsysteem ook maar in de zomer ,als veel mensen sproeien, laat de waterleidingsmaatschappij de druk zakken ,en komt er bij de laatste gaatjes nauwelijks water uit.

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      13/04/2022 at 17:16

      Hoi Johanna, ik weet natuurlijk niet waar je precies woont. Maar de starter (basisapparaat) zorgt ervoor dat de waterdruk altijd 1,5 bar is, ongeacht de druk die uit je kraan komt. Het kan ook zijn dat er ergens een lekkage is of dat de leiding simpelweg te lang is.

      Beantwoorden
  2. Janet says

    14/04/2022 at 21:23

    Bedankt voor de tip wbt de starter, dat was niet bekend bij mijn man.

    Beantwoorden
  3. Richard says

    28/04/2022 at 22:05

    Hi Saskia,

    Dank voor je uitleg die voor mij al veel meer info geeft dan de originele beschrijving.

    Ik zit nog met een vraag welke bewatering ik nu moet kiezen voor mijn planten bakken:

    1) Sproeiers
    2) Regelbare druppelaars
    3) Combinatie van beide?

    Wat vind jij?

    Grt. Richard

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      22/07/2022 at 13:25

      Hey Richard, sorry voor de late reactie. Waarschijnlijk heb je inmiddels al gekozen haha. Beide opties zijn prima, combineren is alleen lastig (in de blog hierboven lees je waarom).

      Beantwoorden
  4. Sarah says

    01/07/2022 at 11:10

    Beste Saskia,

    Dank voor deze fantastische uitleg! Na een week weinig succesvol het web afgespeurd te hebben om erachter te komen wat ik nou precies nodig heb voor mijn tuin, is het mij na het lezen van jou artikel in 1 klap duidelijk. Super!

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      22/07/2022 at 13:24

      Wat goed om te horen!!

      Beantwoorden
  5. Jeroen says

    14/07/2022 at 15:35

    Hoi Hoi,

    Wij hebben precies de zelfde ervaring met de sproeiers. Heb jij het inmiddels al goed aan de gang gekregen?

    Groetjes,
    Jeroen

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      22/07/2022 at 13:23

      Nee het sproeit voor geen meter helaas, maar desondanks werkt de bewatering wel afdoende. Alleen bij pas gezaaide groentjes die nog geen echte worteltjes hebben moet ik af en toe met de hand van bovenaf wat bij wateren!

      Beantwoorden
  6. Edwin says

    22/07/2022 at 11:54

    Wow! Wat ontzettend goed van je om dit zo duidelijk te beschrijven.

    Precies waar ik naar op zoek was, want die video’s en technische tekeningen van Gardena zijn inderdaad niet echt / echt niet behulpzaam.

    Dank je wel!!!!

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      22/07/2022 at 13:22

      Graag gedaan!! Heel veel succes met de aanleg.

      Beantwoorden
  7. Emiel says

    29/07/2022 at 06:32

    Hallo Saskia,

    Ik heb veel gehad aan deze handleiding bij de aanleg van een eigen bewateringssysteem in m’n tuin.

    Vooruitkijkend (naar de winter/nachtvorst): dan koppel je natuurlijk de spullen van de buitenkraan af.

    Maar hoe spuit je de buizen met deels water helemaal leeg (uiteraard alle ventielen open), zodat het niet kapot vriest?

    Met een hogedrukspuit, een compressor? Kan ie dat aan? Alles demonteren is geen optie en het geheel met de mond doorblazen al helemaal niet.

    Bij voorbaat dank voor je reaktie.

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      04/08/2022 at 09:11

      Hi Emiel, de computer, regensensor en starter zijn niet vorstvrij, dus die gaan naar binnen. Ik ben van plan om de kleine leidingen met sproeikoppen allemaal los te koppelen en te labelen + binnen op te bergen zodat ik ze makkelijk weer aan kan sluiten. De dikke waterleiding is vorstbestendig, zolang je er niet op gaat staan zal hij niet kapot gaan!

      Beantwoorden
  8. Jenny says

    03/08/2022 at 18:53

    Beste Saskia, bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik zit echter met een probleem, de aansluitingen in de aorta schieten spontaan soms los. Heb je hier ook tips voor of wat is jullie ervaring?

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      04/08/2022 at 09:09

      Dat probleem herken ik niet! Sterker nog, het was echt een hele klus om de aansluitingen er in te wringen steeds en ze zitten moervast! Weet je zeker dat je de juiste kabel hebt gebruikt?

      Beantwoorden
      • Koos says

        04/09/2022 at 20:29

        Heb dit microdrip systeem aangelegd op mijn dakterras. Beneden ons is een restaurant met terras. Kreeg net een belletje dat de klanten werden natgespoten. Bleek de slang van het aorta systeem los van de connector te zijn.
        Het borgsysteem heeft dus gefaald.
        Hoe kan ik dit voorkomen?
        Over een paar dagen ga ik op een korte vakantie, maar durf nu niet automatisch de waterdruk op het systeem te zetten.

        Beantwoorden
        • Saskia de Laat says

          04/09/2022 at 22:03

          Wat vervelend, misschien zat de slang niet goed vast? Heb je wel een starter voor de waterdruk? Ik herken dit probleem verder niet. Als ik jou was, zou ik even contact opnemen met Gardena.

          Beantwoorden
  9. Koos says

    05/09/2022 at 15:01

    Hallo Saskia,
    Ja het basisapparaat is aangesloten. Systeem heeft een aantal weken goed gewerkt tot gisteravond.
    Heb inmiddels ook contact opgenomen met Gardena.
    Als ik meer hoor laat ik het weten.
    Bedankt voor de respons

    Mvg, Koos

    Beantwoorden
  10. Arnoud says

    19/10/2022 at 17:53

    Nog een tip voor de mensen die het lastig vinden om de slangen op de koppelstukken te krijgen: ik gebruikte een föhn/verfafbrander om de uiteinden van de slangen heel even te verwarmen. Dan glijden ze er soepel op.

    Het vorstprobleem hield mij ook bezig. Ergens bij Gardena (heel goed verstopt) las ik dat je een compressor kunt gebruiken om de slangen door te blazen. Ik denk dan voor mezelf aan een elektrisch fietspompje maar of dat makkelijk aan te sluiten is op de slangen van het MicroDrip systeem is natuurlijk nog even afwachten. Ik snap niet dat Gardena niet een of ander ventiel heeft om bijvoorbeeld een fietspomp op de slangen aan te sluiten. Als ik tijd heb ga ik e.e.a. maar eens uitzoeken.

    Beantwoorden
  11. Roger says

    27/01/2023 at 19:08

    Hai Saskia,

    Dank voor alle bruikbare info!
    Ik heb nog wel een vraag.
    Wij willen het systeem aanschaffen voor ons dakterras (Spanje) en hebben 2 soorten waterbehoeften vwb de planten.
    De bekende bougainville ( heeft best wat water nodig net zoals de bananenplant die wij daar ook hebben ) en de andere groep die bestaat uit cactussen. Deze gebruiken weinig water.
    Hoe kan ik deze groepen voorzien van de aparte hoeveelheden water?
    Ben benieuwd! groet en alvast dank voor jouw reactie. Groet, Roger

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      27/01/2023 at 20:04

      Hi Roger, zie het kopje ‘Verschillende waterbehoeftes’. Als je naar aanleiding van die info nog een specifieke vraag hebt, let me know.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Hi! Welkom op mijn blog

Hi! Ik ben Saskia en deel hier op So Celebrate moestuininspiratie, DIY's, receptjes, stylingtips en nog veel meer! Lees hier meer.

Zoeken

Instagram

socelebrate

Doe jij thuis iets aan Valentijn? ❤️ en zoja: Doe jij thuis iets aan Valentijn? ❤️ en zoja: wat dan precies?

Heel eerlijk: wij niet veel. Ik heb in het verleden es bloemen van Robert gekregen op 14 februari, maar verder eigenlijk niet. Wat ik wel leuk vind is om hier en daar wat kleine romantische versieringen in huis te zetten. En ik hou van romantisch dineren! Dus daar krijg je deze week wat tips voor van mij. Hier op Insta, maar vooral ook in de Celebration Letter (nieuwsbrief) die dit weekend de deur uit gaat! Link in bio 😊.

Dit is trouwens een DIY tafelstuk dat ik vorig jaar maakte, een brocante laatje met bloemetjes in ombre effect. Vind het nog steeds erg geslaagd 😅. 

Benieuwd naar jullie verhalen rondom het vieren van Valentijnsdag! 😃

#valentijn #valentijnsdag #valentinesday #valentinesflowers #valentijndecoratie #valentinesdecor #roses #rozen #ombreflowers #romantiek #socelebrate
Als er één ding volop groeit in de natte winterm Als er één ding volop groeit in de natte wintermaanden, dan is het wel mos. Jaren geleden maakte ik voor @Christmaholic samen met mijn vriendin Marieke al bollen van mos met allerlei decoratie erop. Toen gingen we aan de slag met binddraad. 

Dit keer wilde ik het wat simpeler maken voor mezelf, en een lijmpistool gebruiken. In een brocante afroomschaal met wat voorjaarsbolletjes ziet het er heel gezellig uit hier op de kast! 🌱 De complete uitleg voor deze DIY lees je op SoCelebrate.nl (link in bio). 

Dit was de laatste post in de themaweek Tweedehands, Vintage & Brocante! Ik hoop dat je het een leuk thema vond! Ik zal later vandaag alle content nog even herhalen in mijn stories, voor het geval je iets gemist hebt. Enneh: mocht je nog een idee of verzoekje hebben voor een volgende themaweek: drop het in de reacties hieronder! Wie weet inspireer je me 🥰.

#mos #moss #diy #mosbollen #afroomschaal #brocante #tweedehands #knutselen #winterdecoratie #voorjaarsdecoratie #winterinhuis #lente #lentedecoratie #voorjaarinhuis #socelebrate #mosballen #diymos #creatief
Bollengekte! • Het duurt nog ff, maar ik snák n Bollengekte! • Het duurt nog ff, maar ik snák naar lente. Dus hopsakee: we stoppen overal voorjaarsbollen in. In oude grespotten en een schaal die ik zelf gemaakt heb van een glas en schaal van de kringloop bijvoorbeeld. Nog op de "bollenlijst" staan: een oude pan, koffiekopjes en een oude houten lade. Oja en in bloempotten, voor buiten. Wanneer komen de voorjaarsbolletjes jouw huis in? Of heb je ze al staan? En waar stop jij ze in? 😉

#bollen #voorjaarsbollen #narcissen #blauwedruifjes #bulbs #springbulbs #lente #socelebrate #winterdecoratie #voorjaarsbloemen #voorjaar #voorjaarsdecoratie
Winterhobby • volgens mij vind ik dat schilderen Winterhobby • volgens mij vind ik dat schilderen best leuk 🤣. En het is de perfécte hobby voor de koude wintermaanden.

Ik begon in februari 2020 met moestuinieren, destijds nog op mijn kleine balkonnetje. Puur omdat ik een nieuwe hobby zocht. Iets waar ik zowel mijn handen als mijn hersenen voor nodig heb, zodat ik écht in het moment kan zijn. In de lente en zomer helpt het me tot rust komen en ontspannen.

In de herfst heb ik het veel te druk met werk, ik durf niet eens te vertellen hoeveel uren ik maak voor Christmaholic 🤫. Maar in de wintermaanden heb ik weer wat tijd en behoefte aan een hobby. Alleen dan valt er nog niet zoveel te tuinieren! 

Afgelopen zomer kocht ik deze ezel voor 5 euro op een rommelmarkt, zonder specifieke reden. Ergens heb ik altijd al eens met verf willen klooien. Dankzij jullie (en Try January, haha) is dat nu gebeurd! En ik vind het tot nu toe heel leuk! 😃

Ik zet het liefst een heerlijke playlist vol prachtige klassieke muziek op en ga aan de gang. Een beetje kliederen. Zonder regels, zonder doel, zonder iets te willen bereiken. Zonder adviezen van anderen die wel weten wat ze doen 😉. 

Gewoon lekker prutsen en klooien (of kloemelen, zoals mijn bestie het noemt). Ontdekken, proberen, experimenteren, vegen, smeren en al doende leren. Met een kwast in mijn hand voel ik me meer dan ooit verbonden met mijn oma en mijn lieve mama, die beiden vroeger veel getekend en geschilderd hebben. 

Ik ben echt nog niet toe aan schilderen op doek (canvas). Dat komt vast nog wel. De komende tijd ga ik gewoon lekker experimenteren met papier. De eerste tubetjes verf zijn al leeg en de nieuwe ook al in huis. Want wat is dit LEUK zeg! 🥰

Heb jij recent iets nieuws gedaan dat je heel erg is bevallen? Of staat er misschien al heel lang iets op je lijstje dat je graag een keer zou proberen? Let me know in de reacties!! 😁

#schilderen #hobby #tryjanuary #winterhobby #schilderij #kunst #nieuwehobby #creativiteit #schilderkunst #socelebrate #schilderenisleuk
Hoe combineer je vintage & brocante meubels en woo Hoe combineer je vintage & brocante meubels en woonaccessoires als je verder een overwegend modern, eigentijds interieur hebt? 🙂

Laat ik voorop stellen: ik ben geen interieurstylist. Verre van dat. Ik heb ooit een halve online cursus interieurstyling gedaan en lees er graag over, maar verder weet ik er waarschijnlijk niet veel meer van dan jij! 😆 Honestly. Ik doe maar wat hier thuis en ben nog lang niet op het punt dat ik 100% happy ben met ons interieur.

Maar ik vind het wel ontzettend leuk en ik leer steeds beter wat ik mooi vind in huis en wat wel & niet werkt. Met name op het gebied van woonaccessoires. Ik vind het nog altijd spannend, maar ik durf langzaam steeds meer te kiezen voor wat ik echt mooi vind. 

Wellicht heb jij ook wat aan de technieken & tips die mij daarbij hebben geholpen! Vandaar dat ik ze op de blog graag met je deel. Het gaat o.a. over het belang van contrast en harmonie, het verschil tussen antiek, brocante en vintage. En het kiezen van de júiste tweedehands meubels en accessoires. Ik hoop dat het interessant is om te lezen!

Op foto 1 zie je trouwens een vintage kasje dat ik afgelopen zomer op de kop tikte in België. Hij staat in onze strakke moderne kast. Tot vorige week stonden er allemaal moderne kerstboompjes in de kas, maar nu heb ik er terracotta potjes met voorjaarsbolletjes in gezet! I love it 😄.

Op welke manier combineer jij nieuw en oud (tweedehands) in huis? Heb je er een bepaalde strategie voor of doe je maar wat? 😅

#vintage #vintageinterieur #tweedehands #tweedehandsinhuis #kringloopgeluk #kringloop #preloved #brocante #brocantestyle #brocantevondst
Eén van mijn favoriete dingen om te shoppen in tw Eén van mijn favoriete dingen om te shoppen in tweedehands winkels, is keramiek. Ik koop graag vaasjes en schalen, maar het liefste nog wel (gres)potten 🙂. 

Je kunt er vanalles mee doen! Gebruik ze als plantenpot, zet ze in de keuken en doe er wat spatels in. Of vul ze met water en bloemetjes of bijvoorbeeld wat vers groen, zoals ik hier gedaan heb. Het staat zó gezellig in huis! 

En nou moet ik eigenlijk een vraag stellen, zodat jullie massaal een reactie achterlaten en deze reel door Instagram aan meer mensen getoond wordt, maar ik heb vanochtend echt nul inspiratie. Dus ehh ja, hier moet je het mee doen (fingers crossed dat jullie toch reageren 🤣). Fijne zondag!

#tweedehands #terracotta #plantenpot #potplant #tweedehandsinhuis #kringlopen #kringloopgeluk #kringloop #vintage #brocante #vintageinterieur #interieur #vintagestyle #brocantewinkel #socelebrate
Ik gebruik het hele jaar door vintage en brocante Ik gebruik het hele jaar door vintage en brocante items in huis. Ik heb een aantal oudere meubeltjes, maar vooral de vintage en brocante woonaccessoires zijn hier favoriet. Ik gebruik ze ook heel graag in mijn seizoensdecoratie! 🙏🏻

Het is hártje winter! Het sneeuwt, het vriest... ik kon vannacht niet slapen met het raam open omdat de langsrijdende auto's zo ontzettend veel herrie maakten over de krakende, bevroren sneeuw in de straat 🤣. Dus daarom vind je nu, heel toepasselijk, op de blog een paar ideetjes om vintage, tweedehands en brocante spulletjes te gebruiken in je interieur tijdens de winter 🥰.

Te beginnen met oude wintersportartikelen als decoratie. Waaronder oude houten ski's, maar ook een vintage slee, sneeuwschoenen of schaatsen doen prima dienst als winterdecoratie! Meer fotootjes op de blog. Wat voor winterdecoratie heb jij thuis staan?

#winterdecoratie #vintage #vintagestyle #brocante #brocantestyle #brocanteinterieur #winter #winterinterieur #socelebrate #vintageski #winterinterior
Sommige mensen vinden nóoit iets leuks bij de kri Sommige mensen vinden nóoit iets leuks bij de kringloop of brocante zaakjes en andere mensen lijken werkelijk altijd met prachtige tweedehands pareltjes thuis te komen. Hoe kan dat toch? Ik hoor het ook vaak als ik online mijn vondsten deel: hoe vínd je toch die mooie spullen voor je interieur? Hoog tijd om mijn geheimen *kuch* te delen 🤪.

Op de blog (link in bio) vind je 11 tips & technieken die helpen! Waaronder: weten wat je mooi vindt en een lijstje maken van wat je zoekt. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld messing beeldjes en kandelaren, grespotten en schalen, houten broodplanken en kistjes / kratjes om spullen in op te bergen.

Mijn man Robert vraagt ook altijd om een lijstje, zodat hij gericht mee kan zoeken. Want echt, hem vallen weer totaal andere dingen op dan mij (dat is trouwens meteen nog een tip: neem iemand mee!). Als je op zoek bent naar grotere items, zoals een lamp of meubels, zorg dan dat je de gewenste afmetingen genoteerd hebt en neem een rolmaat mee 😉. Meer tips in de blog!

Waar zoek jij meestal naar als je de kringloop of een brocante zaak bezoekt? Heb je een verzameling? Of ga je juist zonder lijstje en laat je je verrassen? Ik ben benieuwd naar jouw schatzoektips, dus deel ze vooral in de reacties!! 😁

📍 Gezellige Meuk, Asten-Heusden

#kringloop #kringloopgeluk #kringlopen #brocante #vintage #tweedehands #preloved #socelebrate
Vandaag start de winter themaweek!!! En het thema Vandaag start de winter themaweek!!! En het thema is: vintage, brocante & tweedehands! 😍 

Vintage, brocante, antiek en tweedehands spullen maken je interieur een stuk warmer en knusser. Het maakt niet uit welke stijl je interieur is, oude(re) stukken voegen karakter en sfeer toe aan je huis, zoals alleen doorleefde items dat kunnen doen! 

We beginnen deze themaweken (want ik ga langer dan een week door) met een lijst. Waar in ons land koop je mooie oude meubels en woonaccessoires voor je huis? Op de blog vind je lijst met de leukste winkels, webshops én Instagram accounts om vintage, brocante en antiek te shoppen in Nederland! 

Link in bio 😊. Ik zal er later vandaag ook een aantal voor jullie tippen in de stories. Daar ga ik sowieso de komende dagen de meeste tips & ideeën delen, dus hou de stories in de gaten 😁.

Wat is jouw favoriete winkel om tweedehands, vintage, brocante of antiek te kopen? En heb je überhaupt oudere meubeltjes of woonaccessoires in huis? Ik hoor het graag in de reacties! 😃 Hoop dat je het een leuk thema vindt!

#vintage #vintageinterior #brocante #brocanteinterieur #brocantewinkel #interieur #tweedehands #kringloop #preloved #vintageinterieur #brocantestyle #vintagestyle
Laad meer Volg op Instagram

Advertentie

Pinteresting!

Nieuwste DIY’s

DIY | Mos bollen op brocante schaal

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Paasversiering maken, Pasen, Seizoenen, Voorjaar, Winter

DIY | Peer maken van een peertje (lamp)

geplaatst in Decoratie, DIY, Herfst, Home & Garden, Seizoenen

DIY | Kaars-krans van gedroogde Szechuanpepers

geplaatst in Decoratie, DIY, Themafeesten, Zomer

DIY | Vuurschaal voor in de tuin met ‘zelfgemaakte’ olielamp

geplaatst in Decoratie, DIY, Home & Garden, Moestuin, Seizoenen, Voorjaar, Zomer

DIY | Margrietjes schilderen op glazen vaasje & tegeltje

geplaatst in Decoratie, DIY, Home & Garden, Moederdag & Vaderdag, Seizoenen, Voorjaar, Zomer

Mini make-over: van oppottafel naar buitenkeukentje

geplaatst in Decoratie, DIY, Home & Garden, Seizoenen, Zomer

DIY | Terracotta klok (zelfgemaakt moederdagcadeau)

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Moederdag & Vaderdag

Pasen op Pinterest!

WonenWonen

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in