• Over So Celebrate!
  • Samenwerken?
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

So Celebrate!

Geniet van elke dag

  • Binnen
    • Decoratie
    • Tafel dekken
  • Buiten
    • (Moes)tuin
  • Feestdagen
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag & Vaderdag
    • Halloween
    • Kerst
    • WK & EK Voetbal
    • Valentijn
    • Carnaval
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • DIY
  • Koken
    • Feestdrankjes & Cocktails
    • Ontbijt & Lunch
    • Amuses & Borrelhapjes
    • Voor- & Hoofdgerechten
    • Zoetigheid & Desserts
  • Activiteiten

Herfst Home & Garden Moestuin Seizoenen Voorjaar Winter Zomer

Dahlia’s kweken in potten & bakken (uitgebreide gids!)

Dahlia’s zijn hotter dan ooit! In 2021 heb ik voor het eerst Dahlia’s gekweekt in mijn moestuin op het dakterras. Ik kreeg vaak de vraag of het wel kan: zulke grote Dahlia’s in potten of bakken. Het antwoord is gelukkig: ja! In deze gids neem ik je mee door het hele kweekjaar. Van het uitkiezen van de juiste Dahlia’s om in pot of een verhoogde bak te kweken tot het verzorgen, snoeien en het ’s winters opslaan van de knollen!


Dahlia’s kweken op balkon of dakterras

Al jaren ben ik ongelofelijk fan van Dahlia’s. Het is echt mijn lievelingsbloem. Ik heb sinds afgelopen jaar een groot dakterras op het zuiden, beneden in onze kleine tuin heb ik niet zo heel veel zon en vooral maar kleine borders.

Dus bedacht ik vorig jaar dat ik vast wel Dahlia’s in bakken op mijn dakterras kon kweken. We maakten er in de februari 2021 speciaal deze lage bakken op pootjes voor. De bakken zijn maar 16cm diep en hebben een formaat van 120 x 60cm.

Welke bakken / potten zijn geschikt voor Dahlia’s?

Heel diep hoeven je bakken of potten dus niet te zijn. Maar de grootte maakt verder wel uit. Als je bakken of potten uitkiest voor je Dahlia’s, hou dan zeker rekening met de maat. Hoe groter de bak/pot, hoe meer ruimte je plant heeft en hoe meer aarde. Dat vinden je Dahlia’s super fijn. Bij een grote bak of pot hoef je ook minder water te geven.

In de voorste twee bakken kweek ik mijn Dahlia’s

Hoge Dahlia-soorten in bakken kweken

Als je googelt op Dahlia’s kweken in potten, dan wordt je vaak geadviseerd om lagere soortjes te kiezen. Maar dat wilde ik niet. Ik wilde de weelde, de grote bloemen, de joekels die tot wel een meter hoog worden! “Kan dat wel in een ondiepe plantenbak?” Tot vorig jaar wist ik het niet. Maar ik kan nu met zekerheid zeggen: het antwoord is: ja! Hieronder lees je stap voor stap hoe ik te werk ben gegaan.


Dahlia’s uitkiezen & kopen

Er zijn zoveel prachtige Dahlia’s om uit te kiezen. Van kleine enkelbloemige tot grote dinnerplate Dahlia’s (zoals mijn favoriet Café au Lait). Dahlia-knollen kun je in de winter al online bestellen (of in het voorjaar bij het tuincentrum kopen).

Mijn favoriete leverancier is Fam Flower Farm. Je hebt die naam hier vást al vaker gehoord. Ze hebben in hun webshop maar liefst 150 soorten om uit te kiezen. De knollen worden in april of mei bezorgd (dat kun je zelf aangeven).

Dahlia's kweken in potten of bakken, dakterras of balkon

Toen ik vorig jaar mijn knollen uitzocht in januari, zat ik natuurlijk met het voorjaar in mijn hoofd. Maar Dahlia’s bloeien pas vanaf augustus en tot ver in oktober (tot de eerste nachtvorst). De kleuren die je dán wil, zijn misschien wel andere kleuren dan waar je in het vroege voorjaar naar snakt.

Ik koos in januari vooral lichtroze en zalmkleurige Dahlia’s. Maar toen de bloemen eenmaal bloeiden, snakte ik juist naar herfsttintjes. Dus daar houd ik dit jaar zeker rekening mee als ik nieuwe bestel.



Dahlia’s binnen voortrekken

Als je eerder bloemen wil en je plantjes wat sterker wil maken (en dus ook beter bestand tegen slakken) is het slim om de Dahlia’s binnen voor te trekken. Dat kan vanaf half maart. Zelf start ik in april. Let wel: het is lastiger om Dahlia’s in een potje binnen in leven te houden dan buiten in de grond. Dus hoe eerder je begint, hoe meer risico je loopt dat er wat mis gaat ;-).

Dahlia’s voortrekken in pot met steeltje naar boven
Dahlia’s in mijn ‘voorzaaizone’

Dahlia’s voortrekken, doe je als volgt:

  1. Pak een schone pot van circa 16 – 20 cm doorsnede, doe er wat potgrond in
  2. Stop de knol erin met het restje oude steel naar boven toe wijzend
  3. Vul de pot aan met potgrond, tot net onder het steeltje, de knol hoeft echt maar net onder de aarde te zitten en het steeltje blijf je zien
  4. Geef een flinke scheut water en zet er een naamkaartje bij
  5. Zet op een warme, lichte & liefst zonnige plek

Tot de eerste groene scheutjes zich laten zien, hoef je de Dahlia geen (of amper) water te geven. Daarna is 2 keer per week voldoende tot je de Dahlia’s buiten uitplant.

De eerste scheuten
Een luchtfoto van een veld. Een weg loopt door de rechterbovenhoek.
Dahlia’s groeien goed

Dahlia’s in bakken & potten: planten

Dahlia’s kunnen niet tegen vorst. Daarom plant je Dahlia’s pas na de laatste nachtvorst buiten uit. Na de zogenaamde Ijsheiligen dus. Ik heb mijn Dahlia’s geplant in Makkelijke Moestuin grond met wat extra voeding erdoor (daarover later meer). MM-grond is die lekker los, luchtig en voedzaam. Bovendien laat hij goed water door.

Dahlia’s afharden

Als je wil kun je je Dahlia’s eerst laten ‘afharden’ buiten. Dat doe je door ze een paar uur per dag buiten te zetten en ’s avonds weer binnen. Elke dag ietsje langer. Zo wennen ze aan de hete zon. Ik heb dat maar kort gedaan, en het ging eigenlijk prima.

Planten buiten afharden

Dahlia’s uitplanten

Het planten van Dahlia’s is heel simpel. Graaf een gat in de aarde in je bak of pot, doe de knol met scheuten naar boven erin en vul aan met aarde. Zorg dat je knol net onder de grond zit en de jonge scheuten helemaal boven de grond. In mijn bakken van 120 x 60cm (en ruim 16 cm diep) heb ik 3 a 4 grote knollen geplant. Eigenlijk moet je iets meer afstand aanhouden, maar het ging redelijk goed zo!

Dahlia's kweken in potten of bakken, dakterras of balkon
Het uitplanten van de Dahlia’s, half mei

Naamkaartjes neerzetten

Zet bij elke plant een waterbestendig naamkaartje of schrijf ergens op waar je welke Dahlia’s hebt geplant. Als je de knollen namelijk in het najaar uit de grond haalt, is het vaak niet meer goed te zien welke soort het is. En het is voor volgend jaar wel zo fijn om nog te weten welke knol bij welke bloem hoort!


Dahlia’s toppen

Als je Dahlia’s 3 a 4 bladparen hebben gevormd, kun je ze toppen. Dat doe je door de plant terug te knippen naar circa 2 bladparen. De plant gaat dan meer zijscheuten aanmaken. Zo worden de planten minder hoog, bossiger en – nog veel belangrijker – krijg je veel meer bloemen!

Top Dahlia’s op een niet al te warme dag en het liefst een dag waarop het niet gaat regenen. De steel van de Dahlia is namelijk hol, en anders gaat er water in staan. Na een paar dagen is de steel weer dichtgegroeid. Mocht je een instructie zoeken voor het toppen, deze video laat het heel duidelijk zien.

Dahlia's kweken in potten of bakken, dakterras of balkon
Hier zie je een getopte Dahliaplant, de middelste stengel is getopt

Dahlia’s & slakken

Dahlia’s zijn een favoriet maaltje van slakken. Zeker de jonge groene scheutjes. Het helpt al om de Dahlia’s binnen voor te trekken. Grotere planten zijn namelijk al veel beter opgewassen tegen al die vraat. Hoe groter ze zijn als je ze uitplant, hoe minder aanlokkelijk ze zijn voor slakken. Er zijn allerlei ’trucs’ bekend (google vooral) maar het enige dat écht goed werkt, is elke nacht naar buiten en slakken rapen.

Als je – net als ik – je Dahlia’s in een verhoogde bak of in een grote pot kweekt, dan hou je die slijmerige beesten net wat meer op afstand. Maar het blijft lastig. Zeker als we dit jaar weer zo’n natte zomer hebben als in 2021. Bij sommige mensen is dat jaar werkelijk elke Dahlia-plant aangevreten. Heel verdrietig kan dat zijn! Op mijn dakterras had ik er gelukkig helemaal geen last van.



Dahlia’s verzorgen

Dahlia’s verzorgen is niet moeilijk. Ze houden van vochtige, maar niet te natte grond. Als de knollen en wortels lang in water staan, rotten ze weg. Geef ze dus regelmatig water, zeker op warme dagen. Hoe kleiner de pot of bak, hoe vaker je water moet geven. Maar zorg vooral voor goede drainage, zodat het water weg kan.

Mijn Dahlia’s kweek ik zoals gezegd in zelfgemaakte moestuinbakken op korte pootjes. Onderin de bak zit een kunststof plaat met veel grote gaten, waardoor het water makkelijk weg kan. Het feit dat de bak op korte pootjes staat zorgt er ook voor dat het vocht eronder beter weg kan.

Dahlia's kweken in potten of bakken, dakterras of balkon
De Dahliaplanten op 28 juni

Dahlia’s voeding geven

Geef je Dahlia’s regelmatig voeding, het zijn hongerige planten. Koemest, tomatenvoeding of een andere gebalanceerde voeding is prima. Geef ze twee keer per maand een dosis. Vloeibare voeding geef je tijdens het water geven (je doet de voeding in de gieter).

Ik gebruik het liefst korrels, die strooi je over de grond (liefst niet bij de steel van de Dahlia) en hark je er licht in. Vervolgens geef je ruim water zodat de voeding de grond in kan trekken. Wat ook veel gebruikt wordt als grondverbeteraar, is lavameel.

Dahlia’s steun geven

Veel kwekers zweren erbij om hun Dahlia’s steun te geven in de vorm van stokken of zelfs met complete stellages. Ik heb dat niet gedaan en het was – ondanks de stevige wind op mijn dakterras – ook niet nodig.

De stelen zijn hartstikke stevig en het hek met wilgenmatten om ons terras bood blijkbaar voldoende bescherming. Maar als je last hebt van wind, dan kan het geen kwaad om je bloemen steun te geven. Doe dat voordat ze het nodig hebben (dus voordat ze in de knop schieten).


Dahlia's kweken in potten of bakken, dakterras of balkon
Dahlia Maya
Dahlia Tyrell

Dahlia’s kweken: Snoeien & plukken

En dan komen we bij het leukste deel: de bloei! Dahlia’s bloeien vanaf eind juli (op z’n vroegst) en blijven bloeien tot ver in oktober. Hoe warmer en zonniger het weer, hoe eerder de bloemen verschijnen. Dahlia’s bloeien rijkelijk! Het zijn zulke gulle planten. Je kunt ze lekker laten staan en genieten van alle bloemen, of snijden en in een vaas zetten.

Vaasjes in de tuin
Vaasje met Tyrell

Een paar handige tips voor het snoeien en plukken van Dahlia’s:

  • Hoe meer je plukt & snijdt, hoe meer bloemen je krijgt!
  • Gebruik een schoon schaartje of mesje als je de bloemen snijdt
  • Zet je bloemen na het plukken diréct in water, zo hebben ze een langer vaasleven
  • Als je graag Dahlia’s met een lange steel wil, verwijder dan de side buds (de knoppen die zich aan de zijkant vormen) als ze nog groen/klein zijn.
  • Heb je Dahlia’s met hele korte steeltjes, leg ze dan in een schaal water om ervan te genieten!
  • Haal uitgebloeide bloemen altijd weg, zo blijft je plant nieuwe bloemen aanmaken
  • Je kunt gerust tussendoor wat blad wegknippen als je planten te groot worden of te dicht op elkaar staan.


Dahlia-knollen uit de grond halen

Dahlia’s blijven bloeien tot ver in oktober. Pas als het gaat vriezen ’s nachts, is het gedaan met de pret. In één nacht tijd kunnen je planten volledig verwelken. Een nachtje vorst kunnen de knollen in je bakken of potten trouwens prima aan, maar daarna wil je ze écht verwijderen en opslaan voor het nieuwe jaar. Hoe doe je dat?

Knip de laatste bloemen weg en snijd alle stelen weg tot 5 a 10 cm boven de grond. Het groen kan prima op de composthoop, of natuurlijk in de GFT-bak. Haal de knollen uit de grond en veeg het gros van de aarde er vanaf. Spoel eventueel af met water, bind er een naamkaartje omheen en laat de knollen een paar dagen aan de lucht drogen.

Laatste Dahlia’s
Stelen afgeknipt tot 5 a 10cm boven de aarde
Dahlia-knol en blad op de achtergrond

Dahlia-knollen bewaren

Gooi de knollen zeker niet weg, je kunt ze volgend jaar namelijk gewoon weer in de grond stoppen. Het is wel van belang om ze op een goede manier te bewaren: droog, donker en koel, maar vorstvrij.

Het liefst in een kartonnen doos of houten krat en bedekt met droge bladeren, kranten of stro. Check voor je de knollen opbergt of er zachte en/of schimmelende knollen tussen zitten. Gooi die weg. Controleer de knollen gedurende de winter regelmatig. Haal zachte en/of schimmelende knolletjes altijd weg.

Dahlia-knollen bewaren
Dahlia-knollen met stro

mijn belangrijkste learnings

Na één jaar Dahlia’s kweken in potten & plantenbakken, ben je natuurlijk nog absoluut geen expert. Maar ik wilde mijn ervaringen toch graag met jullie delen! Hieronder vind je mijn belangrijkste learnings van dit eerste jaar

  • Er zijn honderden rassen en soorten. Kies kleuren die je graag wil zien in je tuin in het najaar. Want dan bloeit de Dahlia juist volop.
  • Dahlia’s hebben in de zomer écht veel zon nodig. En ook al stonden ze hier boven op mijn dakterras op het zuiden goed beschut en in vol zonlicht, 2021 was het jaar zonder zomer. En ook het slechtste Dahlia-seizoen in 30 jaar. Niet een al te best jaar om te beginnen dus!
  • Dahlia Café au Lait is mijn all time favourite, maar zoals vele (hobby)kwekers zeggen: een moeilijke soort en misschien ook niet het meest geschikt voor een bak. Ik heb helaas geen enkele volledige bloem gehad door het gebrek aan zon. Toen de knoppen bijna open gingen, kwam de vorst.
  • Ik vond de Dahlia’s geweldig, maar om mooie boeketten te maken, is het echt heel gaaf om ze te combineren met andere bloemen. Vorig jaar heb ik daar al mee geëxperimenteerd en het beviel goed! Daarom ga ik dit jaar nog meer ander leuks zaaien! 🙂
  • Ik moet meer foto’s maken van mijn bloemen in de tuin, want het was een hele klus om genoeg beeldmateriaal te verzamelen voor bij deze blog, haha!
Dahlia’s in het avondlicht
Zonsondergang

Dahlia’s kweken in bakken & potten: vragen?

Dat was het, mijn uitgebreide gids voor het kweken van mooie & grote Dahlia’s op je balkon of dakterras in bakken of potten. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt, en dat ik je geïnspireerd heb om vooral te experimenteren met deze prachtige bloemen als je geen zonnig stukje tuin hebt, maar wél een terras of balkon! Als je nog vragen hebt, stel ze gerust hieronder. Dan ga ik mijn best doen je te helpen!

Meer leuke blogs:

  • Meer genieten & ontspannen in je tuin: met deze tips lukt het zeker!Meer genieten & ontspannen in je tuin: met deze tips lukt het zeker!
  • Paaseieren versieren met glitterPaaseieren versieren met glitter
  • DIY | zomerse ‘beachy’ vaasjes maken van drankflesjesDIY | zomerse ‘beachy’ vaasjes maken van drankflesjes
  • Klein washok inrichten | wasruimte make-over!Klein washok inrichten | wasruimte make-over!


4 Comments

About Saskia de Laat

Het leven is een feestje! Dat is waar Saskia in gelooft. Hier op So Celebrate deelt ze leuke DIY's, seizoensdecoratie, recepten en feestideetjes. Saskia richtte al eerder de populaire kerstblog Christmaholic.nl op.

Previous Post: « DIY | ‘rug art’ van oud kussensloopje
Next Post: Recept | alcoholvrije Raspberry Sour: roze mocktail met Frambozen »

Reader Interactions

Comments

  1. Marieke v says

    13/01/2022 at 10:56

    Wat een leervolle gids! Je krijgt er echt zin van om aan de slag te gaan.
    Ik ga dit jaar opnieuw een poging wagen, met dit naslagwerk zal dat beter gaan! Merci!

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      13/01/2022 at 12:39

      Graag gedaan!! Met jouw groene vingers moet dat zeker gaan lukken. En het kan bij jou gewoon in de volle grond, toch?

      Beantwoorden
  2. Inge says

    09/04/2022 at 17:36

    Hi Saskia,

    Ik heb helaas niet erg veel ruimte in mijn tuin, maar ik wil toch graag dahlia’s gaan planten in potten op ons terras. Heb je advies voor de diameter van de pot per soort? Zodat ik de bollen in losse potten kan zetten?

    Beantwoorden
    • Saskia de Laat says

      12/04/2022 at 20:11

      Hoe groter knol & de soort, hoe groter de pot die je nodig hebt! Ik heb 3 full size Dahlia’s (van 90cm hoog) in één bak van 120 x 60cm staan. Maar ze kunnen eigenlijk nog wel wat meer ruimte gebruiken.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Hi! Welkom op mijn blog

Hi! Ik ben Saskia en deel hier op So Celebrate moestuininspiratie, DIY's, receptjes, stylingtips en nog veel meer! Lees hier meer.

Zoeken

Instagram

Advertentie

Pinteresting!

Nieuwste DIY’s

DIY | Kaars-krans van gedroogde Szechuanpepers

geplaatst in Decoratie, DIY, Themafeesten, Zomer

DIY | Vuurschaal voor in de tuin met ‘zelfgemaakte’ olielamp

geplaatst in Decoratie, DIY, Home & Garden, Moestuin, Seizoenen, Voorjaar, Zomer

DIY | Margrietjes schilderen op glazen vaasje & tegeltje

geplaatst in Decoratie, DIY, Home & Garden, Moederdag & Vaderdag, Seizoenen, Voorjaar, Zomer

Mini make-over: van oppottafel naar buitenkeukentje

geplaatst in Decoratie, DIY, Home & Garden, Seizoenen, Zomer

DIY | Terracotta klok (zelfgemaakt moederdagcadeau)

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Moederdag & Vaderdag

Koningsdag versiering maken | oranje kroontjes van wol

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Koningsdag, Seizoenen, Voorjaar

Eieren verven met kurkuma & thee (+bladgoud!)

geplaatst in Decoratie, DIY, Feestdagen, Home & Garden, Paasversiering maken, Pasen, Seizoenen, Voorjaar

Pasen op Pinterest!

WonenWonen

Copyright © 2022 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in